Φρένο σε απολύσεις στην Αττικό Μετρό

Φρένο σε απολύσεις στην Αττικό Μετρό

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόλυση 57 εργαζομένων στις αρχαιολογικές ανασκαφές στο Μετρό της Θεσσαλονίκης «έκοψε» το υπουργείο Εργασίας. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Αττικό Μετρό, που θεωρεί ότι υποχρεώνεται να καλύπτει δαπάνες εκτός του αντικειμένου του έργου. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι οι απολύσεις αποδεικνύουν ότι το έργο εξακολουθεί να καρκινοβατεί, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.

Η κοινοπραξία του Μετρό απευθύνθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στο υπουργείο Εργασίας, ζητώντας να εγκριθεί η ομαδική απόλυση 57 ατόμων (εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές εργασίες, σε διάφορες ειδικότητες). Στις 13 Σεπτεμβρίου το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας γνωμοδότησε αρνητικά και προχθές ο υπουργός Γ. Βρούτσης συντάχθηκε με την άποψή του. Σύμφωνα με την απόφαση, ελήφθησαν υπόψη «τα στοιχεία του φακέλου, οι συνθήκες της αγοράς εργασίας, η κατάσταση της κοινοπραξίας, το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και οι κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις από τις σχεδιαζόμενες απολύσεις». Ωστόσο σημειώνεται ότι το υπουργείο δεν απέτρεψε τον περασμένο Φεβρουάριο την απόλυση 300 εργαζομένων στο ίδιο έργο.

Η απόφαση του υπουργείου προκάλεσε δυσφορία στην Αττικό Μετρό. Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, οι εργαζόμενοι είχαν ολοκληρώσει το ανασκαφικό τους έργο και το τελευταίο διάστημα απασχολούνταν σε εργασίες συντήρησης, κάτι που δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις της εταιρείας βάσει του Μνημονίου που υπέγραψε με το υπουργείο Πολιτισμού. Από την πλευρά του, πάντως, ο σύλλογος των εργαζομένων υποστηρίζει ότι το έργο εξακολουθεί να είναι «παγωμένο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή