Ενοχος ο Μάρκος Καραμπέρης, αθώος ο γιος, λέει ο εισαγγελέας

Ενοχος ο Μάρκος Καραμπέρης, αθώος ο γιος, λέει ο εισαγγελέας

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Την ενοχή του επιχειρηματία Μάρκου Καραμπέρη, φερομένου ως εγκεφάλου στη σημαντικότερη εκ των υποθέσεων τοκογλυφίας και εκβίασης που αποκάλυψε και έστειλε στο δικαστήριο η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη, πρότεινε χθες ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ενοχους έκρινε ο εισαγγελέας της έδρας Λεωνίδας Νικολόπουλος και άλλους τέσσερις εκ των 13 κατηγορουμένων, ενώ πρότεινε την αθώωση των υπόλοιπων εννέα, μεταξύ αυτών και του υιού Καραμπέρη.

Ειδικότερα, ο αντεισαγγελέας Εφετών ζήτησε από το δικαστήριο την ενοχή του βασικού κατηγορουμένου για τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα και κατά συρροήν, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), ηθική αυτουργία σε εκβίαση, απόπειρα εκβίασης και παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή. Πλην της οπλοφορίας και της οπλοκατοχής που είναι πλημμέλημα, όλες οι άλλες έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα. Ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του Μάρκου Καραμπέρη για το αδίκημα της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς, όπως ανέφερε, η τοκογλυφική δραστηριότητα ήταν προσωπική υπόθεση του επιχειρηματία «με κάποιους συγκατηγορουμένους του να έχουν συμμετοχική δράση».

Οσον αφορά τους υπόλοιπους κατηγορουμένους, πρότεινε την ενοχή ενός τραπεζικού για εκβίαση, της γραμματέως του επιχειρηματία για απλή συνέργεια σε τοκογλυφία (σε βαθμό πλημμελήματος), ενός δημοσιογράφου για άμεση συνέργεια σε μία περίπτωση τοκογλυφίας (σε βαθμό πλημμελήματος) κι ενός συνεργάτη του βασικού κατηγορουμένου για άμεση συνέργεια σε τοκογλυφία.

Αντιθέτως, πρότεινε να κηρυχθούν αθώοι από τις κατηγορίες που τους αποδίδονται –μεταξύ άλλων– ο γιος του επιχειρηματία, ο άλλοτε επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, ένας απότακτος αστυνομικός και ένας δικηγόρος.

Μια άλλη υπόθεση τοκογλυφίας, προστασίας και εκβιασμών εκδικάστηκε ήδη με την επιβολή βαρύτατων ποινών εις βάρος τριών αδελφών που θεωρήθηκαν εγκέφαλοι και ελαφρύτερων σε άλλα μέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή