Καταδίκη Καραμπέρη για τοκογλυφία, εκβίαση

Καταδίκη Καραμπέρη για τοκογλυφία, εκβίαση

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις, από τους συνολικά 14 κατηγορουμένους για συμμετοχή σε κύκλωμα τοκογλυφίας, καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την τρίτη από τις συνολικά τέσσερις δίκες που αφορούν κυκλώματα τοκογλυφίας στη Β. Ελλάδα, τα οποία εξαρθρώθηκαν ύστερα από γιγαντιαία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.

Ο βασικός κατηγορούμενος της δίκης, ο 60χρονος επιχειρηματίας Μάρκος Καραμπέρης, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 11,5 ετών και χρηματική ποινή 11.600 ευρώ. Ο επιχειρηματίας, ο οποίος είναι γνωστός στους κύκλους της Θεσσαλονίκης και φέρεται να διατηρεί φιλίες με πολιτικά πρόσωπα της πόλης, καταδικάστηκε για δέκα περιπτώσεις τοκογλυφίας και για δύο εκβίασης (μία εκ των οποίων σε βαθμό κακουργήματος), παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή. Ωστόσο, το δικαστήριο τον αθώωσε για άλλες σοβαρές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, όπως συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Επιπλέον, το δικαστήριο αποφάσισε να αφήσει ελεύθερο τον βασικό κατηγορούμενο μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Μέχρι τότε, στον 60χρονο, ο οποίος είχε εκτίσει το 18μηνο της προφυλάκισής του, επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της τακτικής εμφάνισης στο οικείο αστυνομικό τμήμα.

Σε μικρότερες ποινές καταδικάστηκαν άλλοι τρεις κατηγορούμενοι που εμπλέκονται στην υπόθεση και κρίθηκαν ένοχοι για απλή ή άμεση συνέργεια σε ορισμένες περιπτώσεις τοκογλυφίας. Σε 18 μήνες καταδικάστηκε ένας συνεργάτης του 60χρονου, σε 8 μήνες ένας δημοσιογράφος και σε 6 μήνες η γραμματέας του βασικού κατηγορουμένου.

Αθώωση δέκα ατόμων

Δέκα ακόμα άτομα, τα οποία αντιμετώπιζαν κατηγορίες στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης, κρίθηκαν αθώα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο άλλοτε επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης ειδικών υποθέσεων του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης, ένας απότακτος αστυνομικός, δύο τραπεζικά στελέχη κ.ά.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης για τον 60χρονο, άτομα που βρίσκονταν στο δικαστήριο -συγγενείς και φίλοι του- ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και φωνές. Στην απολογία του, λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Καραμπέρης είχε αναφερθεί στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, στο πάθος του για τον τζόγο, για τα παιδικά του χρόνια κ.ά. Ο ίδιος είχε αρνηθεί τη συμμετοχή του σε οποιαδήποτε τοκογλυφική δραστηριότητα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τοκογλύφους τις τράπεζες, καθώς -όπως είπε- η πλειονότητα των ακινήτων του είναι δεσμευμένη. Τα λεγόμενά του φαίνεται πως έπεισαν το δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη και να αφεθεί ελεύθερος, αντίθετα με τους βασικούς κατηγορούμενους των δύο αντίστοιχων κυκλωμάτων, που καταδικάστηκαν νωρίτερα.

Εκκρεμεί το επόμενο διάστημα η εκδίκαση και της τέταρτης υπόθεσης που αφορά κύκλωμα τοκογλυφίας στη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή