Από τον Θουκυδίδη στον Δαβάκη

Από τον Θουκυδίδη στον Δαβάκη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρίτη εβδομάδα στην ειδική πτέρυγα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού και οι τρεις κρατούμενοι της Χρυσής Αυγής έχουν βρει o καθένας τους δικούς του «ρυθμούς». Επισκεπτήρια, αποστολή ερωτήσεων στη Βουλή, αρκετή γυμναστική για τον Γιάννη Λαγό, ενημέρωση από εφημερίδες και τηλεόραση και διάβασμα για τους Νίκο Μιχαλολιάκο και Χρήστο Παππά. Στους δύο τελευταίους, μάλιστα, οι συγγενείς τους τούς έφεραν σε πρόσφατο επισκεπτήριο οκτώ βιβλία τα οποία είχαν ζητήσει.

Η ειδική έκδοση «Αγώνας για Επιβίωση» του περιοδικού «Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός» και ο «Υψιπετής Αετός» που έχει να κάνει με τη βιογραφία του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανού είναι δύο από τα βιβλία που είχε ζητήσει ο Χρήστος Παππάς. Με καταγωγή από τη Λάκκα Σουλίου, ο Παππάς πολύ συχνά ασχολείται με το Βορειοηπειρωτικό. Οταν μάλιστα το καλοκαίρι που μας πέρασε είχε υποδεχθεί εκπροσώπους της περιοχής σε επιτροπή της Βουλής, είχε ολοκληρώσει την τοποθέτησή του εκφράζοντας την ελπίδα «να ξαναδεί το χακί στη Βόρειο Ηπειρο».

Η «Βιογραφία του Κωνσταντίνου Δαβάκη» είναι ακόμη ένα από τα βιβλία και έχει να κάνει με τη ζωή και τη δράση του συνταγματάρχη Δαβάκη κατά τη μάχη της Πίνδου. Πριν από λίγους μήνες στην ιστοσελίδα του κόμματος είχε ανέβει ένα κείμενο με αποσπάσματα της βιογραφίας, με αφορμή την κλοπή της προτομής του στην ανατολική Μάνη. Τότε, οι χρυσαυγίτες κατηγορούσαν τους Ρομά για την κλοπή και ζητούσαν από τις Αρχές να «εντοπίσουν και να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους ανθέλληνες δράστες». Τέλος, ένα βιβλίο για την πολιορκία του Αλκαζάρ «ταξιδεύει» τον Παππά εκτός συνόρων, στο χρονικό της μάχης που έκρινε την έκβαση του ισπανικού εμφυλίου πολέμου.

Αλλα τέσσερα βιβλία είχε παραγγείλει από την πλευρά του ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Δύο από αυτά σίγουρα τα έχει ξαναδιαβάσει, αφού ουκ ολίγες φορές είχε χρησιμοποιήσει στα κείμενά του ρητά και αποσπάσματα από τις σελίδες τους: από το «Τα εις εαυτόν» του Μάρκου Αυρηλίου, ένα σύγγραμμα γραμμένο στα ελληνικά στο οποίο ο Ρωμαίος αυτοκράτορας κατέγραφε σκέψεις και συμβουλές από τις εκστρατείες του για να εμψυχώνεται ο ίδιος· είχε πολλές φορές δανειστεί τη φράση «Αριστος τρόπος του αμύνεσθαι το μη εξομοιούσθαι» (Αριστος τρόπος για να αμύνεσαι είναι να μην εξομοιωθείς με τον αντίπαλο). Αυτή, έγραφε χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της Χ.Α., ήταν η στρατηγική του «εναντίον των πανίσχυρων πολιτικών αντιπάλων του κατεστημένου». Ο «Πελοποννησιακός Πόλεμος» του Θουκυδίδη είναι μάλλον ένα από τα αγαπημένα του βιβλία, αφού στην ιστοσελίδα της Χ.Α. πολλές φορές αναρτώνται κείμενα για τον «Μεγαλύτερο ιστορικό του αρχαίου κόσμου».

Το «Μια άνοιξη στην Αγία Πετρούπολη» είναι το τρίτο βιβλίο και ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα του Ντοστογιέφσκι, ενώ το τέταρτο και τελευταίο βιβλίο της λίστας Μιχαλολιάκου είναι το «Γιατί το Βυζάντιο» της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ, που απευθύνεται, σύμφωνα με την ίδια, «σε όσους από τους Ελληνες ταλανίζονται με το πρόβλημα της ελληνικής ιστορικής συνέχειας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή