Περίπου 20.000 – 22.000 Ελληνες αναζήτησαν καταφύγιο και δουλειά στην «πρωτεύουσα της Ευρώπης» τα χρόνια της κρίσης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών, Δημήτρη Αργυρόπουλου. Επιπλέον, 8.641 Ελληνες υπέβαλαν αίτηση για πρόσληψη στην Κομισιόν την τριετία 2010 – 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην «Κ».
«Στην αρχή έρχονταν υψηλά καταρτισμένοι νέοι. Στη συνέχεια, ζήτησαν τη βοήθειά μας και άνθρωποι που ήλθαν με ένα χιλιάρικο στην τσέπη και ήταν έτοιμοι να κάνουν «ό,τι να ναι» για να επιβιώσουν», λέει ο κ. Αργυρόπουλος και προσθέτει: «Πολλοί δεν είχαν πού να κοιμηθούν ούτε να φάνε, εμφανίζονταν στα γραφεία μας 5-10 οικογένειες την ημέρα και ζητούσαν στήριξη».
Παρά τις υψηλές διασυνδέσεις της ακμάζουσας ελληνικής κοινότητας στις Βρυξέλλες και τη χαμηλή σχετικά ανεργία στο Βέλγιο (7,3%), δεν ήταν δυνατόν να απορροφηθούν οι περισσότεροι. Ο κ. Αργυρόπουλος εκτιμά ότι μόλις 2.000 κατάφεραν να εξασφαλίσουν τον επιούσιο. Οπως λέει, το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η έλλειψη γνώσης γαλλικών ή ολλανδικών, αφού μόνο με αγγλικά είναι σχεδόν αδύνατο να επιβιώσει κανείς. «Ετσι, αυτό που κάναμε ήταν να τους βρούμε κάπου να μείνουν προσωρινά, σε συνεννόηση με τους δήμους, εξασφαλίσαμε σίτιση και μέρη να πλυθούν. Οι περισσότεροι γύρισαν πίσω τελικά», καταλήγει ο κ. Αργυρόπουλος.
«Κάθε εβδομάδα φιλοξενώ και κάποιον φίλο μου. Ολοι ψάχνουν δουλειά, ό,τι να ναι», λέει η Μαρία, σερβιτόρα σε εστιατόριο κοντά στη μαγευτική «Γκραν Πλας» των Βρυξελλών, συμβουλεύοντας τους ενδιαφερόμενους να κάνουν εντατικά μαθήματα Ολλανδικών πριν έλθουν: «Το μεροκάματο πάει οκτώ ευρώ την ώρα όταν ξέρεις μόνο γαλλικά, αλλά 14 ευρώ την ώρα όταν ξέρεις ολλανδικά. Επιπλέον, στην ολλανδόφωνη Φλάνδρα έχει πολύ χαμηλή ανεργία και μπορείς να βρεις εύκολα δουλειά».
«Και τα δύο παιδιά της αδερφής μου ήταν άνεργα στην Ελλάδα. Ο ένας ήταν ανειδίκευτος και ο άλλος είναι καλλιτέχνης τατουάζ. Τους φιλοξένησα μερικούς μήνες τον καθένα, ο καλλιτέχνης βρήκε δουλειά και βγάζει καλά λεφτά, ο άλλος ταλαιπωρήθηκε λίγο με το ταμείο ανεργίας και τώρα εργάζεται σε επιπλάδικο, αφού έκανε εντατικά μαθήματα φλαμανδικών», διηγείται υπάλληλος της Ε.Ε. στην «Κ».
Από τις μαρτυρίες Ελλήνων του Βελγίου φαίνεται ότι η μεταναστευτική ροή λόγω της καλπάζουσας ανεργίας στη χώρα μας δεν αφορά μόνο «νέους με μεταπτυχιακά», αλλά και ανειδίκευτους εργάτες, όπως ακριβώς συνέβαινε και τη δεκαετία του 1960. Απαντες συμφωνούν επίσης ότι η μετανάστευση στο Βέλγιο ενδείκνυται κυρίως για ανθρώπους που ξέρουν καλά τη μία ή και τις δύο από τις επίσημες γλώσσες της χώρας, έχουν σχέδιο, προσόντα και, κυρίως, γνωστούς στη χώρα.
Παρά το γεγονός ότι γύρω από τα ευρωπαϊκά όργανα και το ΝΑΤΟ έχει δημιουργηθεί μία τεράστια βιομηχανία εταιρειών δημοσίων σχέσεων, επικοινωνιών, λόμπι και μέσων ενημέρωσης, η ιδιομορφία των Βρυξελλών συνίσταται στο ότι, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει για παράδειγμα στη Βρετανία, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξασφαλίσει κανείς πρόσβαση στη «φούσκα», χωρίς τη βοήθεια γνωριμιών.
Αντιθέτως, πολύ ευκολότερα είναι τα πράγματα για όσους επιθυμούν να εργαστούν έξω από «τη φούσκα», όπως για παράδειγμα για μηχανικούς υπολογιστών, προγραμματιστές κ.λπ. Οπως λέει ο Δημήτρης, τεχνικός αυτοματισμών από τη Βόρεια Ελλάδα, με την πρώτη του αίτηση σε βελγική εταιρεία πήρε συνέντευξη και δουλειά, ενώ, ειδικά στον τομέα του, η γλώσσα εργασίας είναι τα αγγλικά.
Οσο για τις καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας στα ευρωπαϊκά όργανα, οι διαγωνισμοί πρόσληψης είναι εξαιρετικά απαιτητικοί: από τους 2.971 Ελληνες που υπέβαλαν αίτηση για πρόσληψη στην Κομισιόν, το 2012, μόλις οι έξι έφτασαν μέχρι το στάδιο της πρόσληψης. Πάντως, στα υψηλά κλιμάκια της Επιτροπής, η Ελλάδα υπερεκπροσωπείται, έχοντας πολύ περισσότερα στελέχη από την αναλογία του πληθυσμού της.
Θα νιώσουν σχεδόν σαν στο σπίτι τους…
Οσοι καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και συμβιβαστούν με τον μονίμως γκρίζο ουρανό, το αφόρητο κρύο και τον σχεδόν καθολικό συντελεστή φορολόγησης 50% θα ωφεληθούν από το υποδειγματικό σύστημα Υγείας και Παιδείας που προσφέρει η χώρα. Κυρίως, θα νιώσουν σχεδόν σαν στο σπίτι τους στις Βρυξέλλες, αφού δεν υπάρχει «καλή γειτονιά», σικ καφετέρια ή ακριβός εμπορικός δρόμος που να μην «ελληνοκρατείται». Το αν αυτό είναι καλό ή όχι, εξαρτάται από τις προτιμήσεις του καθενός…
Η κρίση κινητοποίησε τους Ελληνες του Βελγίου, όπως άλλωστε και την υπόλοιπη ανά τον κόσμο Διασπορά. Ανάμεσα στις πλέον ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν τον τελευταίο καιρό στις Βρυξέλλες ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα είναι η καμπάνια «Ανακαλύπτοντας τα ελληνικά προϊόντα στο Βέλγιο». Πρόκειται για ομάδα εκπατρισθέντων εθελοντών, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων. Η καμπάνια επιδιώκει να χαρτογραφήσει τα ελληνικά κέντρα εμπορίου (εισαγωγείς, καταστήματα), αλλά και να υποστηρίξει δράσεις προβολής και προώθησης της μεσογειακής ελληνικής διατροφής. «Επίσης, οργανωνόμαστε για την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού και σκοπεύουμε να κάνουμε συνέργειες και συνεργασίες με δήμους, ελληνικές κοινότητες στο Βέλγιο, ΕΟΤ, άλλους συλλόγους και οργανώσεις», λένε οι εμπνευστές της μη κερδοσκοπικής ομάδας στην «Κ». Ανάλογη πρωτοβουλία έλαβε και ο ΕΟΤ, με τη διοργάνωση ημερών ελληνικής γαστρονομίας σε βελγικά εστιατόρια, τον προσεχή Απρίλιο.
Επίσης, στην ιστοσελίδα της ελληνικής κοινότητας των Βρυξελλών (http://www.ek-b.be/) παρέχονται πρακτικές συμβουλές για όσους επιθυμούν να εργαστούν στο Βέλγιο, όπως διευθύνσεις γραφείων ευρέσεως εργασίας κ.λπ.