Διάλεξη Δένδια σε κολέγιο της Νέας Υόρκης

Διάλεξη Δένδια σε κολέγιο της Νέας Υόρκης

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάλεξη στο Κολέγιο Ποινικής Δικαιοσύνης John Jay του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με θέμα «Προστασία του πολίτη και κράτος δικαίου», έδωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο Ελληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας. Ο κ. Δένδιας ξεκίνησε την ομιλία του με μια αναφορά στον Αριστοτέλη επικαλούμενος φράσεις από κείμενα του αρχαίου Ελληνα φιλοσόφου, όπως ότι «οι νόμοι πρέπει να κυβερνούν» και ότι «το μόνο σταθερό κράτος είναι αυτό στο οποίο όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο». Αναφερόμενος στην ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικαλέστηκε φράση που αποδίδεται στον Πλάτωνα και είχε συμπεριλάβει στη διατριβή του ο Ελληνας νομικός του 19ου αιώνα Νικόλαος Σαριπόλος, στην οποία ο Αθηναίος φιλόσοφος παρομοιάζει τον θαυμασμό και την αγάπη του για την Πολιτεία με την αγάπη ενός ζωγράφου για τα έργα του. Και ολοκλήρωσε τη διάλεξή του με φράση που αποδίδεται στον 26ο πρόεδρο των ΗΠΑ Θεόδωρο Ρούζβελτ: «Κανείς δεν είναι πάνω από τον νόμο και κανείς δεν είναι κάτω από αυτόν. Ούτε ζητούμε από κανέναν άδεια, όταν τον καλούμε να τον σεβαστεί».

Στα λιγότερο θεωρητικά αποσπάσματα της ομιλίας του, ο κ. Δένδιας παρουσίασε τις δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. για τη βελτίωση της ασφάλειας στο κέντρο της Αθήνας και υπογράμμισε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να διασφαλίσει την ευνομία και να αντιμετωπίσει τη δράση εξτρεμιστικών νεοναζιστικών ομάδων. «Ο σεβασμός της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου είναι θεμελιώδη στοιχεία του ελληνικού και ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού», είπε. Ο κ. Δένδιας παρουσίασε συνοπτικά το επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης για το άσυλο και τη μετανάστευση, εστιάζοντας στον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας ασύλου μέσω της ίδρυσης τριών νέων υπηρεσιών. «Η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για την προστασία των συνόρων και τη διαχείριση του ασύλου. Ωστόσο, και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, ιδίως με την υπογραφή της συνθήκης της Λισσαβώνας, συμμετέχοντας κυρίως οικονομικά στην προσπάθεια». Ο Ελληνας υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης της ΕΛ.ΑΣ., με στόχο, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «να απαγκιστρωθεί από το στατικό μοντέλο της δεκαετίας του 1980». Εμφαση έδωσε, τέλος, σε θέματα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος. Σημειώνεται ότι μεταξύ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας – ΚΕΜΕΑ) και του Κολεγίου John Jay έχουν υπογραφεί από το 2007 έως σήμερα δύο μνημόνια συνεργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή