Στα ίχνη συμμορίας υποκλοπής ΑΦΜ

Στα ίχνη συμμορίας υποκλοπής ΑΦΜ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τoυλάχιστον τρεις από τους φορολογούμενους που φέρονται να εξήγαν από την Ελλάδα μεγάλα ποσά σε τράπεζες του εξωτερικού, την περίοδο 2010-2012, αποδεικνύεται ότι είναι θύματα υφαρπαγής του ΑΦΜ τους από τρίτους, επιτήδειους. Πώς; Με τη βοήθεια τραπεζικών υπαλλήλων, που χρησιμοποίησαν άλλο ΑΦΜ για να εξυπηρετήσουν πελάτες τους. Αυτό προκύπτει από έλεγχο του ΣΔΟΕ ύστερα από καταγγελίες που έγιναν στα Γιαννιτσά, τη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο.

Για την πρώτη από αυτές τις περιπτώσεις παραδόθηκε πρόσφατα έκθεση από τις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, στην οποία αποτυπώνεται μια κωμικοτραγική κατάσταση. Σύμφωνα με αυτήν, ο αγρότης Κ.Δ. από τα Γιαννιτσά, αν και εμφανίζεται να είναι «υπερήμερος» σε δάνειο επειδή δεν είχε εισόδημα, καταγράφεται από την Εμπορική Τράπεζα να έχει στείλει δέκα εμβάσματα στο εξωτερικό, συνολικού ύψους 8.929.000 ευρώ, δηλώνοντας τον ΑΦΜ του.

«Επεσα από τα σύννεφα όταν το είδα, και πήγα αμέσως στο ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας μετά τη σχετική πρόσκληση», είπε στην «Κ». Εκεί αποδείχθηκε ότι τα εμβάσματα δεν τα είχε στείλει ο ίδιος αλλά μεγάλη ναυπηγική μονάδα στο Θριάσιο, που ήταν εντολέας στα επτά από τα δέκα εμβάσματα.

Η περίπτωση του αγρότη από τα Γιαννιτσά, ωστόσο, δεν είναι μοναδική. Μια εργαζόμενη στην στρατολογία του ΓΕΕΘΑ από τον Λαγκαδά εμφανίζεται να έχει εξαγάγει 45 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το μοναδικό της εισόδημα είναι ο μισθός της. Επίσης, ένας πρώην ναυτικός, που υπάγεται στη ΔΟΥ Σκιάθου, εμφανίζεται να στέλνει με τον ΑΦΜ του 8,5 εκατ. στο Χονγκ Κονγκ, ενώ η έρευνα των υπηρεσιών του υπ. Οικονομικών στον Βόλο αποδεικνύει ότι και σε αυτή την περίπτωση είχε υφαρπαγεί ο ΑΦΜ του.

Σύμφωνα με τη λίστα που συγκέντρωσαν οι υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών, 71 φυσικά πρόσωπα είχαν εξαγάγει άνω των 100.000 ευρώ, ενώ άλλα 38 πρόσωπα, ποσά συνολικά άνω των 5 εκατ. Τα δεκατρία από αυτά παρουσίαζαν μηδενικό εισόδημα, ενώ 18 φαίνονταν να είναι επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ. Για την εξαγωγή συναλλάγματος είναι υποχρεωτική η αναγραφή του ΑΦΜ του φυσικού προσώπου που εμβάζει το ποσό στο εξωτερικό. Οι διασταυρώσεις των ΑΦΜ φαίνεται να μην ανταποκρίνονται στους δικαιούχους των κεφαλαίων που ενέβασαν τα ποσά σε τράπεζες του εξωτερικού.

«Δεν κάναμε έλεγχο σε όλους, αλλά μόνο σε εκείνους που τα εισοδήματά τους δεν δικαιολογούσαν την εξαγωγή τόσο μεγάλων ποσών και πέσαμε πάνω στο φαινόμενο της υφαρπαγής του ΑΦΜ μάλλον συμπτωματικά», αποκαλύπτει στην «Κ» στέλεχος του υπ. Οικονομικών. Για τον ίδιο αλλά και για ακόμα ένα στέλεχος με το οποίο συνομίλησε η «Κ», το φαινόμενο του «λάθους» στην αναγραφή του ΑΦΜ μοιάζει απίθανο. «Οι τράπεζες μιλούν για λάθος των υπαλλήλων, αλλά εμείς θεωρούμε ότι, στην περίπτωση των Γιαννιτσών τουλάχιστον, υπήρχε συμμετοχή και τραπεζικού υπαλλήλου». Οι τράπεζες, όπως και η ναυπηγική επιχείρηση στο Θριάσιο Πεδίο, ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ χωρίς ωστόσο να προκύψουν επιπλέον στοιχεία.

Στις υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών διαρκεί εδώ και μήνες η εσωτερική συζήτηση για το κατά πόσον οι τράπεζες θα πρέπει να φορολογηθούν μαζί με τα φυσικά πρόσωπα τα οποία δεν είναι σε θέση να δικαιολογήσουν τα εισοδήματα που έχουν βγάλει στο εξωτερικό. «Ετσι έγινε με τα στοιχεία των Γερμανών καταθετών στις τράπεζες της Ελβετίας και του Λουξεμβούργου, έτσι πρέπει να γίνει και εδώ», τονίζει στη «Κ» στέλεχος του υπ. Οικονομικών που δραστηριοποιείται στον έλεγχο φορολογουμένων «μεγάλου πλούτου». Φυσικά, οι τράπεζες διαφωνούν, παραπέμποντας στο γεγονός ότι όλα τα φυσικά πρόσωπα για τα οποία γίνεται λόγος ήσαν φορολογικά ενήμερα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή