Χάθηκαν σχολικές αίθουσες

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχολικές αίθουσες χρησιμοποιούνται για κυλικείο και για αποδυτήρια σε δημοτικό γήπεδο, παρότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για αίθουσα πληροφορικής από το Δημοτικό Σχολείο της περιοχής. Την ίδια στιγμή, χώρος εντός του σχολείου χρησιμοποιείται για αποθήκη της κοινότητας. Οσα συμβαίνουν στο Συκάμινο, χωριό της βορειοανατολικής Αττικής, αποτελούν ένα μικρό δείγμα για την αυθαιρεσία που συνεχίζει να επικρατεί στη χώρα και δη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την ίδια στιγμή που μέλη της τοπικής κοινωνίας, όπως η δασκάλα του Συκάμινου, επιχειρούν να προσφέρουν στην περιοχή, υπάρχουν άλλοι που φτάνουν ακόμη και να εκτοξεύουν απειλές προς όσους τολμήσουν να θίξουν τοπικά συμφέροντα. Ο δήμαρχος Ωρωπού Γιάννης Οικονομάκος, πάντως, μιλώντας στην «Κ» όταν το θέμα του ετέθη, διαβεβαίωσε ότι θα λυθεί άμεσα. Ειδικότερα, το κουβάρι της υπόθεσης ξετυλίγεται ως εξής, όπως αποδεικνύουν τα έγγραφα που διαθέτει η «Κ»:

– Στις αρχές της σχολικής περιόδου 2007-2008 τοποθετήθηκαν από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων δύο προκατασκευασμένες αίθουσες μέσα στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Συκαμίνου.

– Στις 5 Μαρτίου 2008 υπάρχει αναφορά του πρώην διευθυντή του σχολείου προς την τότε Κοινότητα Συκαμίνου, στην οποία καταγράφονται οι δύο αίθουσες.

– Στις 4 Ιουνίου 2008 ο τότε πρόεδρος της κοινότητας κ. Θωμάς Ρούσσης σε έγγραφό του προς τον ΟΣΚ αναφέρει: «Επειδή με τον ΟΣΚ Α.Ε. έχουμε υπογράψει προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή δύο αιθουσών διδασκαλίας, μιας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, καθώς και τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου του Δημοτικού Σχολείου, παρακαλούμε μετά το πέρας της σχολικής περιόδου 2007-08, δηλαδή στις 13/6, να αποσυρθούν άμεσα οι δύο αίθουσες προκάτ, διότι ο εργολάβος πρέπει να έχει λήξει τις εργασίες έως τις 5 Ιουλίου 2008».

– Στις 13 Ιουνίου 2008 ο κ. Ρούσσης επανέρχεται με νέο έγγραφο προς τον ΟΣΚ αναφέροντας ότι δεν επιθυμεί την απόσυρση των δύο αιθουσών, διότι «σε συνεννόηση με τον Σύλλογο Γονέων οι αίθουσες θα χρησιμοποιηθούν για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας».

– Τον Αύγουστο του 2001 η κ. Αναστασία Κατσούγκρη ανέλαβε διευθύντρια στο Δημοτικό Σχολείο, θέση την οποία διατηρεί. Οι δύο προκάτ αίθουσες είναι σαν να έχουν «εξαφανιστεί». Μάλιστα, δεν υπήρχε Βιβλίο Κινητής και Ακίνητης Περιουσίας του σχολείου, καθώς αυτό ανοίχτηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2011.

– Επειτα από αναζήτηση, όπως αναφέρει σε έγγραφό της στις 11 Φεβρουαρίου 2013 προς τον Δήμο Ωρωπού (όπου πλέον υπάγεται το Συκάμινο) η κ. Κατσούγκρη, οι εν λόγω αίθουσες βρέθηκαν στο Δημοτικό Στάδιο Συκαμίνου να χρησιμοποιούνται η μία ως κυλικείο και η άλλη ως αίθουσα άθλησης. Στο ίδιο έγγραφο ζητεί την επιστροφή των αιθουσών στο σχολείο προκειμένου η μία να χρησιμοποιηθεί για αίθουσα Η/Υ και η άλλη για αίθουσα εργαστηρίου Φυσικής.

– Με άλλο έγγραφο στις 11 Φεβρουαρίου 2013 προς τον δήμο η εκπαιδευτικός σημειώνει ότι υπόγειος χώρος του σχολείου «αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται ως χώρος αποθήκης της Κοινότητας Συκαμίνου και περιέχει εκτός των άλλων και απορρίμματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία μαθητών και των εκπαιδευτικών. Παρά τις οχλήσεις μας για τον καθαρισμό του χώρου, μέχρι τώρα δεν έγινε αυτό εφικτό. Απαιτούμε την άμεση εκκένωση και τον καθαρισμό του χώρου, αλλιώς θα προβούμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες». Η κ. Κατσούγκρη ανέφερε στην «Κ» ότι μέσα στον χώρο υπάρχουν πίσσες, παλιά κομπιούτερ, χαλασμένες καρέκλες, κούτες με μπισκότα…

Διαβεβαιώσεις

Βέβαια, όπως είναι φυσικό, πριν από την υπηρεσιακή διατύπωση των αιτημάτων υπήρξε η προφορική ενημέρωση των υπευθύνων του Δήμου, με τη δασκάλα να ζητεί να λυθούν τα προβλήματα και τους αρμοδίους να δίνουν υποσχέσεις. Στο σχετικό ερώτημα της «Κ» ο δήμαρχος κ. Οικονομάκος διαβεβαίωσε ότι οι αίθουσες θα επιστρέψουν στο σχολείο κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα. «Το σχολείο πρέπει να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας. Αγαπάμε τη δουλειά μας, θέλουμε να στήσουμε κάτι καλό προς όφελος των παιδιών», καταλήγει η κ. Κατσούγκρη. Ποιος δεν συμφωνεί;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή