Παρουσίαση ευρωπαϊκών πανεπιστημίων στο ελληνικό κοινό

Παρουσίαση ευρωπαϊκών πανεπιστημίων στο ελληνικό κοινό

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέρες ευρωπαϊκών πανεπιστημίων στην Ελλάδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το επόμενο τετραήμερο. Και αυτό διότι το Βρετανικό Συμβούλιο και το Ινστιτούτο Γκαίτε θα πραγματοποιήσουν, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εκδηλώσεις παρουσίασης βρετανικών και γερμανικών ΑΕΙ στο ελληνικό κοινό. Αλλωστε, από αυτήν την περίοδο αρχίζει η προετοιμασία για τις σπουδές στο εξωτερικό για το επόμενο ή το μεθεπόμενο ακαδημαϊκό έτος, ενώ η ζήτηση από την Ελλάδα είναι πάντα υψηλή. Οπως προκύπτει από την έκθεση του ΟΟΣΑ Education at Glance για το 2012, 22.000 Ελληνες σπουδάζουν (σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα) στο εξωτερικό. Οι Ελληνες επιλέγουν τα βρετανικά ΑΕΙ (το 36,1%) και ακολουθούν οι Γερμανία (15,8%), Ιταλία (9,2%), Γαλλία (5%) και ΗΠΑ (4,8%).

Ειδικότερα, εκπρόσωποι από συνολικά 46 ΑΕΙ θα πάρουν μέρος στην Εκθεση Βρετανικών Πανεπιστημίων που διοργανώνει το Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα σήμερα και την Κυριακή (στο ξενοδοχείο Crowne Plaza Athens City Centre Hotel, Λεωφόρος Μιχαλακοπούλου 50, 2 μ.μ.- 8 μ.μ.) και την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη (στο The MET Hotel – 26η Οκτωβρίου 48, 2 μ.μ. – 8 μ.μ.)

Από την άλλη, δέκα ΑΕΙ από τη Γερμανία συμμετέχουν στην αντίστοιχη έκθεση, την οποία διοργανώνει η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD). Η έκθεση θα γίνει σήμερα (10 π.μ. – 6 μ.μ.) στην Αθήνα στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16) και την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη (10 π.μ. – 5 μ.μ.) στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Τμήμα Διασύνδεσης του ΑΕΙ.

Ταυτόχρονα, χθες στις 6.30 μ.μ. στο Ινστιτούτο Γκαίτε παρουσιάστηκε ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της DAAD για την ενίσχυση της έρευνας και της διδασκαλίας στην Ελλάδα. «Οι περικοπές των κρατικών δαπανών και η υψηλή ανεργία των νέων θέτουν μπροστά σε νέες προκλήσεις και τα πανεπιστήμια. Η DAAD απαντά στις ιδιαίτερες συνθήκες με ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, με το οποίο θα μπορέσουν να ενισχυθούν εκπαιδευτικοί τομείς, να αποφευχθεί η μετανάστευση των Ελλήνων φοιτητών και να δοθεί ώθηση στις παραδοσιακά στενές ακαδημαϊκές σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας», αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Ενα πρόγραμμα που εφαρμόζεται ήδη είναι το «RISE». Φοιτητές των φυσικών και μηχανικών επιστημών μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως τις 24/4 για μια αμειβόμενη πρακτική άσκηση σε γερμανικό πανεπιστήμιο / ερευνητικό ίδρυμα σε συνεργασία με υποψήφιους διδάκτορες από τη Γερμανία. Πληροφορίες στο http:// www.daad.de/rise.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή