Ο διοικητής Ασφάλειας και η θαμμένη δικογραφία

Ο διοικητής Ασφάλειας και η θαμμένη δικογραφία

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδοϋπηρεσιακή κόντρα στα όρια της κακοδιοίκησης, μεταξύ των υπηρεσιών Ασφάλειας Λαμίας και Λιβαδειάς, έρχεται στο φως με αφορμή έρευνα για τη δράση σπείρας αλλοδαπών, η οποία έκλεβε, «εξάγοντας» κατόπιν σε Βουλγαρία και Ρουμανία, γεωργικά μηχανήματα από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Για την υπόθεση βρίσκονται ταυτόχρονα σε εξέλιξη ποινική έρευνα από την Εισαγγελία Λαμίας και πειθαρχική έρευνα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας, ενώ έχει ενημερωθεί και ο Αρειος Πάγος.

Στις καταθέσεις μαρτύρων και τις έγγραφες αναφορές αξιωματικών που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, υπάρχουν καταγγελίες για προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης και καθυστέρηση στη διερεύνησή της με σκοπό την παραγραφή των αδικημάτων.Το θέμα μάλιστα αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον καθώς ορισμένοι από τους αξιωματικούς-πρωταγωνιστές των γεγονότων διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο και στην αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη των Αλβανών δραπετών, στη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκε θανάσιμα σε συμπλοκή ο υπαρχιφύλακας της Ασφάλειας Λιβαδειάς, Γιώργος Ανδριτσόπουλος.

Η ιστορία άρχισε να εκτυλίσσεται τον Ιούλιο του 2010 μετά την κλοπή γεωργικών μηχανημάτων από το Δομοκό. Αρχικά, την έρευνα για την υπόθεση ανέλαβε το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Ωστόσο, ύστερα από πληροφορίες της Ασφάλειας Λιβαδειάς για σπείρα κακοποιών που εξήγε τα κλεμμένα μηχανήματα στο εξωτερικό, το συμβάν αξιολογήθηκε ως σοβαρό και η έρευνα ανατέθηκε στο Τμήμα Ασφάλειας Λαμίας.

Η σχετική διαταγή δόθηκε τη 19η Οκτωβρίου 2010 από τον τότε «περιφερειάρχη» Στερεάς Ελλάδος, ταξίαρχο Παναγιώτη Νάνη. Ζητούσε να «χρεωθεί» η σχετική δικογραφία σε αξιωματικό της Ασφάλειας Λαμίας, ο οποίος όφειλε να συνεργαστεί για τις ανάγκες της έρευνας με τους συναδέλφους του από τη Λιβαδειά, την Αθήνα και τον Πειραιά. Με αφορμή ωστόσο ένα μάλλον τυχαίο γεγονός, αποκαλύφθηκε ότι η επίμαχη έρευνα ουδέποτε ανατέθηκε στο Τμήμα Ασφάλειας Λαμίας. Για το συμβάν ελέγχονται για παράβαση καθήκοντος τρεις αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας.

Υπηρεσιακό έγγραφο με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου 2010 αναφέρει ότι ο τότε επικεφαλής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας και ο διοικητής της Ασφάλειας Λαμίας ισχυρίστηκαν ψευδώς, όταν ρωτήθηκαν σχετικά, ότι είχαν υποβάλει την επίμαχη δικογραφία στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λαμίας, αλλά στην πραγματικότητα ο φάκελος της υπόθεσης παρέμενε «κρυμμένος» στα συρτάρια του Α.Τ. Δομοκού. Με τον τρόπο αυτό αρνούνταν ουσιαστικά να συνδράμουν στην έρευνα των αξιωματικών της Ασφάλειας Λιβαδειάς, καθώς με πρόσχημα ότι είχαν ήδη στείλει τη δικογραφία στον εισαγγελέα αδυνατούσαν να κοινοποιήσουν τα έγγραφα της δικογραφίας στους συναδέλφους τους.

Αμέσως μόλις αποκαλύφθηκαν τα παραπάνω, ο τότε διοικητής του Α.Τ. Δομοκού κατέθεσε ενόρκως ότι «ο διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας Λαμίας, σε συζήτηση που είχα μαζί του στο γραφείο του, μου είπε ότι εάν ερωτηθώ για την τύχη της δικογραφίας να πω ότι η δικογραφία είχε υποβληθεί ήδη στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λαμίας».

Τι ακριβώς είχε συμβεί; Ενδιαφέροντα είναι όσα δήλωσε σε κατάθεσή του την 14η Σεπτεμβρίου 2012 ο τότε επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας, Π. Νάνης, στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης: «Ο Κ. (αναφέρει το όνομα αξιωματικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας) παρέβη το καθήκον του, παραποιώντας το περιεχόμενο της δικής μου εντολής ύστερα από παρότρυνση του Τ. (αναφέρει το όνομα αξιωματικού της Ασφάλειας Λαμίας) καθόσον ο τελευταίος δεν θα ήθελε να πάρει δικογραφία στα πλαίσια της οποίας έπρεπε να συνεργαστεί με τον συνάδελφό του, διοικητή του Τμήματος Ασφάλειας Λιβαδειάς, με τον οποίο οι υπηρεσιακές τους σχέσεις ήταν εχθρικά ανταγωνιστικές».

Σε συμπληρωματική του κατάθεση τον Απρίλιο του 2013, ο κ. Νάνης προσέθεσε ότι «προκειμένου να μην πιστωθεί ο Τ. (μέχρι πρότινος διοικητής Ασφάλειας Λιβαδειάς) την επιτυχία ενδεχόμενης εξάρθρωσης του κυκλώματος, με εξιχνίαση και των κλοπών της δικής του αρμοδιότητας, ο αξιωματικός (της Ασφάλειας Λαμίας) υπονόμευσε συνειδητά όλη την έρευνα». Μάλιστα, και στο παρελθόν αστυνομικοί της Λιβαδειάς είχαν καταγγείλει ότι ο ίδιος αξιωματικός είχε αρνηθεί να συνεργαστεί μαζί τους προφασιζόμενος ότι δεν έχει πρόσβαση σε στοιχεία της έρευνας καθώς η δικογραφία έχει ήδη υποβληθεί στον εισαγγελέα. Τον Φεβρουάριο του 2013, ο εισαγγελέας Λαμίας Ν. Θεολογίτης πρότεινε την αρχειοθέτηση της υπόθεσης. Το αίτημά του ωστόσο απερρίφθη από την Εισαγγελία Εφετών Λαμίας, που του επέστρεψε τον φάκελο ζητώντας από τον ίδιο περαιτέρω ενέργειες στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας. Για την υπόθεση ενημερώθηκε μάλιστα και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλος.

Εκανε χρέη επόπτη από το σπίτι του

Τον περασμένο Ιούλιο, ο μέχρι τότε διοικητής Ασφάλειας Λιβαδειάς έπεσε σε δυσμένεια και μετακινήθηκε αρχικά στο Α.Τ. της περιοχής και (ύστερα από ένσταση που κατέθεσε) στην Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας. Η μετακίνησή του σε λιγότερο «μάχιμη» υπηρεσία έγινε λίγο καιρό μετά τη δολοφονία στο Δίστομο του 37χρονου υπαρχιφύλακα Γιώργου Ανδριτσόπουλου, στη διάρκεια επιχείρησης για τη σύλληψη των Αλβανών δραπετών. Οπως προέκυψε, ο πρώην, πλέον, διοικητής Ασφαλείας Λιβαδειάς το «μοιραίο» όπως εξελίχθηκε βράδυ βρισκόταν στο σπίτι του (παρότι κατά πληροφορίες εκτελούσε χρέη επόπτη), σε κοντινή μάλιστα απόσταση από το σημείο της συμπλοκής. Ενώ ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τους αστυνομικούς που εκτελούσαν βάρδια για τις κινήσεις των πέντε υπόπτων, φέρεται ότι δεν ενημέρωσε άμεσα τον αστυνομικό διευθυντή Βοιωτίας για τις εξελίξεις.

Τέλος, η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση του 2010 αφορούσε τη δράση Ρουμάνων κακοποιών, που έκλεβαν από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας γεωργικά μηχανήματα, τα οποία στη συνέχεια έστελναν με νταλίκες, κυρίως, στη Ρουμανία. Για συμμετοχή στη σπείρα είχε συλληφθεί στην Εύβοια ένας 29χρονος Ρουμάνος, που υπέδειξε ως συνεργούς ακόμα δύο ομοεθνείς του. Ο πρώτος εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτης εταιρείας χονδρικού εμπορίου ανταλλακτικών με έδρα τη Νίκαια και ο δεύτερος ως ιδιοκτήτης εταιρείας με έδρα τη Ρουμανία. Το κύκλωμα μετέφερε οδικώς από τη Ρουμανία στην Ελλάδα χαρτί, πρώτες ύλες κ.ά. Για τον σκοπό αυτό η εταιρεία διέθετε και ιδιόκτητο στόλο με φορτηγά αυτοκίνητα. Από την έρευνα, ωστόσο, αποκαλύφθηκε ότι οι νταλίκες της εταιρείας δεν επέστρεφαν κενές φορτίου στη Ρουμανία. Αντίθετα, μέλη του κυκλώματος έκλεβαν γεωργικά μηχανήματα από περιοχές κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, τα οποία φόρτωναν στα φορτηγά της εταιρείας, κατά το δρομολόγιο της επιστροφής τους. Προκειμένου μάλιστα να μην κινούν υποψίες, συνέτασσαν πλαστά παραστατικά έγγραφα. Τα κλοπιμαία συγκέντρωναν στην πόλη Suceava, όπου είχε την έδρα του το κύκλωμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή