Σε εφαρμογή η εξωδικαστική μέθοδος επίλυσης διαφορών

Σε εφαρμογή η εξωδικαστική μέθοδος επίλυσης διαφορών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εφαρμογή τίθεται, σχεδόν τρία χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, ο θεσμός της «Διαμεσολάβησης», της εξωδικαστικής δηλαδή επίλυσης ιδιωτικών διαφορών αστικής και εμπορικής φύσης.

Για τη λειτουργία του θεσμού απαιτείται ειδική εκπαίδευση των δικηγόρων που επιθυμούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους και ως «Διαμεσολαβητές». Με στόχο την εκπαίδευση των δικηγόρων βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στον Πειραιά, 90 εκπαιδευτές, ενώ ήδη έχουν λάβει δίπλωμα «Διαμεσολαβητή» οι οκτώ πρώτοι δικηγόροι.

Η παρουσίαση του θεσμού της «Διαμεσολάβησης» πραγματοποιήθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης. «Οικοδεσπότης» ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος, μάλιστα, κήρυξε την 20ή Μαρτίου «Ημέρα Διαμεσολάβησης». Πέραν του υπουργού Δικαιοσύνης στην παρουσίαση του θεσμού συμμετείχαν ο επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλας Κανελλόπουλος, η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου, αλλά και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ο σχετικός νόμος για τον θεσμό της «Διαμεσολάβησης» (3898) έχει ψηφιστεί από το 2010, ωστόσο σήμερα επί της ουσίας ενεργοποιείται.

Η «Διαμεσολάβηση» είναι μια εναλλακτική, εξωδικαστική μέθοδος επίλυσης των αστικών και εμπορικών ιδιωτικών διαφορών (υποθέσεις ασφαλιστικών εταιρειών, εργατικές διαφορές κ.ά.). Στη διαδικασία συμμετέχουν τα εμπλεκόμενα μέρη αλλά και ο πιστοποιημένος δικηγόρος-Διαμεσολαβητής, ενώ ζητούμενο είναι η εύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Η όποια απόφαση έχει έννομα αποτελέσματα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η διαδικασία επίλυσης των διαφορών είναι εχέμυθη, ταχύτερη και σαφώς οικονομικότερη από την προσφυγή στα δικαστήρια. Τα οφέλη της «Διαμεσολάβησης», η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά για υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών, εξήρε στην τοποθέτησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι ο θεσμός αυτός «θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης».

«Η Διαμεσολάβηση είναι μια αποδεδειγμένα πετυχημένη διαδικασία επίλυσης διαφορών αμοιβαίου οφέλους», είπε ο κ. Ράιχενμπαχ, σημειώνοντας ότι η χρήση της δεν «στερεί το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη». Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Ράιχενμπαχ, πέραν των προαναφερθέντων πλεονεκτημάτων της διαδικασίας, είναι σημαντικό ότι «στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν και αποφασίζουν οι ενδιαφερόμενες πλευρές και όχι κάποιος τρίτος».

Υπέρ του θεσμού τάχθηκε και η κ. Θάνου, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για ανταγωνιστικό προς τους δικαστές θεσμό, καθώς θα αποσυμφορήσει τα δικαστήρια, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι η εφαρμογή του θα δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα και την προσπάθεια που γίνεται για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT