Επίορκοι παραμένουν στις θέσεις τους

Επίορκοι παραμένουν στις θέσεις τους

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποινικά διωκόμενοι δημοτικοί υπάλληλοι για τους οποίους δεν κινείται πειθαρχική διαδικασία με την ανοχή των αρμοδίων διευθύνσεων αλλά και των δημάρχων, υπάλληλοι που θα έπρεπε να βρίσκονται σε αυτοδίκαιη αργία αλλά εξακολουθούν να είναι ανέλεγκτοι, υπάλληλοι που διώκονται ποινικά αλλά υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης η οποία γίνεται δεκτή! «Ιστορίες δημοσιοϋπαλληλικής τρέλας» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της έκθεσης του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στην οποία ακτινογραφείται η… απείθαρχη συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και καθυστερήσεις από τις υπηρεσίες στην εφαρμογή των προβλεπόμενων πειθαρχικών διαδικασιών.

Παρά το γεγονός ότι το ζήτημα των επίορκων και η επιτάχυνση της εκδίκασης των πειθαρχικών υποθέσεων βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλάκις επιστήσει την προσοχή στις υπηρεσίες, εντούτοις, όπως προκύπτει από την έκθεση, εξακολουθούν να παρατηρούνται επιμέρους καθυστερήσεις στην εκδίκαση υποθέσεων και στη διενέργεια ή την ολοκλήρωση των Ενορκων Διοικητικών Εξετάσεων. Τα συμπεράσματα της έκθεσης γνωστοποιήθηκαν στον υπουργό ο οποίος ζήτησε από το Σώμα Ελεγκτών να ερευνήσει ξεχωριστά τις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχουν υπόνοιες για παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, η συντριπτική πλειονότητα των εκκρεμών υποθέσεων -67,77%- αφορά υπαλλήλους που εργάζονται σε υπουργεία, ενώ το 20,7% των ελεγχόμενων υπαλλήλων εργάζεται στους ΟΤΑ α΄ βαθμού.

Στο υπουργείο Αμυνας

Στην έκθεση του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αναφέρονται συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην άσκηση ή την ολοκλήρωση του πειθαρχικού ελέγχου. Δύο εξ αυτών αφορούν το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Η πρώτη αφορά ένστολο ο οποίος διώκεται ποινικά για πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση και απάτη, ωστόσο η υπηρεσία δεν έχει εκκινήσει την πειθαρχική διαδικασία με την αιτιολογία ότι αναμένει το πέρας της ποινικής διαδικασίας.Ο εν λόγω αξιωματικός δεν τέθηκε σε αργία αν και συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Στη δεύτερη περίπτωση ο ένστολος διώκεται ποινικά για οπλοκατοχή και παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών αλλά επί τρία χρόνια δεν του έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη με την ίδια αιτιολογία.

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται σε τρεις περιπτώσεις μελών ΔΕΠ Πανεπιστημίου, των οποίων η πειθαρχική δίωξη έγινε τον Απρίλιο του 2007 από τον πρύτανη για το παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος και της επίδειξης κακής διαγωγής, και οι οποίες παραμένουν σε εκκρεμότητα. Εξι χρόνια μετά, διαβιβάστηκε ερώτημα στη νομική υπηρεσία του παν/μίου από την πρυτανεία, η απάντηση του οποίου εκκρεμεί.

Επίσης, σε υπάλληλο της γ.γ. Δημοσίων Εργων ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη για το παράπτωμα της σοβαρής απείθειας. Η υπόθεση παραμένει σε εκκρεμότητα παρά την παρέλευση τεσσάρων ετών. Τέλος, σε υπάλληλο του Δήμου Καλαμπάκας δεν ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη, παρότι ενημερώθηκε ο δήμαρχος για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του υπαλλήλου για παράβαση καθήκοντος. Ο υπάλληλος συνταξιοδοτήθηκε στις 31-7-2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή