Παραμένει η απειλή για τις χελώνες καρέτα καρέτα

Παραμένει η απειλή για τις χελώνες καρέτα καρέτα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι επιφυλάσσει, άραγε, το σημερινό καλοκαίρι για τις χελώνες καρέτα καρέτα, που έχουν επιλέξει τον Κυπαρισσιακό Κόλπο για την ωοτοκία τους; Είναι κοινό μυστικό ότι στις εν λόγω παραλίες συμβαίνουν τόσες αυθαιρεσίες, που έχουν προκαλέσει την επίσκεψη εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. το περασμένο καλοκαίρι («Κ» 12/1/2013).

Υπαίθριες καντίνες, που το βράδυ μετατρέπονται σε beach bar με δυνατή μουσική και φωτισμό (χαρακτηριστικό παράδειγμα στο χωριό Καλό Νερό), που παρενοχλούν και αποπροσανατολίζουν τις χελώνες, ξαπλώστρες και ομπρέλες που εμποδίζουν τη διέλευσή τους. Παράλληλα, καταγράφεται πλήθος παρατυπιών απ’ όσους εποφθαλμιούν να ανοικοδομήσουν τη γύρω περιοχή. Οι εκπρόσωποι του «Αρχέλων» έχουν καταγγείλει τη χάραξη πέντε χωμάτινων δρόμων, όπως και το «όργωμα» των αμμοθίνων, πράξη που συνέβη μάλιστα δύο φορές μέσα στον τελευταίο χρόνο, τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι από το 2009 εκκρεμεί η αδειοδότηση της ανέγερσης πενήντα παραθαλάσσιων κατοικιών με πισίνα στην καρδιά της ζώνης προστασίας.

Ενστάσεις πολεοδομίας

Την ασυμβατότητα της εν λόγω επένδυσης με το φυσικό τοπίο διέκρινε και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, που απέρριψε ομόφωνα το σχέδιο. Ενστάσεις έχει διατυπώσει και η Πολεοδομία, που ακόμα δεν έχει δώσει το «πράσινο φως», διατηρώντας επιφυλάξεις για το αν οι δρόμοι μπορούν να θεωρηθούν κοινόχρηστοι ή όχι. Οπως σχολιάζει αναφορικά με τη ρευστή κατάσταση στην Πελοπόννησο με επιστολή του ο κ. Δημήτρης Μαργαριτούλης, ιδρυτικό μέλος του «Αρχέλων», «η δημιουργία του Πάρκου και Φορέα Διαχείρισης στη Ζάκυνθο ήταν ένα μεγάλο βήμα εμπρός για τα περιβαλλοντικά τεκταινόμενα της χώρας». Στην περίπτωση της Κυπαρισσίας, «υπάρχει η δυνατότητα ολοκληρωμένου χωροταξικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού» χάρη στην «απείραχτη» σχεδόν κατάσταση του τόπου. Κατόπιν, ωστόσο, της «έξωθεν» πίεσης, κάτι αρχίζει να αλλάζει.

«Επειτα από μακροχρόνιο λήθαργο των αρχών, είχαμε ένα πρώτο ελπιδοφόρο σημάδι» επισημαίνει στην «Κ» η κ. Παναγιώτα Θεοδώρου, συντονίστρια του προγράμματος του «Αρχέλων» στην Πελοπόννησο, αναφερόμενη στην υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε σχετικό ΦΕΚ στις 24 Μαΐου και προβλέπει την προσωρινή αναστολή της έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή.

Παρότι το εν λόγω μέτρο έχει εγείρει θύελλα αντιδράσεων σε μέρος της τοπικής κοινωνίας, κρίνεται απαραίτητο. «Οι υπηρεσίες χρειάζονται αυτή τη διακοπή, για να μπορέσουν να συστήσουν κανόνες προστασίας γενικής ισχύος, χωρίς να δέχονται πιέσεις» συμπληρώνει η ίδια. «Επειτα από σχετική διαβούλευση θα δημοσιοποιηθεί εκ νέου με ΦΕΚ ένα οριστικό πλαίσιο προστασίας της περιοχής» διευκρινίζει η ίδια.

Στο μεταξύ, ήδη από τα μέσα Μαΐου βρίσκονται στα πέριξ των παραλιών ωοτοκίας, από τον ποταμό Νέδα ώς τον Αρκαδικό, οι εθελοντές του «Αρχέλων», νέοι από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία και τη Σουηδία. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου από τον μοναδικού κάλλους κόλπο θα περάσουν συνολικά εκατό άτομα, που θα αφιερώσουν χρόνο για τη διατήρηση των κατάλληλων συνθηκών για την αναπαραγωγή του προστατευόμενου είδους. «Εχουμε εντοπίσει ήδη εκατό φωλιές, το σύνηθες είναι 700 με 800 φωλιές» αναφέρει με χαρά η κ. Θεοδώρου «η περυσινή χρονιά, δε, αποδείχθηκε εξαιρετικά γόνιμη, καθώς οι φωλιές έφτασαν τις 858».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή