Αεροφωτογραφίες για τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Αεροφωτογραφίες για τακτοποίηση των αυθαιρέτων

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αεροφωτογραφίες που «τραβήχτηκαν» στις 28 Ιουλίου 2011, ημερομηνία-σταθμό των ρυθμίσεων για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα, θα παρέχει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε κάθε ενδιαφερόμενο. Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρηθεί να διευκολυνθούν όσοι δεν διαθέτουν επίσημα έγγραφα που να αποδεικνύουν την ανέγερση του αυθαιρέτου τους πριν από την επίμαχη ημερομηνία, ώστε να τα «τακτοποιήσουν». Ταυτόχρονα, θα αρθεί το αδιέξοδο για τμήμα των 60.000 αυθαιρετούχων, οι δηλώσεις των οποίων «πάγωσαν» στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η σχετική ρύθμιση θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την αυθαίρετη δόμηση, το οποίο αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση στο αμέσως επόμενο διάστημα. Η ρύθμιση κινείται στην ενίσχυση της χρονικής «κόκκινης γραμμής» (δηλαδή της 28ης Ιουλίου 2011) που τέθηκε για πρώτη φορά από τον ν. 3843/10 για την «τακτοποίηση» ημιυπαίθριων. Ημερομηνία μέχρι την οποία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός του αυθαιρέτου που θα ενταχθεί στη ρύθμιση.

Οπως λοιπόν θα αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, έξι μήνες μετά την ψήφισή του οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται στο ΥΠΕΚΑ και να ζητούν αεροφωτογραφίες (πιθανότατα με τη μορφή ορθοφωτοχαρτών, που έχει στη διάθεσή της η Κτηματολόγιο Α.Ε.) από οποιοδήποτε σημείο στη χώρα, προκειμένου να αποδείξουν ότι το αυθαίρετο που σκοπεύουν να εντάξουν στη ρύθμιση «υπήρχε» την 28η Ιουλίου 2011. Δεν είναι ακόμα γνωστό αν οι ενδιαφερόμενοι αυθαιρετούχοι θα αγοράζουν τις φωτογραφίες, ή θα τους παρέχονται δωρεάν.

Στόχος της ρύθμισης είναι να διευκολυνθεί η κατάθεση μεγαλύτερου αριθμού δηλώσεων αυθαιρέτων από πολίτες που δεν διαθέτουν δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες, με τα οποία να πιστοποιείται ότι το παράνομο κτίσμα υπήρχε την εν λόγω ημερομηνία. Επιπλέον, να δοθεί μια διέξοδος για τις περίπου 60.000 δηλώσεις που είχαν υποβληθεί με βάση ιδιωτικά έγγραφα και υπεύθυνες δηλώσεις (μετά μια εξαιρετικά διασταλτική τροποποίηση του ν. 4014/11), η διεκπεραίωση των οποίων «πάγωσε» τον περασμένο Απρίλιο με εντολή του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (απόφαση αρ. 180/12). Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ ισχύει μέχρι την έκδοση απόφασης για την κύρια προσφυγή (ενάντια στη συνταγματικότητα της ρύθμισης), η οποία συζητήθηκε προ μηνός στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Η ρύθμιση, ωστόσο, του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει ένα μειονέκτημα: οι αεροφωτογραφίες αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός παράνομου κτιρίου ή ­μιας παράνομης επέκτασης στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών εντός του περιγράμματος του κτιρίου (λ.χ. κλείσιμο ημιυπαιθρίων) ή αλλαγές χρήσης, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι ορατό από αεροφωτογραφίες.Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος πρόκειται να θεσπίσει πολύ αυστηρότερες ποινές για όσους υποβάλλουν δηλώσεις «τακτοποίησης» με ψευδή στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι από τους λιγοστούς δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μετά την αποκάλυψη της «Κ» τον Ιανουάριο του 2012 για το όργιο αυθαιρεσίας στη Μύκονο, αποκαλύφθηκαν δεκάδες περιπτώσεις δηλώσεων για αυθαίρετα… που δεν είχαν ακόμα χτιστεί, ή ξεκίνησαν να χτίζονται μετά την έναρξη εφαρμογής του ν. 4014/11. Και οι δύο νόμοι για την «τακτοποίηση» ημιυπαίθριων και αυθαιρέτων προβλέπουν δειγματοληπτικούς ελέγχους, που δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή