«Studios» ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στο Πολύγωνο

«Studios» ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στο Πολύγωνο

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσο συμβάλουν οι παράνομοι οίκοι ανοχής στην πτώση των τιμών των ακινήτων σε άλλοτε καλές περιοχές της Αθήνας;

Σε μία βραδινή βόλτα στον περιφερειακό του Πολυγώνου πάνω από το Πεδίον του Αρεως με θέα την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό, συναντάει κανείς μεγάλες φωτιζόμενες πινακίδες με ευδιάκριτο τον αριθμό του δρόμου. Οι αριθμοί αυτοί παραπέμπουν σε παράνομους οίκους ανοχής επάνω στον κεντρικό δρόμο της Βριλησσού, τα λεγόμενα «studios», που μετά το 2006 ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια, υποβαθμίζοντας την άλλοτε καλή περιοχή.

Μεσοαστική συνοικία της Αθήνας ήταν το Πολύγωνο, που φαίνεται πως πήρε το όνομά του από την πολυγωνική εξέδρα που στηνόταν κατά τις παρελάσεις στον χώρο απέναντι από την είσοδο της τότε Σχολής Ευελπίδων, τα σημερινά δικαστήρια. Η ιδιαίτερη θέση της περιοχής με θέα «πιάτο» την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό ανέβαζε τις τιμές των ακινήτων, καθιστώντας την μέρος πρόσφορο για επενδύσεις σε ακίνητα κοντά στο κέντρο.

Αντιδράσεις

Οι κάτοικοι σήμερα αντιδρούν, αφού θεωρούν πως τίθεται θέμα ασφάλειας και υποβάθμισης της γειτονιάς τους. «Η γειτονιά μας ήταν ήσυχη. Τώρα, το βράδυ, μετά τις 9, φοβάσαι να βγεις έξω. Τα εγγόνια μου δεν τα αφήνω να παίζουν κάτω στην αλάνα, όπως άφηνα κάποτε τα παιδιά μου», λέει στην «Κ» η κ. Μ. Χ., κάτοικος της περιοχής από το 1983. Ο κ. Γ. Τ., που διατηρεί μονοκατοικία στην περιοχή δίπλα σε παράνομο οίκο ανοχής, σημειώνει πως έχτισε το σπίτι του σε οικόπεδο του παππού του για την υπέροχη θέα, την ωραία γειτονιά, ώστε να αφήσει κάτι στα παιδιά του.

Σύμφωνα με εξειδικευμένους μεσίτες, η αγοραία αξία του ακινήτου επηρεάζεται καθοριστικά από την τοποθεσία. Η αλλαγή του χαρακτήρα της περιοχής, που αλλάζει δραστικά τη φυσιογνωμία της, έχει επίπτωση στην εμπορική αξία του ακινήτου.

Ο μεσίτης Αντώνης Αντωνίου, που δραστηριοποιείται στην περιοχή, τονίζει στην «Κ» ότι οι τιμές των ακινήτων ανά τετραγωνικό μέτρο έπεσαν στο ένα τρίτο, αφενός λόγω της κρίσης και αφετέρου λόγω των παράνομων οίκων ανοχής που άνοιξαν στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Οι τιμές κυμαίνονταν στα 3.000 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ τώρα έχουν πέσει στα 1.000 ευρώ ακόμη και για τα νεόδμητα κτίσματα. Οι οίκοι ανοχής κοντά σε σπίτια αποτελούν την αιτία που οι αγοραστές το σκέφτονται ξανά και ξανά.

Πιο μετριοπαθείς απόψεις, όμως, δεν αποδίδουν την πτώση των τιμών στην ύπαρξη των οίκων ανοχής και στην κρίση. Σύμφωνα με τον μεσίτη Δημήτρη Αργυρόπουλο, οι τιμές των ακινήτων επηρεάζονται μόνο κατά 10% από την ύπαρξη των παράνομων studios γιατί τα πιο πολλά σπίτια δεν έχουν θέα στους οίκους ανοχής. Ετσι, οι τιμές που λόγω της θέας σε Ακρόπολη και Λυκαβηττό κυμαίνονταν από 3.500 – 2.500 το τετραγωνικό έπεσαν, κατά τη γνώμη του, στις 2.000 ευρώ για τα καινούργια σπίτια και 1.000 ευρώ το τ.μ. γι’ αυτά που είναι τριακονταετίας. Κατά τον ίδιο, η Βριλησσού είναι δρόμος βασικά για επαγγελματική χρήση με συγκεκριμένο πελατολόγιο, κυρίως τα συνεργεία που εδράζουν στην περιοχή. «Δεν είναι και Φυλής η Βριλησσού, αλλά σίγουρα τίθεται θέμα ασφάλειας των κατοίκων», τονίζει.

Το πρόβλημα των παράνομων οίκων ανοχής είναι κοινό για όλο το κέντρο της πρωτεύουσας, λόγω της νομοθεσίας που τους απαγορεύει σε απόσταση 200 μ. σχεδόν από κάθε χρήση. Οπως δήλωσε η αντιδήμαρχος Αθηναίων Νέλλη Παπαχελά, «η Βριλησσού ήταν μια καλή γειτονιά. Μεταφέρθηκαν εκεί οι παράνομοι οίκοι ανοχής ψάχνοντας να βρουν ένα μέρος να στεγαστούν. Το 2011 προτείναμε να αλλάξει ο νόμος και τα 200 μέτρα απόσταση που ορίζονται να γίνουν 100, ώστε να μπορέσουν κάποιοι να πάρουν άδεια και να αποτραπεί έτσι η παράνομη πορνεία».

Παραβιάσεις σφραγίδων

Πάντως, σύμφωνα με πηγές από την Αστυνομία, ενώ σφραγίζονται τα παράνομα «studios» στην εν λόγω περιοχή, γίνονται συνεχώς παραβιάσεις των σφραγίδων και παραβάσεις του νόμου περί εκδιδομένων προσώπων. Ομως το παιχνίδι είναι καλά στημένο με τους γνωστούς «αυτοφωράκηδες», που πληρώνονται για να περνούν τα αυτόφωρα όταν σφραγίζονται οι παράνομοι οίκοι και η «δουλειά» έτσι να συνεχίζεται, αφού τα χρήματα είναι «μαύρα» και πολλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή