Το πώς μπορείς να φέρεις σε αμηχανία δύο πρέσβεις χωρών της Ευρώπης μάς έμαθαν προχθές μαθητές του λυκείου Pierce College,σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με τίτλο «Φίλοι της Ελλάδας και αυριανοί ηγέτες συζητούν πώς θα πάμε μπροστά με μια νέα νοοτροπία». Η άνοδος του ρατσισμού, ο φανατισμός, η δημοκρατία, η διαμάχη μεταξύ Ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου ήταν μόνο λίγα από τα θέματα που συζήτησαν μαθητές λυκείου του Pierce College με τους πρέσβεις Γερμανίας και Αυστρίας, στους οποίους απηύθυναν σκληρά ερωτήματα με τη βοήθεια της δημοσιογράφου Σοφίας Παπαϊωάννου, η οποία συντόνισε τη συζήτηση.
«Η διαμάχη μεταξύ Βορρά και Νότου έχει οδηγήσει την Ευρώπη στη σημερινή της κατάσταση;» ρώτησε μια μαθήτρια τον Γερμανό πρέσβη Βόλφγκανγκ Ντολτ, ο οποίος ύστερα από λίγα λεπτά αμηχανίας αποκρίθηκε: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακάμψει εάν προσφέρει ένα καλό προϊόν σε καλή τιμή και ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον. Η συνεχιζόμενη οικονομική και πολιτική αστάθεια έπληξε τον τουρισμό το 2012, ενώ οι απεργίες σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας του πολίτη λειτουργούν αποτρεπτικά», εξήγησε ο κ. Ντολτ. «Εχετε πανέμορφα νησιά από τα οποία αποκλείονται όμως τα άτομα τρίτης ηλικίας καθώς δεν υπάρχουν υποδομές υγείας, σε περίπτωση ανάγκης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντολτ. «Δεν υπάρχει κάποια κρυφή ατζέντα την οποία η Γερμανία θέλει να επιβάλει στον Νότο», τόνισε ο ίδιος, «υπάρχουν όμως δομικά προβλήματα στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της νομισματικής ένωσης.Οικοδομήθηκε μια ένωση χωρίς τα μέλη της να διαθέτουν κοινή πολιτική, γεγονός το οποίο οδήγησε στη σημερινή κατάσταση».
«Είναι τεράστιο λάθος να συζητάμε το ενδεχόμενο εξόδου μιας χώρας από την Ενωση μόλις αυτή αντιμετωπίζει προβλήματα» εκτίμησε η Αυστριακή πρέσβης Μελίντα Σούμπερτ. «Είμαστε μια ένωση, ένα κλαμπ και οφείλουμε να λύνουμε από κοινού τα προβλήματά μας».
«Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη ενίσχυση της Χρυσής Αυγής στην επόμενη Βουλή»; ρώτησε ένας από τους έξι μαθητές του λυκείου Pierce College που συμμετείχαν στη διαδικασία. Υστερα από λίγη σκέψη, απάντησε ο κ. Ντολτ: «Πρέπει να καταστεί σαφές ότι εάν ακραίες δυνάμεις βρεθούν στην εξουσία θα οδηγήσουν στην καταστροφή. Εμείς οι Γερμανοί δυστυχώς το ξέρουμε καλά αυτό»…
Κοσμογονικές αλλαγές
«Το σύστημα αυτή τη στιγμή αναμορφώνεται από μόνο του. Ζούμε κοσμογονικές αλλαγές, σε πολύ σύντομο διάστημα, τις οποίες η πολιτική τάξη δεν ήταν σε θέση να επιβάλει. Διαπιστώνουμε ενδεχομένως για πρώτη φορά στην Ιστορία ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε δραστικές αλλαγές, χωρίς να έχει προηγηθεί επανάσταση. Ο φανατισμός δεν συναντάται μόνο όπου υπάρχουν οικονομικές δυσχέρειες. Παρατηρούμε ενίσχυση της δύναμης ακραίων φωνών ακόμη και σε χώρες που βρίσκονται σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση και εκτιμώ ότι θα ήταν πολύ εύκολο να εντάξουμε το φαινόμενο μόνο σε ένα πλαίσιο δυσχερειών» σχολίασε ο κ. Ντολτ. Πολύ δύσκολο ερώτημα το χαρακτήρισε και η κ. Σούμπερτ, η οποία διευκρίνισε ότι στην Αυστρία υπάρχει αυστηρότερο νομικό πλαίσιο. Παράλληλα τόνισε ότι η απαγόρευση ενός κόμματος συνήθως οδηγεί στην ενίσχυσή του.
Στην κοινή παραδοχή, ότι είναι απαραίτητη η αλλαγή νοοτροπίας των Ελλήνων, κατέληξαν όλοι οι συνομιλητές, με ένα μαθητή να παρομοιάζει τη διαδικασία αλλαγής νοοτροπίας με τα στάδια απεξάρτησης. «Η πρώτη φάση είναι αυτή της συνειδητοποίησης, που στην περίπτωση της χώρας μας έχει ήδη συντελεστεί», εκτίμησε ο μαθητής, «ενώ το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει την προσπάθεια». Σημείωσε, μάλιστα, ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως δεν υπάρχει σύντομος ή εύκολος δρόμος. «Εάν έχουν επιτευχθεί τα δύο πρώτα στάδια, το τρίτο, που περιλαμβάνει τα αποτελέσματα, είναι αναπόφευκτο» εξήγησε ο μαθητής λυκείου. Στη γραφειοκρατία, ως μέρος της νοοτροπίας μας που πρέπει να μεταβάλλουμε, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης. «Η γραφειοκρατία ευθύνεται για το 50% των τιμών των προϊόντων σύμφωνα με σχετικές μελέτες και πρέπει να καταλάβουμε ότι εάν τροποποιήσουμε το οικονομικό μας μοντέλο θα οδηγηθούμε σταδιακά και σε αλλαγή της νοοτροπίας μας» εκτίμησε ο κ. Γραμματίδης.