ΚΕΠ για θέματα περιβάλλοντος

ΚΕΠ για θέματα περιβάλλοντος

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία μιας ενιαίας, ηλεκτρονικής βάσης στην οποία θα συγκεντρώνονται όλα τα δεδομένα που αφορούν τη διαχείριση του χώρου και την προστασία του περιβάλλοντος, ένα είδος ΚΕΠ για πολίτες και επενδυτές, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος. Παράλληλα, μέσα στο φθινόπωρο θα ανοίξει τη συζήτηση για την τροποποίηση της χωροταξικής νομοθεσίας, η οποία θα εξελιχθεί παράλληλα με τη διαβούλευση για τα 12 περιφερειακά χωροταξικά πλαίσια και τα ρυθμιστικά σχέδια Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο υπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης, μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να υπάρξουν εξελίξεις στα ακόλουθα επίπεδα ταυτόχρονα:

1. Τα 12 περιφερειακά χωροταξικά πλαίσια έχουν πλέον ολοκληρωθεί και θα δοθούν σε δημόσια διαβούλευση. Μάλιστα, το υπουργείο προγραμματίζει να πραγματοποιήσει ανοιχτή σύσκεψη με όλους τους εμπλεκομένους. Τα νέα χωροταξικά σχέδια αναμένεται να είναι σαφώς πιο εξειδικευμένα απ’ ό,τι σήμερα και θα δίνουν τις βασικές κατευθύνσεις για τις παραγωγικές δραστηριότητες και το μοντέλο οικιστικής ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα πλαίσια θεσπίστηκαν το 2003, υπό την πίεση του ΣτΕ και χαρακτηρίζονται από ανομοιογένεια και γενικολογίες.

2. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη χωροταξία και την πολεοδομία, που θα αντικαταστήσει το αντίστοιχο του 1999. Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ», τα βασικά σημεία του σχεδίου έχουν δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τα τέλη του 2012 και είναι τα εξής:

– Το εθνικό χωροταξικό πλαίσιο καταργείται και αντικαθίσταται από ένα γενικόλογο «κείμενο αρχών πολιτικής χωρικής οργάνωσης».

– Τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια (φυλακών, τουρισμού, βιομηχανίας, ΑΠΕ και ιχθυοκαλλιεργειών) γίνονται τα σημεία αναφοράς του σχεδιασμού στην Ελλάδα, καθώς όλα τα υποκείμενα (τοπικού χαρακτήρα) πλαίσια θα πρέπει αναγκαστικά να προσαρμοστούν στα όσα ορίζουν.

– Στον σχεδιασμό έπονται τα υπό αναθεώρηση περιφερειακά χωροταξικά σχέδια και τα ρυθμιστικά σχέδια Αττικής και Θεσσαλονίκης, τα οποία όμως είναι λιγότερο συγκεκριμένα και δεσμευτικά.

– Τα γενικά πολεοδομικά σχέδια μετονομάζονται σε «τοπικά πλαίσια χωρικής οργάνωσης» και είναι υπό συζήτηση το πόσο δεσμευτικά θα είναι.

Στόχος του νέου πλαισίου είναι η «χαλάρωση» στο ελάχιστο δυνατό των χωροταξικών περιορισμών προς όφελος της χωροθέτησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

3. Το υπουργείο επιθυμεί τη δημιουργία ενός ενιαίου ψηφιακού υποβάθρου με όλη την περιβαλλοντική και χωροταξική πληροφορία, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η οδηγία Inspire. «Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών και επενδυτών, ώστε να μπορούμε να απαντήσουμε αποτελεσματικά στο βασικό ερώτημα “πού μπορεί κανείς να κάνει τι”», λέει ο κ. Μανιάτης.

Ο υπουργός απαντά στην κριτική περί υποβάθμισης του χωροταξικού σχεδιασμού στο υπό κατάρτιση πλαίσιο. «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ευέλικτη χωροταξία, αλλά ένα αποτελεσματικό, ολοκληρωμένο πλαίσιο. Το σημερινό μοντέλο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή