Τα Τρίκαλα αποκτούν νέα όψη

Τα Τρίκαλα αποκτούν νέα όψη

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μας αρέσει να γινόμαστε γνωστοί για τα καλά και όχι για τα κακά. Παρόλο που υπάρχουν και προβλήματα και μάλιστα πολλά στον δήμο μας. Δεν βγαίνει όμως τίποτα αν γκρινιάζουμε, απλώς προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα». Ο αντιδήμαρχος Τρικάλων, Ηλίας Καραγιώργος, με αυτή τη φράση υποδέχεται τα συγχαρητήρια για το βραβείο Οικόπολις 2013, που απονεμήθηκε πρόσφατα στον Δήμο Τρικκαίων για τη μελέτη -η οποία τώρα βρίσκεται σε φάση υλοποίησης- «Περιβαλλοντική παρέμβαση στην ευρύτερη Περιοχή Παλαιών Φυλακών- Σύνδεση με ποταμό Ληθαίο».

Η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη εκπονήθηκε από την κ. Θεοδώρα Βαρδούλη, στο πλαίσιο διπλωματικής εργασίας, και υπήρξε η απαρχή για να αλλάξει εντελώς το σκηνικό με τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου σε ένα από τα κεντρικά σημεία της πόλης των Τρικάλων, πάνω στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από την Καρδίτσα στα Τρίκαλα.

Η αρχιτέκτονας χάρισε στον δήμο τη μελέτη, οπότε υπήρχε ένα υπόβαθρο προκειμένου οι δημοτικές τεχνικές υπηρεσίες, στη συνέχεια, να διεκδικήσουν χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και να καταφέρουν να εντάξουν το έργο στο ΕΣΠΑ εξασφαλίζοντας 1,5 εκατ. ευρώ.

Ετσι, στις αρχές του 2012 ξεκίνησε η δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου με την ενοποίηση μιας έκτασης τριάντα στρεμμάτων όπου βρίσκονται ιστορικά μνημεία, καθώς και το κτίριο των πρώην φυλακών Τρικάλων, με τον ποταμό Ληθαίο, ο οποίος διασχίζει την πόλη. Στην έκταση αυτή βρίσκεται το τέμενος του Οσμάν Σαχ, το διάσημο Κουρσούμ -μολυβένιο- τζαμί που πήρε το όνομά του από τον μολυβένιο τρούλο του και είναι το μόνο σωζόμενο τζαμί στην πόλη, που λέγεται ότι διέθετε δεκάδες. Ο μύθος θέλει το τζαμί να κτίστηκε από τον Οσμάν όταν γιατρεύτηκε στα Τρίκαλα, όπου κατέφυγε κυνηγημένος και άρρωστος. Το 1993 το τζαμί ανακατασκευάστηκε, έγινε επισκέψιμο και είναι μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO. Σήμερα στον χώρο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ήπιου χαρακτήρα, όπως εκθέσεις έργων τέχνης, ομιλίες κ.ά. Βόρεια του τζαμιού βρίσκεται ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου και λίγο πιο μακριά το κτίριο όπου στεγάζονταν παλαιότερα οι φυλακές Τρικάλων. Οπως αποκαλύφθηκε πριν από τρία χρόνια που ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασής τους, κάτω από τους απανωτούς σοβάδες συντήρησης των φυλακών κρυβόταν ένα χαμάμ, τα στοιχεία του οποίου αναδεικνύονται σταδιακά. Σήμερα γκρεμίζονται και τα τείχη των πρώην φυλακών οπότε το κοινό θα αποκτήσει πρόσβαση στον προαύλιο χώρο τους, μια έκταση περίπου 6 στρεμμάτων. Συνολικά η έκταση θα συνδεθεί με τον Ληθαίο ποταμό, ζωντανό ποτάμι που διαθέτει νερό όλο τον χρόνο και διασχίζει την πόλη, μέσω μονοπατιών που θα καταλήγουν σε παραποτάμιες βόλτες για βάδισμα ή ποδηλατάδα.

Η πόλη των Τρικάλων έχει παράδοση στη μετακίνηση με ποδήλατο και διαθέτει ήδη ένα μεγάλο δίκτυο ποδηλατοδρόμων με το οποίο θα συνδεθεί και ο ποδηλατόδρομος του πάρκου. «Το χρησιμοποιούμε πολύ ως μέσο μετακίνησης. Δεν πιστεύω ότι στα Τρίκαλα υπάρχει σπίτι που δεν έχει ποδήλατο» λέει ο κ. Ηλίας Καραγιώργος. Οι παραποτάμιες ποδηλατοβόλτες προβλέπεται να φτάσουν τα 7-8 χιλιόμετρα σύμφωνα με τη μελέτη. Ο κ. Καραγιώργος παραδέχεται ότι ακόμα και στα Τρίκαλα που «αγαπούν το ποδήλατο» η φύλαξη των ποδηλατοδρόμων από τα Ι.Χ. που τους αντιμετωπίζουν ως χώρο στάθμευσης, δεν είναι καθόλου εύκολη. «Ελπίζουμε ότι τα ποδήλατα θα νικήσουν» καταλήγει.

Καταφύγιο παιχνιδιού

Οπως διηγείται η Ε.Χ., στην έκταση αυτή πάντα έβρισκαν «καταφύγιο παιχνιδιού» τα παιδιά της πόλης, καθώς γύρω από τα μνημεία υπάρχει ελεύθερος χώρος. Σύντομα όμως (το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2014), τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι, όπως όλα δείχνουν, θα έχουν στη διάθεσή τους έναν μικρό παράδεισο μέσα στην πόλη.

Στο έργο χρησιμοποιούνται υλικά φιλικά στο περιβάλλον και βιοκλιματικά στοιχεία, ενώ στους ανοιχτούς χώρους θα φυτευτούν ψηλά δέντρα και θάμνοι, ώστε να δημιουργηθεί ένας πραγματικά φιλικός για τους πολίτες χώρος πρασίνου χωρίς τους μεγάλους όγκους με μπετόν που έχουμε συνηθίσει να χτίζονται στο όνομα της ανάπλασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή