Δωρεάν περίθαλψη για VIP’s στο Ντυνάν

Δωρεάν περίθαλψη για VIP’s στο Ντυνάν

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αστυνομικοί του τμήματος ασφαλιστικής και κοινωνικής προστασίας της ΕΛ.ΑΣ., που είχαν σταλεί από τους δύο εισαγγελείς που διενεργούν προκαταρκτική εξέταση για τα «πεπραγμένα» στον «Ερυθρό Σταυρό», είχαν σαφείς οδηγίες. Ζήτησαν και έλαβαν από το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» στις 25 Φεβρουαρίου 2013 τρία μπλε ντοσιέ με τις λίστες εκπτώσεων των ετών 2003, 2004 και 2005, καθώς και φωτοαντίγραφα του βιβλίου διεκπεραίωσης ασθενών από το 2006 έως το 2012 στην κατηγορία «χωρίς αναβάθμιση εκπτώσεις».

«Αλφαβητικά», μεταξύ εκείνων που είχαν νοσηλευθεί με μεγάλες εκπτώσεις ή και «δωρεάν», περιλαμβάνονται: ένας διευθυντής γραφείου πρωθυπουργού (επί Ν.Δ.), ένας πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ, ένας υφυπουργός της Ν.Δ., ένας συγγενής προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μία ευρωβουλευτής της Ν.Δ., ένας γεν.γραμματέας υπουργείου επί Ν.Δ., ένας εισαγγελέας εφετών, ένας πρόεδρος εφετών, η αδελφή ενός υπουργού της Ν.Δ., η σύζυγος ενός πρώην πρωθυπουργού του ΠΑΣΟΚ, η σύζυγος ενός πρώην πρωθυπουργού της Ν.Δ., ένας εκδότης κ.ά. (σ.σ.: η λίστα είναι μακρά και η «Κ» δεν τη δημοσιεύει για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων). Σημειώνεται ότι σε σχετική έκθεση της ομάδας του καθηγητή Λυκούργου Λιαρόπουλου αναφέρεται ότι οι δωρεάν ή με έκπτωση θεραπείες συσσώρευσαν στο «Ντυνάν» ένα έλλειμμα 35 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα με την «επίσκεψη» αστυνομικών στο νοσοκομείο, ένας απεσταλμένος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο στενός συνεργάτης του υπουργού Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλου, πρέσβης Δ. Κοδέλλας, και ένα μέλος της διοίκησης του ΕΕΣ μετέβησαν στη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών που είχε αποστείλει δύο τελεσίγραφα στην ελληνική κυβέρνηση απειλώντας με «αποβολή» τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό από τις τάξεις της διεθνούς οργάνωσης αν δεν εκπληρώνονταν τρεις προϋποθέσεις:

– Να αλλάξει το αναχρονιστικό καταστατικό, με το οποίο, μεταξύ άλλων, «ταυτίζεται» επί δύο δεκαετίες ο πρόεδρος με τον μάνατζερ. Η διεθνής οργάνωση πρότεινε οι συναλλαγές να αναλαμβάνονται από τον μάνατζερ και όχι από τον πρόεδρο. Ο κ. Ανδρέας Μαρτίνης, που ήταν πρόεδρος επί δύο δεκαετίες με βάση καταστατικό του 1964, έπρεπε να πάψει να εμπλέκεται σε θέματα καθημερινής διαχείρισης, όπως να ενεργεί ως εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος σε όλες τις συναλλαγές και να υπογράφει με τον ταμία τα εντάλματα πληρωμής.

– Να «ακτινογραφηθούν» από ορκωτούς ελεγκτές τα οικονομικά του ΕΕΣ.

– Να καταβληθούν καθυστερούμενες συνδρομές ύψους 1 εκατ. ελβετικών φράγκων στη διεθνή οργάνωση.

Ο ΕΕΣ κατέβαλε μόλις 400.000 τον Απρίλιο, αλλά απέφυγε να απαντήσει στις παρατηρήσεις για την τροποποίηση του καταστατικού. Η «Κ» έχει στη διάθεσή της επιστολή της Διεθνούς Ομοσπονδίας από τα τέλη Απριλίου 2013, στην οποία φαίνεται ότι… δυόμισι από τις τρεις προϋποθέσεις δεν είχαν εκπληρωθεί ακόμα.

Αρχές Απριλίου 2013, ο κ. Ανδρέας Μαρτίνης εκλήθη από το ΣΔΟΕ για εξηγήσεις σε ό,τι αφορά ακίνητα ιδιοκτησίας του ΕΕΣ που έχει μεταβιβάσει. Το ΣΔΟΕ ζήτησε απαντήσεις για τις διαδικασίες μεταβίβασης, τους αγοραστές, το τίμημα και τη διάθεση των χρημάτων. Πρόκειται για έξι ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας 75 εκατ., εκ των οποίων 68 εκατ. αφορούν το οικόπεδο και το κτίριο του νοσοκομείου. Επ’ αυτών έχει εγγράψει υποθήκη για δάνειο 88 εκατ. η «ΜΑΡΦΙΝ ΕΓΝΑΤΙΑ». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η παραμονή του δανείου στην Κύπρο θα οδηγούσε σε εκποίηση του νοσοκομείου ως ακινήτου, κάτι που θα ήθελε να αποφύγει η ελληνική κυβέρνηση που επιδιώκει να αναληφθεί το δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς και να διασωθεί το υπερσύγχρονο νοσοκομείο από άλλον επενδυτή. Το νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, ωστόσο, έχει διατυπώσει και προς το υπουργείο Υγείας σοβαρές επιφυλάξεις για το αν η «μετάβαση» αυτή θα μπορούσε να γίνει από την παρούσα πλειοψηφία της «διοίκησης Μαρτίνη», προκρίνοντας αλλαγή της διοίκησης.

Τρεις εκθέσεις δείχνουν «άτακτη διαχείριση» και «εσωτερικό δανεισμό»

Μια λογιστική αποτύπωση ποσών από κληροδοτήματα και κληρονομιές του «Ερυθρού Σταυρού» που προσέγγιζαν τα 17,2 εκατ. ευρώ (και αντίστοιχα 350.000 ευρώ στη Θεσσαλονίκη) έδειχνε ότι στις 31/12/ 2011 είχαν μείνει στα ταμεία μόνον 3.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα είχαν διοχετευθεί είτε σε λειτουργικές δαπάνες είτε για τις ανάγκες του «Ερρίκος Ντυνάν». Κύκλοι προσκείμενοι στον κ. Ανδρ. Μαρτίνη έκαναν λόγο για την καθυστέρηση του Δημοσίου να τηρήσει τις υποχρεώσεις του και ότι το «Ντυνάν» έχει λαμβάνειν 91 εκατ. έναντι χρεών 260 εκατ. Επιπρόσθετα υποστηρίζουν ότι οι τιμές με τις οποίες χρέωναν τα Ταμεία (κάτω του κόστους σε σειρά ιατρικών πράξεων) χωρίς το νοσοκομείο να επιχορηγείται, προκάλεσαν τη «μαύρη τρύπα».

Ομως, τρεις εκθέσεις που συντάχθηκαν με τη βοήθεια υπηρεσιών του νοσοκομείου αναδεικνύουν «άτακτη διαχείριση» αλλά και «εσωτερικό δανεισμό» (;) του νοσοκομείου από τον ΕΕΣ ύψους 14 εκατ. ευρώ. Η διαχείριση έλαβε κωμικοτραγικές διαστάσεις όταν επιταγές ύψους 3 εκατ. ευρώ, που υπεγράφησαν από πρώην πρόεδρο ενός από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, έμειναν ακάλυπτες, σφραγίσθηκαν και οδήγησαν σε προσωρινή διαταγή δέσμευσης της κατοικίας του την ώρα που η διαχείριση βρισκόταν στα χέρια ανθρώπων του προέδρου του «Ντυνάν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή