Διχάζουν τα λευκά ψηφοδέλτια

Διχάζουν τα λευκά ψηφοδέλτια

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετρούν τα άκυρα και τα λευκά ψηφοδέλτια στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος; Η εύλογη απάντηση είναι όχι, όπως άλλωστε συμβαίνει στην κορυφαία έκφραση του δημοκρατικού πολιτεύματος, τις εθνικές εκλογές. Μάλιστα, και ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος έχει, από τα μέσα Αυγούστου, δώσει την ίδια απάντηση. Τα πανεπιστήμια όμως λένε ότι η άποψη του κ. Αρβανιτόπουλου είναι παράνομη και επικαλούνται τον νέο νόμο- πλαίσιο 4009/2011 και την… επαμφοτερίζουσα στάση του γενικού γραμματέα του υπ. Παιδείας Αθ. Κυριαζή, ο οποίος είπε ότι θα ρωτήσει τους νομικούς του υπουργείου. Τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση; Μία απλή ασυνεννοησία Αρβανιτόπουλου – Κυριαζή; Οι πρυτάνεις θέλουν να εφαρμόσουν τον νόμο πιστά, φοβούμενοι να κατηγορούν για παράβαση καθήκοντος; Ή μήπως πρόκειται για μια προσπάθεια των πρυτάνεων να ποδηγετήσουν τις εκλογές των κοσμητόρων που θα γίνουν το προσεχές δίμηνο; Ειδικότερα, το θέμα ανέκυψε κατά τις εκλογές για κοσμήτορα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Παν. Αθηνών στις 11 Ιουλίου και έχει την ακόλουθη πορεία:

– Στις εκλογές δικαίωμα συμμετοχής είχαν 84 πανεπιστημιακοί, εκ των οποίων μετείχαν 82. Υποψήφιοι ήταν οι Γ. Μπάλτας και Γ. Σιώμκος. Στην κάλπη βρέθηκαν 7 λευκές ψήφοι και 75 έγκυρες, εκ των οποίων οι 39 υπέρ του κ. Μπάλτα και οι 36 υπέρ του κ. Σιώμκου. Ομως, η εφορευτική επιτροπή αποφάσισε ότι επί των ψηφισάντων «κανένας δεν έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτεί ο νόμος».

– Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του κ. Μπάλτα, ο οποίος κατέθεσε (στις 16 Ιουλίου) στο υπ. Παιδείας αναφορά διά του πληρεξούσιου δικηγόρου του κ. Χ. Χρυσανθάκη, καθηγητή Διοικητικού Δικαίου στο Παν. Αθηνών, στην οποία παρουσιάζεται νομική επιχειρηματολογία ότι τα λευκά δεν υπολογίζονται.

– Στις 13 Αυγούστου ο κ. Αρβανιτόπουλος, σε αναφορά προς τον πρύτανη του ΟΠΑ Κ. Γάτσιο, απαντά επί της ένστασης Μπάλτα και λέει: «Οι λευκές ψήφοι και οι αποχές δεν λαμβάνονται υπόψη στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Παρόμοιου περιεχομένου είναι και η αριθμ. 28/20134 ατομική γνωμοδότηση του παρέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)».

– Ομως, οι πρυτάνεις αμφισβητούν την απόφαση Αρβανιτόπουλου και στη Σύνοδό τους στις 31/8 λένε: «Η ισχύουσα νομοθεσία δεν αφήνει περιθώρια ερμηνείας ως προς τη βάση υπολογισμού της νόμιμης πλειοψηφίας, που είναι το σύνολο των εκλεκτόρων. Κάθε αντίθετη προσέγγιση είναι παράνομη».

– Μάλιστα στα πρακτικά της Συνόδου αναγράφεται: «Κατά τη συνάντηση της Συνόδου με τον γ.γ. του υπ. Παιδείας, ο γ.γ. Αθ. Κυριαζής, αναφερόμενος στο θέμα της επιστολής του υπουργείου προς το ΟΠΑ της 13/8/13, είπε ότι το θέμα έχει τεθεί υπόψη των νομικών του υπουργείου, οι οποίοι αφού το μελετήσουν και μας υποβάλουν τη γνώμη τους θα σταλεί απάντηση στο ΟΠΑ. Μέχρι να έλθει η απάντηση αυτή, καλό είναι να μην προχωρήσετε σε καμιά ενέργεια».

– Χθες, η «Κ» επικοινώνησε με τον κ. Κυριαζή που ανέφερε ότι θα υπάρξει απάντηση σύντομα.

– Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής του ΟΠΑ, Γ. Βενιέρης, που έχει υποβάλει σχετικό ερώτημα στο υπ. Παιδείας, είπε στην «Κ» ότι η νομική υπηρεσία του ιδρύματός του έχει ταχθεί υπέρ της προσμέτρησης άκυρων και λευκών. Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε ότι προκρίνει την ερμηνεία υπέρ της προσμέτρησης, αφού η νομοθεσία (ν. 4009/2011 και 4076/12) προβλέπει ακόμη και την κλήρωση για την εκλογή κοσμήτορα, εάν κάποιος υποψήφιος δεν πάρει πλειοψηφία επί συνόλου των εκλεκτόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή