Χαμηλότερο κόστος κατασκευής και καλύτερες αγορές, τα κριτήρια

Χαμηλότερο κόστος κατασκευής και καλύτερες αγορές, τα κριτήρια

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιλογή του ΤΑΡ από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ΙΙ απασχόλησε όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Οι New York Times σε δημοσίευμά τους αποδίδουν την επικράτηση του ΤΑΡ έναντι του Nabucco στο χαμηλότερο κόστος κατασκευής, αλλά και στο γεγονός ότι η Ελλάδα και η Ιταλία θεωρούνται καλύτερες αγορές για φυσικό αέριο από τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία, χώρες διέλευσης του Nabucco. Διατυπώνεται, επίσης, η άποψη πως στην απόφαση μέτρησε και η συμφωνία για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την αζερική Socar.

Ως μεγάλος χαμένος από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παρουσιάζεται η αυστριακή εταιρεία OMV, η οποία είχε επενδύσει στον Nabucco. Στα μέσα ενημέρωσης της χώρας είναι διάχυτη η απογοήτευση για την απώλεια σημαντικής ευκαιρίας για την Αυστρία να αναβαθμίσει τον ρόλο της ως ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα εμφανίζεται ως η μεγάλη νικήτρια των εξελίξεων, καθώς, παρά τη δυσχερή θέση της, λόγω της οικονομικής κρίσης, πέτυχε να εξασφαλίσει ένα σημαντικό έργο, να ενισχύσει τη θέση της στον ενεργειακό χάρτη και να αποκτήσει μία επιπλέον πηγή εσόδων.

Οι Financial Times επικεντρώνουν το δημοσίευμά τους στη γεωπολιτική διάσταση του θέματος και αναφέρουν ότι η εν λόγω συμφωνία του ΤΑΡ θα αποτελέσει ορόσημο για την Ευρώπη αναφορικά με τη δημιουργία ενός νότιου διαύλου μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία και τη Μέση Ανατολή, μειώνοντας την ευρωπαϊκή εξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου.

Στη ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ» φιλοξενείται η άποψη αναλυτή πως η Gazprom θα πρέπει να προετοιμαστεί να αγωνιστεί για την ευρωπαϊκή αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή