Ενέργεια, υποδομές, real estate. Σε αυτούς τους τρεις τομείς εξελίσσεται ένα πολυπαραγοντικό οικονομικό και διπλωματικό παιχνίδι, με τον κ. Αντώνη Σαμαρά να βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της προσπάθειας για επαναφορά της Ελλάδας στο κέντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια, οι συνεργάτες του άλλωστε υπενθυμίζουν την ιδιότητα του οικονομολόγου και αυτή του πρώην υπουργού Εξωτερικών προκειμένου να… ερμηνεύσουν την αναβάθμιση της οικονομικής διπλωματίας που ασκεί και ποτέ, στο πρόσφατο παρελθόν τουλάχιστον, τόσοι ξένοι και Ελληνες επιχειρηματίες δεν πέρασαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου στο Μαξίμου.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον ισχυρό άνδρα της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, μία συνάντηση με ιδιαίτερο οικονομικό και διπλωματικό ενδιαφέρον, αφού σηματοδότησε τη βούληση των Ρώσων να εξαντλήσουν τα περιθώρια απόκτησης των εταιρειών αερίου της χώρας, αλλά και την απόφαση της ελληνικής πλευράς να υπερβεί τις υπερατλαντικές πιέσεις προκειμένου να περιοριστεί ο ενεργειακός έλεγχος της Ρωσίας στην Ευρώπη. Λίγη ώρα αργότερα, σε μία συνάντηση με λιγότερα φώτα αλλά εξίσου υψηλό ενδιαφέρον, ο πρωθυπουργός βρέθηκε τετ α τετ με τον Λιβανέζο ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Ισκαντάρ Σάφα, σε μία προσπάθεια να επανεκκινήσει τη διαδικασία επαναλειτουργίας των ναυπηγείων, αλλά και του προγράμματος ναυπήγησης των υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό.
Οι δύο συναντήσεις δεν αποτελούν είδηση. Στις αρχές Μαρτίου, ο πρωθυπουργός είχε συναντήσει τον επικεφαλής της Qatar Holding Αχμάντ Αλ Σαγιέντ, νωρίτερα σειρά κορυφαίων στελεχών από τράπεζες και επενδυτικούς οίκους (Marco Birch της Moore Capital, Prem Watsa της Fairfax Holdings, Wilbur Ross, στελέχη των Fidelity, Capital Research, Brookfiled κ.ά.), ενώ μεγάλη είναι και η λίστα των συναντήσεων που έχουν ζητηθεί από επιχειρηματίες και επικεφαλής ομίλων, όπως ο κολοσσός SAP, ο διευθύνων σύμβουλος του οποίου αναμένεται στο Μαξίμου στις 26 Μαρτίου. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επέλεξε πολιτικά να είναι παρών σε κάθε μείζονα συμφωνία, είτε αυτή αφορούσε την Cosco και την HP είτε τη Phillip Morris και την Unilever και άνοιξε πόλεμο με τον ΣΥΡΙΖΑ για τις Σκουριές, δείχνοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον του για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει ότι, για όσο χρειαστεί, θα αναλάβει ο ίδιος το βάρος της προσπάθειας. Αυτή αφορά δύο παράλληλους στόχους. Αφ ενός το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αφ ετέρου νέες άμεσες επενδύσεις στη χώρα. Χρόνος δεν υπάρχει, λέει ο κ. Σαμαράς, και όσοι γνωρίζουν την ιδιοσυγκρασία του παραδέχονται πως σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται εξοργισμένος από την αβελτηρία των υπηρεσιών, ακόμη και αυτού του ίδιου του ΤΑΙΠΕΔ.
Δεν είναι τυχαίο ότι δύο εκ των στενών συνεργατών του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης και ο κυβ. εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, δεν κρύβουν τις ενστάσεις τους για την πολιτική του Ταμείου. Ο κ. Μηταράκης, που θεωρείται ότι συνέβαλε σημαντικά στην αναθέρμανση των σχέσεων με το Κατάρ, έχει να διηγείται για τη δύσκολη συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ.
Ο δε Σίμος Κεδίκογλου, που ως ο «Ρώσος» της κυβέρνησης, έδωσε το στίγμα της επαναπροσέγγισης με τη Μόσχα (σ.σ. η έκτακτη επίσκεψη του επικεφαλής της Gazprom πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά τις επαφές που είχε με στελέχη του Κρεμλίνου) δεν έκρυβε την ενόχλησή του για τις πρακτικές του Ταμείου ως προς τον διαγωνισμό για τις ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ.
Αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα, καθώς σε περίοδο κρίσης, πολλοί επιχειρούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες (υπ. Εξωτερικών, ΣΕΒ) και συχνά καταγράφεται εικόνα πολυδιάσπασης. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να αναλάβει το σύνολο της οικονομικής διπλωματίας το υπ. Ανάπτυξης, εξ ου και οι εμπορικοί ακόλουθοι αναμένεται να αποσπασθούν από το υπ. Εξωτερικών.