Τρικλοποδιές στα μέλη των Συμβουλίων ΑΕΙ

Τρικλοποδιές στα μέλη των Συμβουλίων ΑΕΙ

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσγείωσή τους στην ελληνική πανεπιστημιακή πραγματικότητα ήταν… απότομη. Ομως, οι πρόεδροι των νεοσυσταθέντων Συμβουλίων Ιδρυμάτων (Σ.Ι.) σε κάθε πανεπιστήμιο δηλώνουν αποφασισμένοι να φέρουν εις πέρας το δύσκολο μεταρρυθμιστικό έργο που ανέλαβαν. Για να το πετύχουν πρέπει να επιδείξουν υπομονή, επιμονή αλλά και να επιστρατεύσουν τη φαντασία τους για να ξεπεράσουν τις «τρικλοποδιές» που βάζουν μερίδα φοιτητών, πανεπιστημιακών αλλά και πρυτάνεων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι υπό τον φόβο των αντιδράσεων πολλές συνεδριάσεις των Σ.Ι. έως τώρα γίνονται εν κρυπτώ! Από την άλλη, μέλη Σ.Ι., που μίλησαν στην «Κ», τόνισαν ότι έως τη λήξη της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς οι δύο πλευρές θα τηρήσουν χαμηλούς τόνους. Και αυτό διότι το 2013-2014 θα είναι η τελευταία χρονιά της θητείας των νυν πρυτάνεων, που πλέον εκτιμάται ότι θα «εγκαταλείψουν στην πράξη» τα ηνία κάθε ΑΕΙ στο νέο κέντρο ηγεσίας…

Ειδικότερα, σήμερα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (εκτός απροόπτου βεβαίως) η πρώτη άτυπη συνάντηση των προέδρων και αναπληρωτών προέδρων των Σ.Ι. σε κάθε ΑΕΙ. Πρόκειται για τους εξωπανεπιστημιακούς – πολλοί εκ των οποίων διδάσκουν σε κορυφαία ΑΕΙ του εξωτερικού – που εξελέγησαν στη θέση του προέδρου του Σ.Ι., μαζί με τους πανεπιστημιακούς που, βάσει του νόμου 4009/11, κατέλαβαν την θέση του αναπληρωτή προέδρου στο Σ.Ι. καθώς πρώτευσαν στις σχετικές εκλογές μεταξύ των πανεπιστημιακών κάθε ιδρύματος.

«Το Συμβούλιο έχει ξεκάθαρες αρμοδιότητες σε σχέση με τα άλλα όργανα του ΑΕΙ, όπως η Σύγκλητος και ο πρύτανης. Το Συμβούλιο διαμορφώνει τη μελλοντική στρατηγική του ιδρύματος, εποπτεύει και αναζητά τρόπους ώστε το ΑΕΙ να είναι οικονομικά αυτοδιοίκητο» ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Σ.Ι. του Παν. Ιωαννίνων κ. Παναγιώτης Σουκάκος, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη σημερινή συνάντηση. «Δέχθηκα την πρόταση για τη θέση με στόχο να δουλέψω για την ανάδειξη της αριστείας και τη σύνδεση του ΕΜΠ με την ανάπτυξη της Ελλάδας σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομική συγκυρία» τόνισε στην «Κ» ο πρόεδρος του Σ.Ι. στο ΕΜΠ και καθηγητής στο MIT κ. Μιχάλης Τριανταφύλλου. «Το MIT φημίζεται ότι δημιουργεί εταιρείες που τροφοδοτούν την οικονομία. Το ΕΜΠ πρέπει να εστιάσει στους τομείς της επιστημονικής πρωτοπορίας. Στη δεκαετία του ‘70 πρωτοπορία ήταν τα κομπιούτερ, σήμερα η βιοτεχνολογία» προσθέτει ο ίδιος.

Βέβαια, η δίμηνη συνύπαρξη του νέου (Σ.Ι.) με τους «παλιούς» σε κάθε ΑΕΙ (πρύτανης, Σύγκλητος) δεν ήταν πάντα αρμονική. Ενδεικτικά, και σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»:

– Σε ΑΕΙ μέλη του Σ.Ι. έχουν… αποχρώσες ενδείξεις ότι ο πρύτανης διευκολύνει τους αριστεριστές φοιτητές να διακόπτουν τις συνεδριάσεις του Σ.Ι. καθώς τους ενημερώνει για τον τόπο συνεδρίασης (ο πρύτανης είναι θεσμικά προσκεκλημένος). Για τον λόγο αυτό έγινε σύσταση στον πρόεδρο του Σ.Ι. να μην ενημερώσει τον πρύτανη του ΑΕΙ έως την τελευταία στιγμή για τον τόπο της σημερινής συνάντησης!

– Σε ΑΕΙ έγινε παρεξήγηση όταν ο πρύτανης διαπίστωσε ότι η συνεδρίαση του Σ.Ι. άρχισε εν κρυπτώ, χωρίς αυτόν που είχε πάρει πρόσκληση για δύο ώρες αργότερα!

– Σε ορισμένα ΑΕΙ οι πρυτάνεις έχουν προσπαθήσει να ελέγξουν, με την εκλογή «ημετέρων» το Σ.Ι. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση που πρύτανης είναι σε αγαστή συνεργασία με το Σ.Ι., αφού φέρεται να έχει εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει έλεγχος για προηγούμενες οικονομικές χρήσεις στο ΑΕΙ…

– Σε ΑΕΙ πρύτανης αρνήθηκε να παραχωρήσει τη σφραγίδα του ιδρύματος στο Σ.Ι.!

«Οι πρυτάνεις προσπαθούν να αναδείξουν δυσλειτουργίες εντός των ΑΕΙ, ώστε κατόπιν να διεκδικήσουν από το υπουργείο Παιδείας να αλλάξει τον νόμο ψαλιδίζοντας τις αρμοδιότητες των Σ.Ι. Ουσιαστικά επιδιώκουν το Σ.Ι. να έχει όχι ελεγκτικές αλλά κυρίως συμβουλευτικές αρμοδιότητες» υπογράμμισε στην «Κ» έμπειρος πανεπιστημιακός που μετέχει σε Σ.Ι.

Μείωση έως 30% στους προϋπολογισμούς πανεπιστημίων

Νέα μείωση -έως και κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, μετά την αντίστοιχου ύψους περυσινή περικοπή σε σύγκριση με το 2011- θα υποστεί ο φετινός προϋπολογισμός των πανεπιστημίων, οξύνοντας τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των ιδρυμάτων. «Ο προϋπολογισμός θα καλύψει μόνο τις ανελαστικές δαπάνες των πανεπιστημίων» ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γρηγόρης Τσάλτας, ο οποίος θα προεδρεύσει της συνόδου των πρυτάνεων το προσεχές Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Στην σύνοδο θα τεθούν τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης – «ελάχιστα ιδρύματα δεν χρωστούν σε ΔΕΚΟ» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάλτας. Επίσης, θα συζητηθούν τα ζητήματα που θα ανακύψουν κατά την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» από το 2013-2014. Ανοιχτά θέματα είναι το πώς θα κατανεμηθούν φοιτητές και προσωπικό (εκπαιδευτικό και διοικητικό) Τμημάτων που συγχωνεύονται, ενώ ερώτημα αποτελεί και το πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες του διδακτικού έργου καθώς «παγώνουν» οι προσλήψεις συμβασιούχων. Ενδεικτικά για το 2013 έχουν εγκριθεί μόλις 50 πιστώσεις για θέσεις συμβασιούχων ενώ για το 2012 είχαν εγκριθεί 300 πιστώσεις. Την ίδια στιγμή, 700 πανεπιστημιακοί που έχουν εκλεγεί σε θέσεις μονίμου προσωπικού αναμένουν τον διορισμό τους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT