Στην Κηφισιά δεν θέλουν Μονάδα Καύσης Βιομάζας

Στην Κηφισιά δεν θέλουν Μονάδα Καύσης Βιομάζας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψήφισμα εναντίον της εγκατάστασης στον Δήμο Κηφισιάς Μονάδας Καύσης Βιομάζας εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο. Η απόφαση ελήφθη σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, παρουσία περίπου 300 κατοίκων της πόλης, οι οποίοι αντιδρούν στην επένδυση.

Τις εξελίξεις επέσπευσε η είδηση ότι στις 16 Απριλίου είχε εγκριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής η πρόταση της εγκατάστασης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα (βιοαέριο και ξυλώδη φυτική βιομάζα), ισχύος 1 Mw, στο Καλυφτάκι, τον βιομηχανικό χώρο ΒΙΟΠΑ της Κηφισιάς. Τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είχε καταθέσει η Γαιοδυναμική Αρτεμις Εννέα ΕΠΕ.

«Η Περιφέρεια είχε ενημερώσει τον δήμο ήδη από τις 26 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, το δημοτικό συμβούλιο δεν ενημερώθηκε ποτέ», λέει στην «Κ» η δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς Αγγελική Συνοδινού (πρώην δήμαρχος Σερίφου, είχε πρωτοστατήσει το 2007 στον αγώνα κατά της εγκατάστασης αιολικού πάρκου στο νησί). «Εφόσον δεν παρευρεθήκαμε στο περιφερειακό συμβούλιο, η επένδυση “πέρασε”». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης πρόκειται να στείλει ψήφισμα όταν το θέμα φτάσει στην αποκεντρωμένη διοίκηση, που έχει και τον τελικό λόγο.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση, το δημοτικό συμβούλιο Κηφισιάς είναι αντίθετο στην εγκατάσταση της μονάδας καθώς, σύμφωνα με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αττικής, ήδη φιλοξενεί Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων». Σύμφωνα με την κ. Συνοδινού, η καύση βιομάζας δεν ενδείκνυται για την περιοχή της Αττικής, αφού δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή του αντίστοιχου υλικού. «Η Κηφισιά θα επιβαρυνθεί με την κίνηση φορτηγών με ξερά χόρτα που θα φτάνουν εδώ από άλλες περιοχές της χώρας». Οι κάτοικοι προβάλλουν ως κύριο επιχείρημα την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τους ρύπους που θα παράγει η δραστηριότητα. «Κανονικά έπρεπε να δραστηριοποιηθούμε να αναδειχθεί ο Κηφισός και όχι να φέρουμε νέες βιομηχανίες στην περιοχή».

Ο κ. Χιωτάκης στο δημοτικό συμβούλιο ανέφερε ότι το εργοστάσιο «θα παίρνει βιομάζα από τα κλαδέματα του δήμου, που με τη μέθοδο της αεριοποίησης θα μετατρέπονται σε ενέργεια που θα διοχετεύεται στη ΔΕΗ». Για τα πράσινα απορρίμματα που θα χρησιμοποιεί, η εταιρεία θα πληρώνει το ανάλογο τίμημα. Μέρος της ενέργειας, ως προσφορά στην περιοχή, θα καλύπτει ενεργειακές ανάγκες του νοσοκομείου Αγ. Ανάργυροι.

Ανάλογες αιτήσεις έχουν κατατεθεί και σε 14 ακόμη δήμους της Αττικής, χωρίς μέχρι σήμερα κάποια να έχει πάρει πορεία υλοποίησης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT