Ανιχνεύοντας την ψηφιακή δημοκρατία

Ανιχνεύοντας την ψηφιακή δημοκρατία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό το βάρος του θορύβου για τη διάταξη με την οποία καθίστατο προαιρετική η δημοσίευση διοικητικών πράξεων στη «Διαύγεια» διεξήχθη το 1ο Συνέδριο για την Ψηφιακή Δημοκρατία, την περασμένη Τετάρτη. Στον αντίποδα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε την κατοχύρωση κάθε εγγράφου στη «Διαύγεια» ως έγκυρου αντιγράφου, κάτι που θα μειώσει δραματικά τις ουρές στις υπηρεσίες.

Εξήγγειλε ακόμα τη λειτουργία ενός κοινού ιστότοπου για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου στο πρότυπο αντίστοιχων υπηρεσιών στο εξωτερικό, κάτι που θα αποτελέσει το επιστέγασμα των διαλειτουργικών συνδέσεων επιμέρους βάσεων του Δημοσίου.

Αντίρροπες δυνάμεις

Οπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις, σε αυτή τη διαδικασία εκσυγχρονισμού του κράτους ασκούνται προωθητικές και ανασχετικές δυνάμεις ταυτόχρονα. Ανάσχεση για παράδειγμα προκαλεί το ψηφιακό χάσμα που χωρίζει τη χώρα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, όπως έδειξε με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο Αλέξανδρος Μπίστης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2010, η Ελλάδα βρισκόταν στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με σύνδεση στο Ιντερνετ από τα νοικοκυριά, ενώ οι Ελληνες, μαζί με Πορτογάλους και Ισπανούς δήλωναν ότι μειώνουν το τηλεπικοινωνιακό κόστος λόγω της κρίσης.

Ο σεβασμός των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας των πολιτών ή αντίστοιχα η διαφάνεια του κράτους μέσω της δημοσίευσης όσο το δυνατόν περισσότερων δεδομένων του, είναι ένα δίπολο που δεν έχει επιλυθεί ακόμα, καθώς η μία και η άλλη κατεύθυνση συνδέονται με τον χαρακτήρα της δημοκρατίας. Ολοι συμφώνησαν πως δεν πρόκειται για τεχνικό, αλλά για πολιτικό θέμα.

Το στοίχημα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι άλλο ένα τρένο που η χώρα δεν πρέπει να χάσει, όπως φάνηκε από τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών. Ο Αντώνης Καϊλής, εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου, επεσήμανε πως οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν τη διεύρυνση της ενημέρωσης και της παρέμβασης των Ευρωπαίων πολιτών στις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ ο Μιγκέλ Γκονζάλεζ Σάντσο, εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνιών και Τεχνολογίας της Κομισιόν, έδειξε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισάγει τεχνικά εργαλεία σε όλο τον κύκλο λήψης αποφάσεων, ώστε να διευρύνει τη συμμετοχή των πολιτών.

Εάν το δίπολο που χαρακτηρίζει την ιστορική αυτή εξέλιξη αφορά την τεχνοκρατία ή τη δημοκρατία, τότε το κλειδί για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η χώρα στη διαδικασία εκσυγχρονισμού, ίσως βρίσκεται στη φράση της Λένας Τσιπούρη, καθηγήτριας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Οι χώρες με τη μεγαλύτερη διαφάνεια και θεσμική ωριμότητα είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα και τις περισσότερες κοινωνικές δαπάνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή