Θα άλλαζαν, άραγε, οι ισορροπίες στην Ευρώπη, αν αύριο ξυπνούσαμε και στη θέση των γνωστών μας πολιτικών προσώπων βλέπαμε άλλα; Αν τον ρόλο της καγκελαρίου Μέρκελ αναλάμβανε ένας Ελληνας και στη θέση του Γάλλου πρωθυπουργού Ολάντ βλέπαμε έναν Βρετανό; Αυτό που περιγράφουμε θυμίζει μεν τις «μουσικές καρέκλες», αλλά πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση του Eurosimulation (Ευρωπαϊκή Προσομοίωση) Athens, μια πρωτοβουλία φοιτητών του Παντείου, που υλοποιήθηκε από τις 12 έως τις 16 Μαρτίου.
Εκατόν πενήντα πέντε φοιτητές Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών, όπως και της Νομικής, από την Ελλάδα, τη Σερβία, την Τουρκία, την Ελβετία, την Ουκρανία, την Αλβανία, τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία με επίσημο ένδυμα και ισχυρά επιχειρήματα ως «άσο» στο μανίκι μοιράστηκαν τους ρόλους υπουργών, πρωθυπουργών, ευρωβουλευτών, επιτρόπων, λομπιστών, αλλά και δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών συντονιστών και βοηθητικού προσωπικού, στα αντίστοιχα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Συμβούλιο της Ε.Ε. Μια άσκηση ετοιμότητας για φερέλπιδες πολιτικούς, που είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους σε πραγματικές συνθήκες και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες.
Λίγα λεπτά πριν από την έναρξη των συνεδριάσεων, η «Κ» εντοπίζει το δίδυμο Αγκελα Μέρκελ – Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και το ελληνικό αντίστοιχο ζευγάρι, Αντώνης Σαμαράς – Γιάννης Στουρνάρας, να κάνουν τις τελευταίες «μυστικές» συνεννοήσεις. «Πιστεύω στην αναπτυξιακή πολιτική, αλλά υποστηρίζω και το σύμφωνο σταθερότητας», επισημαίνει ο υποδυόμενος την Αγκελα Μέρκελ, κατά κόσμον Χρήστος Κωνσταντής. «Δεν έχω άγχος για τις επερχόμενες εκλογές, μια που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να προηγούμαι, έχω δώσει εξάλλου αύξηση 8% στους Γερμανούς δημοσίους υπαλλήλους…» Οπως παραδέχεται, διεκδίκησε τον εν λόγω ρόλο: «Ηθελα κάτι δυναμικό, έως σήμερα αναλάμβανα πολύ ήπιους ηγέτες». Αντίθετα, η βετεράνος των προσομοιώσεων, φοιτήτρια Νομικής, Αναστασία Κωστάκη, η οποία έχει υπάρξει πρωθυπουργός της Ινδίας, της Αλγερίας και της Πολωνίας, ενώ είχε βραβευθεί πέρυσι στην Κωνσταντινούπολη ως Μέρκελ, ανέλαβε τα βάρη του Ελληνα πρωθυπουργού. «Ομολογώ ότι ταυτίζομαι με τον κ. Στουρνάρα, συμφωνώ με τις προτάσεις του για την εξυγίανση του δημόσιου τομέα», δηλώνει στην «Κ» ο φοιτητής Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ιωάννης Νικήτας. «Πολλοί, μάλιστα, μου λένε ότι του μοιάζω εξωτερικά», προσθέτει χαριτολογώντας. Στο αντίπαλον δέος, στη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, βρέθηκε ο Δημήτρης Αποστολόπουλος, φοιτητής στο πολιτικό τμήμα της Νομικής. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το αρχικό πλάνο ήταν να αντιστραφούν οι ρόλοι, αλλά η ματαίωση τελευταία στιγμή της γερμανικής αποστολής άλλαξε τον προγραμματισμό.
Αυστηρό «κάστινγκ»
Το «κάστινγκ», άλλωστε, γίνεται με αυστηρά κριτήρια. «Τσεκάρουμε στα βιογραφικά την πρότερη εμπειρία τους σε ανάλογες διοργανώσεις, τις σπουδές, αλλά και την επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος», εξηγεί ο επικεφαλής της οργάνωσης, Αλέξανδρος Λευτεράτος. Ο ίδιος, αν και μόλις 21 Μαΐων, έχει ήδη συμμετάσχει σε επτά προσομοιώσεις. «Πριν από δύο χρόνια, σε προσομοίωση στο πανεπιστήμιο Sehir της Κωνσταντινούπολης, σκεφτήκαμε να ξεκινήσουμε κάτι ανάλογο στην Αθήνα, που είναι η γενέτειρα της Δημοκρατίας».
Ευκταίο είναι ο συμμετέχων να μπει στο «πετσί» του ρόλου, υποδυόμενος την προσωπικότητα ενός υπαρκτού προσώπου, με τη ρητορική και τα επιχειρήματά του. «Είναι μια εξαιρετική βιωματική άσκηση τόσο για την κατάρριψη βαθιά ριζωμένων στερεοτύπων όσο και για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης». Σε αλγεινούς καιρούς για την ευρωπαϊκή ιδέα και την αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης, η εν λόγω διαδικασία θυμίζει λίγο group therapy. Στις συνεδριάσεις, οι τόνοι ανεβαίνουν και η κριτική δεν λείπει, παρότι ο κάθε συμμετέχων υπερασπίζεται μια διαφορετική χώρα από την πατρίδα του. Μέσα από τις ζυμώσεις, οι νεαροί Ευρωπαίοι, που δεν έχουν βιώσει τις ιστορικές συγκυρίες που γέννησαν την ευρωπαϊκή ιδέα, έχουν την ευκαιρία να αναστοχαστούν ποια Ευρώπη θέλουν, ενώ παράλληλα μας δίνουν ένα «στίγμα» της ρητορικής και του ήθους των μελλοντικών πολιτικών!
«Υπουργοί Οικονομικών» που διαφώνησαν
Κατά σύμπτωση, η προσομοίωση ολοκληρώθηκε την ημέρα που ελήφθη η απόφαση για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο από το Eurogroup. Ετσι, ήταν πρωτόγνωρες οι εξελίξεις και στο «παράλληλο» αυτό «σύμπαν», στη σύσκεψη των νεοσσών – υπουργών Οικονομικών. «Για πρώτη φορά στα χρονικά των προσομοιώσεων, οι υπουργοί δεν συναίνεσαν στο νομοσχέδιο που πρότεινε το Κοινοβούλιο» περιγράφει ο Αλέξανδρος Λευτεράτος, «η Ελλάδα και η Ισπανία, το καταψήφισαν». Και παρά την παρέμβαση των πρωθυπουργών κρατών, προκειμένου να αμβλυνθούν οι διαφορές, οι εκκολαπτόμενοι πολιτικοί έμειναν «αμετακίνητοι» στις θέσεις τους.
Η ένταση υπήρχε, βέβαια, ήδη στον «αέρα» από τις πρώτες ημέρες. Σε στιγμιότυπο της συνεδρίασης των πρωθυπουργών, ο (η) πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας κατέκρινε τους μηχανισμούς που ενεργοποίησε η Ευρωζώνη για τη διάσωση του ευρωπαϊκού Νότου, ενώ η Γερμανία της αντεπιτέθηκε ότι ασκεί κριτική, χωρίς να είναι μέλος της Ευρωζώνης και χωρίς να υφίσταται τις επιπτώσεις. Από την αντιπαράθεση δεν απουσίασαν οι «μικρές» χώρες, όπως η Σλοβακία, που έκανε λόγο για ανάγκη… ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος.