ΟΙΚΟΕΙΔΗΣΕΙΣ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Αίτημα για διεθνή συνθήκη κατά της κλιματικής αλλαγής

Νέα έκκληση για την επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας, με στόχο την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας (IEA), προειδοποιώντας ότι εάν δεν αναληφθεί δράση, η Γη θα βρεθεί σε τροχιά επικίνδυνης υπερθέρμανσης. Ακόμη κι αν τηρηθούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί με ορίζοντα το 2020, πάλι δεν θα είναι αρκετό για να αποφευχθεί άνοδος της θερμοκρασίας της τάξης των 2 βαθμών Κελσίου, προειδοποιεί ο επικεφαλής του οργανισμού, Φατίχ Μπιρόλ, βασικός συντάκτης νέας έκθεσης. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με την παραγωγή ενέργειας αυξήθηκαν κατά 1,4% πέρυσι, φθάνοντας σε επίπεδα – ρεκόρ.

ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΪ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Ανάδειξη και προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου

Δράσεις για την προστασία και την ανάδειξη του Κυπαρισσιακού Κόλπου διοργανώνει ο ΣΚΑΪ σε συνεργασία με τον Δήμο Τριφυλίας του νομού Μεσσηνίας και εθελοντικές ομάδες της περιοχής. Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος έχει σημαντικό οικολογικό ενδιαφέρον και ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura. Οι ακτές του αποτελούν έναν από τους τόπους αναπαραγωγής της σπάνιας θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα. Οι δράσεις, καθαρισμός και ανάδειξη της περιοχής, θα λάβουν χώρα στις παραλίες Καλό Νερό, Αη Γιαννάκη και Ελαία. Σημείο συνάντησης στην αρχή της παραλίας Καλό Νερό, ώρα 10 το πρωί.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗ

Προσφυγή Κομισιόν κατά της Ελλάδας

Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσέφυγε κατά της Ελλάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή η χώρα μας δεν έλαβε μέτρα τα οποία να διασφαλίζουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ρύπανσης των υδάτων από νιτρικά άλατα. Σύμφωνα με την Κομισιόν, μολονότι η οδηγία για τη νιτρορύπανση ισχύει από το 1991, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη θεσπίσει μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της σε ζώνες ευπρόσβλητες από νιτρορύπανση, που προέρχεται από την υπερχρήση γεωργικών λιπασμάτων. Η Επιτροπή καλεί επιτακτικά την Ελλάδα να αναλάβει δράση. Την 1η Οκτωβρίου 2012, η Επιτροπή απηύθυνε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, ζητώντας επανόρθωση της κατάστασης. Σε απάντηση στην αιτιολογημένη γνώμη, η Ελλάδα καθόρισε ορισμένες ζώνες, που κατά την Κομισιόν δεν αρκούν καθότι υπάρχουν και άλλες περιοχές που πρέπει να χαρακτηριστούν ως ευπρόσβλητες ζώνες. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

ΔΙΠΛΑΣΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ

Τo κάπνισμα επιβαρύνει την υγεία των κατοικιδίων

Το παθητικό κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία και των κατοικιδίων, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής Υπηρεσίας Κατά του Καπνίσματος (econews), η οποία υποστηρίζει ότι οι σκύλοι και οι γάτες με ιδιοκτήτες καπνιστές έχουν διπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο, συγκριτικά με τα κατοικίδια μη καπνιστών. Περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο των πνευμόνων και της μύτης έχουν οι σκύλοι που εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου, ενώ εξαιρετικά ευαίσθητα είναι και τα πτηνά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή