Οκτώ συλλήψεις λαθρεμπόρων καυσίμων

Οκτώ συλλήψεις λαθρεμπόρων καυσίμων

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 2,5 εκατ. λίτρα ναυτιλιακού πετρελαίου διακίνησε παράνομα σε βενζινάδικα της Αττικής κύκλωμα λαθρεμπόρων που εξάρθρωσε η Οικονομική Αστυνομία. Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά οκτώ άτομα, έξι Ελληνες και δύο αλλοδαποί εργάτες, ενώ εντοπίστηκαν εγκαταστάσεις του κυκλώματος σε Κερατσίνι, Νέα Πέραμο, Ασπρόπυργο και Ελευσίνα.

Το κύκλωμα των λαθρεμπόρων δρούσε τους τελευταίους τουλάχιστον έξι μήνες και από έγγραφα που κατάσχεσε η ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι στο διάστημα αυτό διέθεσε στην αγορά ως πετρέλαιο κίνησης 2,5 εκατ. λίτρα αποχρωματισμένου ναυτιλιακού πετρελαίου. Οι διαφυγόντες δασμοί υπολογίζονται σε αρκετά εκατ. ευρώ. Το κύκλωμα είχε υπό τον έλεγχό του 7 βενζινάδικα μέσω των οποίων έριχνε στην αγορά αποχρωματισμένο το ναυτιλιακό πετρέλαιο. Εξασφάλιζε την πρώτη ύλη (δηλαδή το ναυτιλιακό diesel) με τη συνεργασία οδηγών βυτιοφόρων που εργάζονται για λογαριασμό εταιρειών εμπορίας καυσίμου. Οι οδηγοί, αντί να τροφοδοτούν τους παραλήπτες με π.χ. 1.000 λίτρα ναυτιλιακό πετρέλαιο, τους παρέδιδαν 800 λίτρα και τα υπόλοιπα 200 έδιναν στο κύκλωμα των λαθρεμπόρων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας ταξίαρχο Β. Κοντογιάννη, δεν έχει διαπιστωθεί εμπλοκή των εταιρειών στη λαθραία διακίνηση του πετρελαίου. Το κύκλωμα διέθετε δύο σημεία περισυλλογής του λαθραίου καυσίμου σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο. Από εκεί με μικρά βυτιοφόρα οχήματα, οι κατηγορούμενοι μετέφεραν το πετρέλαιο σε κρυφή-παράνομη εγκατάσταση στο Σχιστό. Στη συνέχεια, το ναυτιλιακό diesel φορτωνόταν σε ειδικά μετασκευασμένο βυτιοφόρο ώστε εξωτερικά να μοιάζει με φορτηγό ψυγείο και να μην κινεί υποψίες. Το «πλυντήριο» της σπείρας, εκεί όπου γινόταν ο αποχρωματισμός του πετρελαίου (ώστε να μπορεί να πουληθεί ως πετρέλαιο κίνησης), βρισκόταν σε εγκατάσταση στη Ν. Πέραμο. Από τις δεξαμενές της Ν. Περάμου το παράνομο καύσιμο διανεμόταν στα επτά βενζινάδικα που ήλεγχε το κύκλωμα.

Στο πλαίσιο της έρευνας κατασχέθηκαν δεξαμενές, βυτιοφόρα, εξοπλισμός αποχρωματισμού, αρκετοί τόνοι λαθραίου πετρελαίου κ.ά. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι οι «διαχειριστές» των εγκαταστάσεων σε Κερατσίνι, Ν. Πέραμο, Ασπρόπυργο, δύο οδηγοί βυτιοφόρων, ενώ αναζητείται ένα ακόμα άτομο που εμφανίζεται ως «υπεύθυνο» της εγκατάστασης που διατηρούσαν οι λαθρέμποροι στην Ελευσίνα. Στην έρευνα συμμετείχαν υπάλληλοι του Δ΄ Τελωνείου Πειραιά και της Διεύθυνσης Μετρολογίας του υπ. Ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή