Καινοτόμες ιδέες και φαντασία από μικρούς μαθητές

Καινοτόμες ιδέες και φαντασία από μικρούς μαθητές

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι διαθέτουν τα παιδιά σε αφθονία; Φαντασία, δημιουργικότητα, πρωτοτυπία, ευρηματικότητα αλλά και αφοπλιστική απλότητα. Αυτόν ακριβώς τον πλούτο της Παιδικής Δημιουργικότητας βράβευσε σε ειδική εκδήλωση χθες, ο 25ετής Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Σε μια προσπάθεια ενθάρρυνσης της καινοτομίας «ως της σημαντικότερης -μαζί με την έρευνα- πηγής ανάπτυξης», όπως επισημαίνει ο κ. Ιωάννης Ζάραγκας, γεν. διευθυντής του ΟΒΙ, διακρίθηκαν εννέα από τις εκατοντάδες συμμετοχές, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών επισκέψεων. Μαθητές της πέμπτης και έκτης δημοτικού όλοι όταν διαγωνίστηκαν, γυμνασιόπαιδες πλέον. Εξι τα βραβεία συνολικά: τρία σχετικά με εφευρέσεις, τρία που αφορούν το βιομηχανικό σχέδιο.

Η Κωνσταντίνα Τερζόγλου απέσπασε το α΄ βραβείο ευρεσιτεχνίας με το «Βραχιόλι-Ρολόι με led φακούς, GPS και χάρτη της Ελλάδας». «Θεωρώ ότι είναι πολύ χρήσιμο, κυρίως για όσους κάνουν παρακολουθήσεις αλλά και για ορειβάτες», είναι το… αγοραστικό της target group. «Γύρω στα 200 ευρώ», η τιμή που προτείνει η Κωνσταντίνα, καθώς αποτελεί «πολύ σημαντική εφεύρεση για να μη χάνονται». Γιατί πιστεύει ότι χρειαζόμαστε πρωτότυπες ιδέες; «Για να προχωράει ο πολιτισμός μας, να υπάρχουν νέοι ορίζοντες στην αγορά».

Στη β΄ θέση, η «Φωτοβολταϊκή κατσαρόλα-χύτρα», ιδέα του Οθωνα Ρούσσου. Πώς λειτουργεί; «Μοιάζει με τις κανονικές κατσαρόλες με τη διαφορά ότι έχει στον πάτο ενσωματωμένη αντίσταση, που θερμαίνεται από τον ήλιο. Η ενέργεια συσσωρεύεται στα τοιχώματα και στο καπάκι. Ιδανική για κάμπινγκ αλλά και για περίπτωση μπλακάουτ. Σκέφτηκα πως είναι οικολογική και οικονομική εφεύρεση ενώ ταυτόχρονα διευκολύνω τη μαμά και όλες τις νοικοκυρές». Θα φανταζόσουν αυτή τη χύτρα στα ράφια των καταστημάτων; «Ναι, το πρώτο κομμάτι όμως, δώρο στη μαμά».

Μία τριμελής ομάδα κατακτά το γ΄ βραβείο: οι Διονύσης Ζέζας, Θανάσης Κατρής και Σπύρος Γερμενής. Η ιδέα τους; «Ελικόπτερο με αλεξίπτωτο διάσωσης». «Θέλαμε να περιορίσουμε τα ατυχήματα», λένε οι φίλοι. Πώς θα το πετύχουν; «Σε περίπτωση βλάβης του ελικόπτερου, αποκόβονται έλικας και ουρά, αφήνοντας μόνο την άτρακτο, από την οποία βγαίνουν τρία αλεξίπτωτα για πέσιμο… στα μαλακά». Και η έμπνευση; «Το Στάρτρεκ και ένα ντοκιμαντέρ για το Διάστημα», καταλήγουν οι τρεις φίλοι.

Βιομηχανικό σχέδιο

Στην κατηγορία του βιομηχανικού σχεδίου, η Αθηνά Βασιλακοπούλου είναι η πρώτη νικήτρια, προνοώντας για τις… φιλάρεσκες με τη «Στέκα ομορφιάς». «Τα έχει όλα: σκιές σε διάφορες αποχρώσεις, πινελάκι, καθρεφτάκι – ακόμη και κολόνια με άρωμα τριαντάφυλλου». Η δημιουργός της, τη χαρακτηρίζει μοναδική.

Η Χριστίνα Λουκά, δεύτερη νικήτρια, εμπνεύστηκε το «Βραχιολοστυλό με καθρεφτάκι»: «Είναι ελαστικό, σαν βραχιόλι, στολισμένο με χάντρες και καθρέφτη, που γράφει από τη μία πλευρά πράσινο και από την άλλη μπλε». Γιατί πιστεύεις ότι είναι πρωτότυπο το σχέδιό σου; «Επειδή δεν το έχω ξαναδεί στην τηλεόραση ή κάπου αλλού».

«Γλυκά με… ρόδες», φαντάστηκαν η Αννα Γαϊτανίδου και Μαρία Γριβοκωστοπούλου, στην τρίτη θέση. «Είναι ρόλερ με πλαστικά γλυκά για διακοσμητικά, συν τα ανταλλακτικά. Τα πατίνια μας έχουν και… τσέπες, για να βάζεις αληθινά γλυκά».

Η αστείρευτη φαντασία των παιδιών, έχει τον πρώτο ρόλο – χωρίς αμφιβολία. Αλλωστε, όπως τονίζει ο παρευρισκόμενος υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αθανάσιος Σκορδάς, «με τις καινοτόμες ιδέες τους, τα παιδιά συνδέουν τη γνώση με τα κλειδιά του μέλλοντος. Για τον λόγο αυτό, έχει σημασία να τους εμφυσήσουμε όχι απλώς την έφεση στο καινούργιο αλλά την αναζήτησή του ως νοοτροπία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή