Απονομή Δικαιοσύνης ύστερα από 27 χρόνια!

Απονομή Δικαιοσύνης ύστερα από 27 χρόνια!

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πανευρωπαϊκή πρωτιά που αποδεικνύει με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο πώς λειτουργεί το δικαστικό μας σύστημα κατέγραψε η χώρα μας, εισπράττοντας μια καταδίκη από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης επί 27 ολόκληρα χρόνια!

Η πρωτοφανής υπόθεση που έφθασε έως το Δικαστήριο του Στρασβούργου προκάλεσε έκπληξη στους δικαστές του, καθώς για πρώτη φορά υπόθεση «σερνόταν» στα δικαστήρια ευρωπαϊκής χώρας για τόσα χρόνια. Αποτέλεσμα; μία ακόμα καταδίκη της Ελλάδος για υπέρβαση «κάθε εύλογου χρονικού ορίου στην εκδίκαση των υποθέσεων»  όπου σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεπεραστεί και η κόκκινη γραμμή της αρνησιδικίας.

Η καταδίκη για την καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης επί 27 χρόνια που ανακοινώθηκε προ ημερών σε επιστημονική ημερίδα της Ενώσεως Ποινικολόγων προκάλεσε αίσθηση στους δικαστικούς και νομικούς της χώρας, καθώς αφορούσε υπόθεση κληρονομικών διεκδικήσεων για την οποία αναλώθηκε η δικαστική διαδικασία σε δίκες επί δικών για περίπου τρεις δεκαετίες…

Ωστόσο, το πρόβλημα του ελληνικού δικαστικού συστήματος που από χρόνια προβληματίζει έντονα το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι πλέον συστημικό και τείνει, όπως λένε οι εμπλεκόμενοι να γίνει μη αναστρέψιμο αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Η Ελλάδα που μετρά ήδη 403 καταδίκες από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βρίσκεται από καιρό στην πρώτη πεντάδα ανάμεσα στις 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης με πολύχρονες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης.

Χιλιάδες είναι πλέον οι υποθέσεις σε όλα τα δικαστήρια, πολιτικά και διοικητικά που συμπληρώνουν δεκαετία έως ότου εκκαθαριστούν με αμετάκλητες αποφάσεις, ενώ ειδικά στη διοικητική δικαιοσύνη ο χρόνος των 13 ετών για την ολοκλήρωση μιας δικαστικής διαδικασίας είναι συνηθισμένος!

Πάντως, η προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας, που εκδηλώθηκε πριν από ένα χρόνο με τη θέσπιση νόμου -4055 του 2012- με τον οποίο δίδεται η δυνατότητα στους ταλαιπωρούμενους επί χρόνια πολίτες από το δικαστικό μας σύστημα να ζητούν αποζημίωση από το κράτος έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Η πρώτη απόφαση δικαίωσης πολίτη, ήρθε πρόσφατα από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόκειται για απόφαση (αριθμός 4467 του 2012) που δικαίωσε δικηγόρο ο οποίος επί 8,5 χρόνια προσπαθούσε να δικαιωθεί για θέση που επρόκειτο να καταλάβει στο Δημόσιο. Ζητούσε 30.000 αποζημίωση από το κράτος και το δικαστήριο αποφάσισε να αποζημιωθεί για την καθυστέρηση στη δικαστικές του διεκδικήσεις με 4.800 ευρώ.

Κι ενώ τα πρόστιμα από την Ευρώπη, Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «πέφτουν βροχή»- για την Ελλάδα και για καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, ήδη έχουν φθάσει τα 8.420.822 ευρώ- η κατάσταση του ελληνικού δικαστικού συστήματος αποτυπώνεται με τα στατιστικά δεδομένα τα οποία εμφανίζουν περισσότερες από 1.100.000 υποθέσεις να βρίσκονται στα συρτάρια των δικαστηρίων της χώρας όλων των βαθμών.

Οι αριθμοί κατατείνουν στο ότι περίπου 5 εκατ. πολίτες, ο μισός πληθυσμός της χώρας εξαρτά κάποιο έννομο συμφέρον από υπόθεση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα στη δικαιοσύνη!

Ενδεικτικά: οι εκκρεμείς υποθέσεις μόνον στα Ειρηνοδικεία έχουν φθάσει τις 445.689, ενώ στα Πρωτοδικεία όλης της χώρας οι υποθέσεις που δεν έχουν δικαστεί φθάνουν τις 255.382!

Ανάλογη είναι η κατάσταση στα Διοικητικά Δικαστήρια τα οποία εμφανίζουν σύνολο εκκρεμών υποθέσεων 376.629 μόνον στα Πρωτοδικεία, και 60.394 στα Διοικητικά Εφετεία.

Η εικόνα δεν είναι καλύτερη ούτε στα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας που «βουλιάζουν» κι αυτά από τις αδίκαστες υποθέσεις, με τον Αρειο Πάγο να έχει εκκρεμότητα 2.692 υποθέσεων, αριθμός αδιανόητος για ανώτατο δικαστήριο, ενώ και το Συμβούλιο της Επικρατείας αντιμετωπίζει πλέον σοβαρότατο πρόβλημα, καθώς οι εκκρεμείς υποθέσεις φθάνουν τις 27.975!

Αλλά και στο Ελεγκτικό Συνέδριο η εικόνα είναι ανάλογη. Περί τις 30.365 υποθέσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ οι όποιες δεσμεύσεις του υπουργείου για ουσιαστική ανάσχεση των υποθέσεων που φθάνουν στην ελληνική δικαιοσύνη, με μηχανισμούς εξωδικαστικής επίλυσης βρίσκεται στο στάδιο εφαρμογής έως το τέλος του χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή