Η ξενοφοβία δεν είναι δρόμος για την Ελλάδα

Η ξενοφοβία δεν είναι δρόμος για την Ελλάδα

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δρόμος για μια καλύτερη και δυναμική Ελλάδα δεν είναι η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός της Χρυσής Αυγής, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC), Ντέιβιντ Χάρις, ο οποίος εκφράζει απογοήτευση αλλά και κατανόηση για την ακύρωση από τον Αντώνη Σαμαρά της συμμετοχής του στο Παγκόσμιο Φόρουμ της οργάνωσης, εξέλιξη που ήρθε ως απόρροια της μη εξασφάλισης από τον Ελληνα πρωθυπουργό συνάντησης με τον Μπαράκ Ομπάμα. Με σημαντικές διασυνδέσεις στα αμερικανικά κέντρα πολιτικής εξουσίας και οικονομικής ισχύος, ο κ. Χάρις υπογραμμίζει το αυξανόμενο το τελευταίο διάστημα ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών για την Ελλάδα, ενώ επισημαίνει τη σημασία που αποδίδει η Ουάσιγκτον στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Μιλάει, τέλος, για τη στενή σχέση της εβραϊκής με την ελληνική κοινότητα της Αμερικής, την οποία επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι αμέσως μετά το φόρουμ της AJC, που διεξάγεται μεταξύ 2 και 4 Ιουνίου, ακολουθεί το ετήσιο συνέδριο της Κυπριακής και Ελληνικής Ηγεσίας, από τις 4 έως τις 6 του μηνός.

– Πώς αισθάνεστε για την απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού να ακυρώσει την προγραμματισμένη συμμετοχή του στο ετήσιο Παγκόσμιο Φόρουμ της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής;

– Χωρίς αμφιβολία, απογοητευτήκαμε πολύ όταν το μάθαμε, καθώς προσβλέπαμε στο να υποδεχθούμε τον πρωθυπουργό Σαμαρά στο Παγκόσμιο Φόρουμ. Είναι ένας στενός και πολύ αγαπητός φίλος της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής εδώ και δύο δεκαετίες και θα γινόταν δεκτός με ενθουσιασμό από τους 1.500 συμμετέχοντες. Εχοντας πει αυτό, κατανοούμε απόλυτα την απόφασή του. Θα ήταν η πρώτη του επίσκεψη στην Ουάσιγκτον ως πρωθυπουργού και ήταν προφανώς σημαντικό να αξιοποιήσει την ευκαιρία για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ομπάμα. Λόγω δυσκολιών στο πρόγραμμα του Λευκού Οίκου, δυστυχώς, δεν ήταν δυνατόν να γίνει αυτό την περίοδο που διεξαγόταν το Παγκόσμιο Φόρουμ της AJC. Αλλά, ακόμη και αν ο πρωθυπουργός σας δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας αυτή τη φορά, είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα μας μιλήσει ο καλός μας φίλος, υπουργός Εξωτερικών Αβραμόπουλος.

– Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται για πιθανή επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Ουάσιγκτον και συνάντηση με τον πρόεδρο στο εγγύς μέλλον. Ποιες είναι οι προτεραιότητες στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις;

– Υπάρχουν πολλά θέματα προς συζήτηση. Οι ΗΠΑ επιθυμούν μια ισχυρή Ε.Ε. και ένα σθεναρό ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι σημαντικό μέλος και των δύο θεσμών, ενώ βρίσκεται σε ένα ζωτικό σημείο της ανατολικής Μεσογείου όπου οι σχέσεις με την Τουρκία, η ανάπτυξη πηγών ενέργειας και ο ξεσηκωμός στον αραβικό κόσμο αποτελούν καθοριστικές εξελίξεις την τρέχουσα περίοδο. Ολα αυτά ενδιαφέρουν την Ουάσιγκτον, όπως επίσης και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, από την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων μέχρι την αντιμετώπιση του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή.

– Πώς βλέπετε την άνοδο της Χρυσής Αυγής; Βλέπετε κίνδυνο «μετάδοσης», ως απόρροια της ακραίας λιτότητας που εφαρμόζεται στη νότια Ευρώπη, και πώς αποτιμάτε την αντιμετώπιση του φαινομένου από την ελληνική Πολιτεία;

– Οποιος ενδιαφέρεται για τη Δημοκρατία και την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας θα πρέπει να ανησυχεί βαθιά για τη Χρυσή Αυγή. Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα βιώνει μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων, που ίσως αυξάνει την απήχηση που έχει σε κάποιους ένα λαϊκίστικο κόμμα όπως η Χρυσή Αυγή με τις διαστρεβλωτικά απλουστευτικές απαντήσεις σε περίπλοκα ερωτήματα. Αλλά η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός δεν είναι ο δρόμος προς μια καλύτερη και δυναμική Ελλάδα. Ούτε είναι οι εικόνες του νεοναζισμού, ιδιαίτερα σε μια χώρα που πολέμησε με τόση αποφασιστικότητα κατά των δυνάμεων εισβολής του Τρίτου Ράιχ και υπέστη τόσα δεινά από τη ναζιστική κατοχή. Η Ελλάδα θα ανακάμψει ως μια ευημερούσα χώρα. Είμαι πεπεισμένος για αυτό. Αλλά αυτό θα συμβεί σε αντίθεση και όχι εξαιτίας της αηδιαστικής πολιτικής της Χρυσής Αυγής. Και για αυτό είμαι πεπεισμένος.

– Πόσο στενή είναι η συνεργασία σας με την ελληνοαμερικανική κοινότητα;

– Είναι πολύ στενή. Οι σχέσεις της AJC με τους Ελληνοαμερικανούς φίλους μας πηγαίνουν πίσω τρεις δεκαετίες, στη διάρκεια των οποίων έχουμε συνεργασθεί σε πολλά εσωτερικά και εξωτερικά ζητήματα, και αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως μοντέλο για την προώθηση κοινών στόχων.

– Στη Γουόλ Στριτ αποδέχονται την άποψη ότι βελτιώνονται οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το Grexit όντως αντικαθίσταται από το Grecovery;

– Εχω εκπλαγεί από τον αριθμό των επιχειρηματιών που μας λένε ότι αρχίζουν να βλέπουν από πιο κοντά ευκαιρίες στην Ελλάδα. Κανείς δεν ελαχιστοποιεί τις υφιστάμενες προκλήσεις, αλλά καθώς παρατηρούν τις πρώτες αχτίδες της αντιστροφής, κοιτάζουν με μεγαλύτερη προσοχή τις πιθανότητες εισόδου στην ελληνική αγορά, κάτι που μπορεί να εθεωρείτο ανήκουστο για αυτούς πριν από ένα ή δύο χρόνια.

ΗΠΑ για Ελλάδα, Ισραήλ – Κύπρο

– Πώς βλέπουν οι ΗΠΑ τη συνεχιζόμενη σύσφιγξη της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου και ειδικότερα την προοπτική μεταφοράς αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας;

– Πιστεύω ότι σίγουρα τη βλέπουν θετικά. Τα ευρύτερα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη μιας τέτοιας τριμερούς συνεργασίας είναι σημαντικά, και αυτό είναι σαφές σε όλους όσους έχω μιλήσει στην Ουάσιγκτον για το θέμα.

– Ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Πώς βλέπουν οι ΗΠΑ την Τουρκία;

– Οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία σημαντικό εταίρο σε πολλά ζητήματα: αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία, ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σταθεροποίηση του Ιράκ, απάντηση στον ξεσηκωμό των Αράβων και ανάδειξη της τουρκικής εμπειρίας για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους, διασφάλιση της ροής πηγών ενέργειας από την Κασπία και την Κεντρική Ασία προς τη Δύση.

– Πόσο πραγματική και βιώσιμη είναι η πρόσφατη προσέγγιση Ισραήλ – Τουρκίας μετά τη μεσολάβηση του προέδρου Ομπάμα;

– Μένει να φανεί πόση προσέγγιση θα υπάρξει και πόσο γρήγορα θα υλοποιηθεί. Φυσικά, η όποια πρόοδος είναι ευπρόσδεκτη. Το Ισραήλ και η Τουρκία έχουν κοινό συμφέρον να μη δημιουργήσουν το αυξανόμενο χάος και η αιματοχυσία στη Συρία περισσότερη περιφερειακή αποσταθεροποίηση και κινδύνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή