Σε κοινή φιλοζωική δράση

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων ολοκληρώνεται σήμερα διήμερη κοινή συνάντηση Τουρκίας – Ελλάδας στα Υψαλα. «Πρόκειται για μία δράση, όχι γιορτή ή φεστιβάλ», δίνει το στίγμα της εκδήλωσης η κ. Λάλε Αλάτλι, κάτοικος Κωνσταντινούπολης και πρέσβειρα των ζώων για τη χώρα μας, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της WAD (World Animal Day). «Με τις συνθήκες που επικρατούν σε όλο τον κόσμο για τα ζώα, δεν έχουμε να γιορτάσουμε τίποτε!» υπογραμμίζει.

Γιατί στα Υψαλα; «Επειδή εδώ βρίσκονται η συνοριακή γραμμή και τα τελωνεία. Βρίσκεται επίσης η λίμνη Gala, που φιλοξενεί ζώα, τα οποία ενώ κατά 30% βρίσκονται υπό εξαφάνιση, δεν απολαμβάνουν προστασίας. Οι λαθροκυνηγοί αποδεκατίζουν τους πληθυσμούς των ζώων. Επιπλέον, σημειώνονται πολύ σοβαρά προβλήματα με τα ιπποζύγια». Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και με κεντρικό σύνθημα «Η ζωή και τα ζώα δεν έχουν πατρίδα», η HAYTAP (www.haytap.org), η μεγαλύτερη φιλοζωική ομοσπονδία της γειτονικής χώρας, προσκάλεσε την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία (www.pfo.gr) και την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (www.pansyn.org) προκειμένου να χαράξουν μαζί τον δρόμο της υποστήριξης των ζώων, της ενδυνάμωσης του φιλοζωικού κινήματος και στις δύο πλευρές των συνόρων, καθώς επίσης και της ευαισθητοποίησης του κόσμου για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα, η ελληνική πλευρά παρευρέθηκε με εκπροσώπους από πέντε σωματεία (Αλεξανδρούπολης, Διδυμότειχου, Βόλου, Βέροιας, Σερρών), των οποίων οι εισηγήσεις αφορούσαν θέματα νομοθεσίας των ζώων συντροφιάς, απόψεις σχετικά με τα δημοτικά καταφύγια, δράσεις των συνοριακών συλλόγων για τα αδέσποτα ζώα, ενώ έγινε παρουσίαση της κατάστασης που επικρατεί στις λίμνες και στους βιότοπους της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας. «Σκοπός μας ήταν να εξηγήσουμε τη σπουδαιότητα των θεμάτων αυτών στην τοπική κοινωνία και στις Αρχές, να υποστηρίξουμε τις θετικές ενέργειες που πραγματοποιούνται στην περιοχή, κυρίως με πρωτοβουλία του δήμου, αφού τα Υψαλα γίνονται έτσι πρότυπο πολιτισμού και για τους γειτονικούς δήμους», υπογραμμίζει η κ. Αλάτλι.

Και οι τρεις φιλοζωικές οργανώσεις έχουν αναπτύξει πλούσια δράση: η HAYTAP έχει σαν κεντρική γραμμή την αλλαγή της τουρκικής νομοθεσίας (ν. 5199) σε σχέση με την κακοποίηση των ζώων, καθώς μέχρι τώρα οι δράστες δεν έχουν παρά να πληρώσουν ένα μικρό πρόστιμο ενώ το ποινικό τους μητρώο παραμένει λευκό. Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία μάχεται για την καθιέρωση της υιοθεσίας ζώων αντί της αγοράς τους και τον έλεγχο του πληθυσμού τους μέσω στείρωσης. Στο έργο της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας περιλαμβάνονται προτάσεις για υιοθεσία των ζώων από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας –κάποιες προσπάθειες έχουν ήδη ευοδωθεί– και εκστρατείες με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για την ορθή μεταχείριση των ζώων.

Πόσο κοντά βρίσκονται η Ελλάδα και η Τουρκία στην αντιμετώπιση των ζώων; «Είμαστε σε διαρκή και αγαστή συνεργασία για τα κοινά ως επί το πλείστον προβλήματα: εγκατάλειψη, κακοποιήσεις, ανεπαρκής νομοθεσία», συνεχίζει η ίδια. «Με ενημέρωση, συνέδρια και νόμιμο ακτιβισμό, προσανατολιζόμαστε μαζί στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή