Λύση από εισαγγελείς για τους διοικητικούς υπαλλήλους ΑΕΙ

Λύση από εισαγγελείς για τους διοικητικούς υπαλλήλους ΑΕΙ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δικαστές θα δώσουν, ως φαίνεται, τη λύση στην εμπλοκή που παρατηρείται με τη διαθεσιμότητα των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων σε οκτώ πανεπιστήμια της χώρας. Και αυτό διότι παρότι σήμερα λήγει η σχετική προθεσμία, τα ιδρύματα δεν έχουν στείλει -και δεν προτίθενται να το κάνουν σήμερα- τους καταλόγους των συνολικά 4.574 διοικητικών υπαλλήλων τους για να γίνει η «ονομαστικοποίηση» των 1.349 θέσεων με βάση τα κριτήρια του ΑΣΕΠ. Ετσι, αναμένεται να αναλάβουν έργο οι εισαγγελείς για να βρεθούν τα στοιχεία, καθώς υπάρχει αναφορά του υπ. Παιδείας προς τον Α.Π. και τους αρμόδιους κατά τόπους εισαγγελείς, στην οποία τονίζεται ότι με τη στάση των ΑΕΙ τίθεται σε κίνδυνο η εκπλήρωση εθνικών συμβατικών υποχρεώσεων. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη οι αρμόδιοι εισαγγελείς θα μεταβούν στα οκτώ πανεπιστήμια (Παν. Αθηνών, ΑΠΘ, Πατρών, Ιωαννίνων, Κρήτης, Θεσσαλίας, Οικονομικό Αθηνών και ΕΜΠ) για να πάρουν τη λίστα. Εάν οι αρμόδιοι διευθυντές Διοικητικού Προσωπικού των οκτώ ΑΕΙ αρνηθούν να παραδώσουν τη λίστα υπέχουν ποινικές ευθύνες. Επίσης, ποινικές ευθύνες εγείρονται και κατά των πρυτάνεων που δεν μερίμνησαν να λήξουν τυχόν καταχρηστικές καταλήψεις και απεργίες των διοικητικών.

Από την άλλη, το λειτουργικό «λουκέτο», όχι μόνο στις διοικητικές υπηρεσίες, αλλά και στο ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο, προκαλεί αντιδράσεις μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας σε κάθε ΑΕΙ, που θίγονται από τη στάση μερίδας διοικητικών υπαλλήλων. Ενδεικτικά, το Παν. Αθηνών είναι το μόνο -εκ των 8- ΑΕΙ που δεν έχει ακόμη στείλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα στοιχεία των περίπου 150 πανεπιστημιακών που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης στις 31 Αυγούστου, με αποτέλεσμα αυτοί οι άνθρωποι να είναι μετέωροι.

Ενταση και οργή

Ετσι χθες πανεπιστημιακοί έβαλαν τόσο κατά των συνδικαλιστών των διοικητικών υπαλλήλων όσων και κατά των προέδρων των (πρώην) Τμημάτων τους που έχουν ταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και παρέχουν στήριξη στους συνδικαλιστές. «Γιατί έχουν κλειδώσει τους υπολογιστές και δεν έχουν στείλει τα στοιχεία; Με ποιο δικαίωμα θέτουν σε κίνδυνο κρίσιμα ζητήματα της ζωής κάποιου;» αναρωτήθηκε πανεπιστημιακός στην «Κ». Η ένταση και η οργή του πανεπιστημιακού ενισχύονται σαφώς και από την αβεβαιότητα που υπάρχει στην κοινή γνώμη γύρω από τα συνταξιοδοτικά ζητήματα (π.χ. καταβολή εφάπαξ, ύψος σύνταξης σε συνάρτηση με τον χρόνο συνταξιοδότησης). Ταυτόχρονα, κάποιοι πανεπιστημιακοί επικρίνουν τους συνδικαλιστές των διοικητικών υπαλλήλων για επιλεκτική… απεργία (ενδεικτικά χθες έγιναν οι εκλογές στην Ιατρική Σχολή, όπου εξελέγη ο Θ. Δημόπουλος).

Βέβαια, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αναμένεται από τη Δευτέρα να ξεκινήσουν τα μαθήματα του τρέχοντος εξαμήνου, ενώ για σήμερα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν οι εκδηλώσεις υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών σε Παν. Αθηνών και ΕΜΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή