Συνιστώσες και ευρώ «αγκάθια» για τον Τσίπρα στο συνέδριο

Συνιστώσες και ευρώ «αγκάθια» για τον Τσίπρα στο συνέδριο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δρόμος προς το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για τον κ. Αλ. Τσίπρα. Στον καβγά, για τη στάση απέναντι στο ευρώ που ταλανίζει το κόμμα, ήρθε να προστεθεί και το αίτημα της διάλυσης των συνιστωσών, στο οποίο υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις.

Το ζήτημα άνοιξε επίσημα ο συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, ο οποίος προανήγγειλε την αυτοδιάλυση του ΣΥΝ, της μεγαλύτερης συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό απέβλεπε στο να ασκηθεί πίεση στις υπόλοιπες συνιστώσες να ακολουθήσουν. Γιατί στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνωστό ότι οι συνιστώσες -όχι μόνον οι αντιπολιτευόμενες- αρνούνται να παραιτηθούν από την αυτονομία τους.

Η ηγετική ομάδα περί τον κ.Τσίπρα δεν έχει καμιά διάθεση πάντως να επιτρέψει στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργούν κόμματα μέσα στο κόμμα, που θα δεσμεύονται από τις αποφάσεις των δικών τους οργάνων και όχι από τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα επιμείνουμε σ’ αυτό και θα επιμείνουμε πολύ», λένε πηγές της Κουμουνδούρου.

Ο καβγάς πάντως δείχνει να είναι προγραμματισμένος, ενώ ακόμα και αποχωρήσεις συνιστωσών δεν θα πρέπει να αποκλείονται. Μια ημέρα πριν από τις δηλώσεις Βίτσα, το μέλος του άτυπου εννεαμελούς εκτελεστικού οργάνου και μέλος της συνιστώσας ΔΕΑ, Αντ. Νταβανέλλος, σε άρθρο χαρακτήριζε τη συζήτηση για την αυτοδιάλυση των συνιστωσών «μαντζούνι για πάσα νόσο» και καθιστούσε σαφή τη διαφωνία του με τις προθέσεις της ηγεσίας: «Να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 27% είναι προϊόν λαϊκής έγκρισης στον «ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών» και όχι σε κάποιον απροσδιόριστο χυλό» γράφει ο κ. Νταβανέλλος και προσθέτει: «Συνήθως οι στροφές σε συντηρητικότερες πολιτικές κατευθύνσεις αρχίζουν με επιθέσεις στις αριστερές φωνές και στο δικαίωμα αυτοτελούς οργανωτικής συγκρότησής τους». Ο κ. Νταβανέλλος αφήνει ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο αποχώρησης της ΔΕΑ από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι η αρχική συμφωνία μετάβασης στον ενιαίο φορέα προέβλεπε τον ΣΥΡΙΖΑ ως πολυτασικό-ομοσπονδιακό «φορέα» τουλάχιστον ώς το δεύτερο Συνέδριό του. «Ως ΔΕΑ σε αυτή τη συμφωνία θα παραμείνουμε», γράφει ο κ. Νταβανέλλος.

Η «αντιπολίτευση»

Είναι ενδεικτικό ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Π. Λαφαζάνης έχουν αποφύγει να αναμειχθούν στη συζήτηση, περιμένοντας να δουν πού θα πάει το πράγμα, μεταξύ άλλων και στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο. Αλλωστε, ο κ. Νταβανέλλος και η ΔΕΑ είναι εκ των συμμάχων του κ. Λαφαζάνη στην «Αριστερή Πλατφόρμα».

Το πρόβλημα, πάντως, με την άρνηση των συνιστωσών να αυτοακυρωθούν το έχει ο κ. Τσίπρας. Οι ισχυρές συνιστώσες αποτελούν τμήμα της δικής του πλειοψηφίας, σε κάποιες περιπτώσεις ιδιαίτερα ενεργό και αυτό καθιστά την πλειοψηφία του ιδιαίτερα ευάλωτη. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της ΚΟΕ, η οποία εξέλεξε 4 βουλευτές και γιόρτασε τον Φεβρουάριο τα δέκα της χρόνια. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του, ο επικεφαλής της ΚΟΕ, Ρ. Ρινάλντι, δεν δείχνει διατεθειμένος να ακυρώσει έτσι μια προσπάθεια δεκαετίας. Προτιμά τη συνύπαρξη των δύο σχημάτων και θα επιδιώξει σε κάθε περίπτωση μια μεταβατική περίοδο.

Με την πληγή του ευρώ να παραμένει ανοιχτή, μετά την απόφαση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ που προσανατολίζεται στην αποχώρηση από το κοινό νόμισμα και διάφορα στελέχη και συνιστώσες της αντιπολίτευσης να τάσσονται ανεπιφύλακτα κατά του ευρώ, όπως ο Α. Τόλιος, ο Γ. Θεωνάς, αλλά και η ΔΕΑ, που βρήκε την απόφαση του ΑΚΕΛ στη σωστή κατεύθυνση αλλά ανεπαρκή, στον ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται εν όψει Κεντρικής Επιτροπής ένα εξαιρετικά ρευστό σκηνικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό οδήγησε την ηγεσία στην αναζήτηση συνεννόησης με την εσωκομματική αντιπολίτευση ώστε να υπάρξει ανακωχή, τουλάχιστον στο θέμα του ευρώ. Αν αυτό επετεύχθη, θα φανεί το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή