«Σύμμαχοι Υγείας» σε δράση

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθηγητές της Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Οδοντιατρικής και Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών και του Τομέα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, φοιτητές των σχολών αυτών, επαγγελματίες Υγείας, δημοσιογράφοι, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί. Συνολικά 96 άτομα, που συμμαχούν για την Υγεία: διαθέτουν ώρες από τον χρόνο τους, για να προσφέρουν αμισθί φροντίδα σε απόρους, ανασφάλιστους, μονογονεϊκές οικογένειες και άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της Αττικής που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες Υγείας ή τη δυνατότητα να καλύψουν την συμμετοχή τους σε αυτές. Το έργο τους αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα σε δομές του Δήμου Αθηναίων. Κι έπεται συνέχεια…

Οι «Σύμμαχοι Υγείας» είναι ένα πρόγραμμα εθελοντικής προσφοράς ιατρικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας, που απευθύνεται σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της Αττικής. Είναι πρωτοβουλία της Ιατρικής Σχολής Αθηνών σε συνεργασία με τα Τμήματα Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής και Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, ενώ την οργάνωση του προγράμματος έχει αναλάβει το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στρατηγικής, στο οποίο προΐσταται ο καθηγητής κ. Ιωάννης Τούντας.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Τούντας, έως σήμερα έχουν εγγραφεί 96 εθελοντές –εκ των οποίων 26 μέλη ΔΕΠ–, αριθμός που αυξάνεται καθημερινά. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τη συμμετοχή», τονίζει και προσθέτει: «Η μεγάλη ανταπόκριση δείχνει και την ευαισθησία των πανεπιστημιακών λειτουργών για τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες ζουν συνάνθρωποί μας».

Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα ενισχύσει με ανθρώπινο δυναμικό δημόσιες υπηρεσίες, όπως π.χ. δημοτικά ιατρεία, λέσχες φιλίας, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» κ.ά., ή ακόμη και πρωτοβουλίες όπως αυτή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Σε επόμενη φάση, θα αρχίσει η παροχή υπηρεσιών μέσα από δομές του ίδιου του προγράμματος, όπως φαρμακείο ή οδοντιατρείο. «Σύμμαχοι Υγείας» εκτός από φυσικά πρόσωπα μπορούν να γίνουν και εταιρείες (φαρμακευτικές, τροφίμων κ.ά.) παρέχοντας προϊόντα για τους σκοπούς του προγράμματος.

Οι «Σύμμαχοι Υγείας» ήδη έχουν υπογράψει προγραμματική συμφωνία με τον Δήμο Αθηναίων, ενώ προφορική συμφωνία υπάρχει και με τους Δήμους Ζωγράφου, Κορυδαλλού, Αχαρνών και Αμαρουσίου. Από την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει η υλοποίηση της προγραμματικής συμφωνίας με τον Δήμο Αθηναίων, στο πλαίσιο της οποίας εθελοντές γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ άλλων, θα ενισχύσουν το υπάρχον ιατρικό προσωπικό των δημοτικών ιατρείων στην παραπομπή για εξετάσεις και τη συνταγογράφηση, θα συμμετέχουν σε δράσεις για εξέταση και εμβολιασμό μαθητών, για οδοντιατρικό έλεγχο και έλεγχο συνταγογράφησης στα βιβλιάρια Υγείας ηλικιωμένων στις Λέσχες Φιλίας, ενώ θα συμμετέχουν στη διενέργεια προσυμπτωματικού ελέγχου σε παιδιά παιδικών σταθμών. Πώς θα τους αναγνωρίσετε; Κάθε «σύμμαχος» θα φέρει σε εμφανές μέρος ειδική κάρτα μέλους του προγράμματος με εξατομικευμένο κωδικό αριθμό.

Οποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα μπορεί να ενημερωθεί για τους όρους και τη διαδικασία από την ιστοσελίδα www.symmaxoiygeias.uoa.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή