Δανειολήπτες χτυπούν πόρτες για βοήθεια

Δανειολήπτες χτυπούν πόρτες για βοήθεια

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς έμπλεξα έτσι. Πληρώνω, πληρώνω και πληρώνω μόνο τόκους, το κεφάλαιο δεν πέφτει». «Στην αρχή είχα τρεις κάρτες, μετά επειδή δεν μπορούσα να τις πληρώσω έπαιρνα άλλο δάνειο για να πληρώσω τα προηγούμενα. Εβγαζα λεφτά από τη μια κάρτα για να πληρώσω την άλλη. Τώρα έχω φτάσει ώς εδώ». «Με παίρνουν τηλέφωνο από εισπρακτικές εταιρείες και μου λένε ότι θα χάσω το σπίτι μου. Τηλεφωνούν ακόμα και σε συγγενείς μου και στη δουλειά μου». «Είχα μια διευθυντική θέση με πολύ υψηλό μισθό. Με απέλυσαν αλλά τώρα δεν μπορώ να ξαναβρώ δουλειά. Τα έβγαζα μια χαρά πέρα, αλλά τώρα είμαι στον ΟΑΕΔ και δεν μπορώ να πληρώσω τις δόσεις των δανείων μου».

Τα παραπάνω είναι ορισμένες από τις σκέψεις δανειοληπτών που απευθύνθηκαν στο δικηγορικό γραφείο της κ. Αννας Κορσάνου, ζητώντας χέρι βοήθειας για έξοδο από το τέλμα. «Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και αυξάνεται συνεχώς», λέει η ίδια στην «Κ». «Ο κόσμος είναι σε απόγνωση. Είναι άνθρωποι σαν κι εμάς, που τους έτυχε μια αρρώστια ή είχαν καλή δουλειά και έμειναν άνεργοι. Ενας κύριος που απευθύνθηκε σε εμάς εργαζόταν σε ασφαλιστική εταιρεία, η οποία έκλεισε και έμεινε στο κενό. Ερχονται και πολλοί που δούλευαν στην ΕΡΤ και τώρα έμειναν επί ξύλου κρεμάμενοι. Ο κόσμος πραγματικά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του».

Το ίδιο διαπιστώνει και ο κ. Αλέξανδρος Ματθαίου, ιδιοκτήτης εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων που ειδικεύεται στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. «Εχουμε περί τα 250-300 τηλεφωνήματα τον μήνα. Πριν από το 2010, προέρχονταν κυρίως από ασθενείς, ανέργους και ιδιοκτήτες καταστημάτων που τα είχαν κλείσει. Σήμερα είναι άνθρωποι που έχουν δουλειά, αλλά που το εισόδημά τους έχει μειωθεί τόσο που δεν μπορούν να πληρώνουν τη δόση τους». Επιπλέον, ενώ πριν από το 2010 οι περισσότεροι είχαν να αντιμετωπίσουν την υψηλή δόση που προέκυπτε από το στεγαστικό και πολλά καταναλωτικά δάνεια, σήμερα ο κόσμος έρχεται στα γραφεία των ειδικών με μόνο ένα στεγαστικό.

Υπολογίζεται ότι το πρόβλημα αφορά 65.000 περιπτώσεις στεγαστικών και 30.000 καταναλωτικών δανείων. Οι περισσότεροι ζητούν να υπαχθούν στον περίφημο νόμο Κατσέλη 3869/10 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ωστόσο οι αυστηρές του προϋποθέσεις (όπως π.χ να υπάρχει μόνο πρώτη κατοικία) «πετούν» πολλούς έξω. Η δικηγόρος και γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου δίνει δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. «Ανεργος, ο οποίος εγκατέλειψε το σπίτι του όπου του είχε κοπεί και το ρεύμα, για να πάει να ζήσει με τους δικούς του, κατέθεσε τα χαρτιά του για ρύθμιση του στεγαστικού, αλλά η αίτηση απορρίφθηκε, επειδή… δεν έμενε στο ακίνητο. Αλλοι εμπίπτουν μεν, αλλά δεν μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα γιατί χρωστάνε στην εφορία. Δυστυχώς, το κράτος δεν δείχνει την παραμικρή ευαισθησία και ευελιξία».

Οταν δε οι ενδιαφερόμενοι στρέφονται στις τράπεζες πέφτουν σε νέο τοίχο. Οπως λέει η κ. Κορσάνου, «για να κάνουν ρύθμιση, ζητούν από τους οφειλέτες προσημειώσεις ή τους προτείνουν νέα δάνεια με τα οποία τριπλασιάζεται το ποσό της οφειλής». Ενδεικτική είναι η περίπτωση δανειολήπτη με σύνταξη 1.000 ευρώ και καταναλωτικά δάνεια 65.000 ευρώ. Ζήτησε από την τράπεζα να πληρώνει 400 ευρώ σε 20 χρόνια με 4% επιτόκιο, αλλά η τράπεζα αρνήθηκε. Θέλει να προσημειώσει τα δύο ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας 38.000 ευρώ, να βάλει εγγυητή κ.ο.κ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή