«Τα μέτρα υπονομεύουν ανθρώπινα δικαιώματα»

«Τα μέτρα υπονομεύουν ανθρώπινα δικαιώματα»

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καμία οικονομική μεταρρύθμιση δεν είναι βιώσιμη εφόσον υλοποιείται κατά παράβασιν του διεθνούς δικαίου που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα». Αυτό είναι το μήνυμα που θέλησε να στείλει, στην τρόικα πρωτίστως και στην ελληνική κυβέρνηση στη συνέχεια, ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ Στέφας Λουμίνα, ο οποίος παρουσίασε χθες τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησε στη χώρα μας για τις επιπτώσεις των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των μέτρων λιτότητας στο καθεστώς προστασίας των δικαιωμάτων. Ο κ. Λουμίνα ήρθε στην Ελλάδα κατόπιν προσκλήσεως της ελληνικής κυβέρνησης. «Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωζώνη που δεν διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σύστημα κοινωνικής προστασίας. Παρατήρησα ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για τη δημοσιονομική εξυγίανση είτε δημιουργούν σοβαρά κενά προστασίας είτε υπονομεύουν δικαιώματα», είπε σχολιάζοντας το επίδομα ανεργίας που εκπνέει μετά το δωδεκάμηνο, την ελλειπή πρόσβαση στο σύστημα υγείας για περιθωριοποιημένους και το πιλοτικό σχέδιο για εφαρμογή ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος της τάξης των 200 ευρώ σε δύο περιοχές της χώρας.

Σημείωσε εμφατικά ότι η Ελλάδα κρατάει τα πρωτεία της φτώχειας στην Ευρωζώνη με ποσοστό 21,3%. «Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα για όσους διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, η οποία υπολογίζεται στο 10,37% του συνόλου, αλλά και για τη φτώχεια των παιδιών», είπε. Σχολιάζοντας την άνοδο της ρατσιστικής βίας, σημείωσε ότι πρόκειται για φαινόμενο που προϋπάρχει της κρίσης, όμως μεγιστοποιείται μέσα στο πλαίσιό της. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το πρόβλημα ως τέτοιο και να μην το αποδίδει σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Τέλος, ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ επέστησε την προσοχή στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ρεύμα, νερό), λέγοντας πως αντίστοιχα προγράμματα αλλού οδήγησαν σε αύξηση του κόστους για τους καταναλωτές και αποκλεισμό μεγάλων ομάδων από βασικά αγαθά. Πρότεινε στην κυβέρνηση να δημιουργήσει «ταμείο ενδυνάμωσης» που θα επιτρέψει στους πολίτες να συστήσουν συνεταιριστικές επιχειρήσεις για αυτά τα αγαθά, «ώστε να μην περάσουν σε ξένα συμφέροντα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή