Μετ’ αποδοχών η απεργία των διοικητικών στα ΑΕΙ

Μετ’ αποδοχών η απεργία των διοικητικών στα ΑΕΙ

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απεργούν μεν, πληρώνονται δε. Οι διοικητικοί υπάλληλοι των δύο ιστορικότερων ΑΕΙ της χώρας, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ, αποφάσισαν να συνεχίσουν για όγδοη εβδομάδα, δηλαδή έως την επόμενη Παρασκευή, την απεργία τους κατά της διαθεσιμότητας συνολικά 1.349 υπαλλήλων από οκτώ ΑΕΙ, εκ των οποίων οι 897 ανήκουν στα δύο ιδρύματα της Αθήνας. Παράλληλα, όμως, οι διοικητικοί υπάλληλοι συνεχίζουν να αμείβονται κανονικά, επικαλούμενοι το γεγονός ότι οι αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού είναι κλειστές και έτσι δεν μπορούν να στείλουν στοιχεία για την απεργία. Μείζον θέμα αναδεικνύεται και από τη στάση των πανεπιστημιακών και ιδίως του ΕΜΠ. Εδώ και έξι εβδομάδες, ο σύλλογός τους έχει αποφασίσει απεργία, όμως και αυτοί πληρώθηκαν κανονικά. Πόσοι τελικά απεργούν; Πόσοι θα επικαλεστούν τις καταλήψεις των φοιτητών για τα χαμένα μαθήματα; Για το θέμα έχει ενημερωθεί και το υπουργείο Παιδείας και οι αρμόδιοι εισαγγελείς Πρωτοδικών.

Την ίδια στιγμή, οι ηγεσίες των δύο ιδρυμάτων ετοιμάζουν εναλλακτικά σχέδια (π.χ. μείωση του διαστήματος διακοπής μεταξύ χειμερινού – εαρινού εξαμήνου) για να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο των μαθημάτων. Σαφής είναι η διαβεβαίωση ότι το εξάμηνο δεν θα χαθεί. Δεν ισχύει το ίδιο για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Εξαίρεση θα γίνει για τους επί πτυχίω φοιτητές.

Ειδικότερα, καθολικό κλείσιμο όλων των κτιρίων του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε ο σύλλογος διοικητικού προσωπικού του ιδρύματος, εμποδίζοντας τη δυνατότητα να γίνουν μαθήματα. Αντιθέτως, γίνονται μαθήματα σε άλλα πανεπιστήμια (π.χ. Πατρών, ΑΠΘ) που επίσης «προσφέρουν» στη διαθεσιμότητα. Κλειστό είναι και το ΕΜΠ, όπου, πλην των διοικητικών, απεργούν και οι πανεπιστημιακοί. Ομως, όπως δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Φραγκίσκος Βορτελίνος, «η μείωση των αποδοχών λόγω της απεργίας των επτά εβδομάδων θα γίνει μόλις επαναλειτουργήσει η Διεύθυνση Προσωπικού».

Οπως ανέφεραν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «για τον Οκτώβριο δεν έγινε περικοπή διότι η μισθοδοσία κάθε μήνα προκαταβάλλεται στις 15 του προηγουμένου». Αρα, εγείρεται το ερώτημα εάν η μισθοδοσία Νοεμβρίου θα καταβληθεί κανονικά. Οι Διευθύνσεις Διοικητικού έστειλαν στοιχεία στον αρμόδιο εκκαθαριστή; Ποιος κρατάει το απεργιακό δελτίο; Προς το παρόν, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δηλώνουν ότι η συμμετοχή στην απεργία είναι καθολική. Βέβαια, υπήρξαν καταγγελίες ότι κατά διαστήματα δεν απεργούν κάθε μέρα όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά μόνο ένα μέρος «εκ περιτροπής», ώστε να μειωθούν οι μισθολογικές τους απώλειες λόγω της απεργίας των 50 ημερών. Οι υπόλοιποι βρίσκονται στα γραφεία, αλλά πραγματοποιούν «λευκή» απεργία. Οι καταγγελίες διαψεύδονται από τους διοικητικούς υπαλλήλους, όμως πρόκειται για πρακτική που έχει υιοθετηθεί και σε άλλες πρόσφατες απεργίες (π.χ. στα μέσα μαζικής μεταφοράς).

Από την άλλη, η παράταση της απεργίας ευνοεί και ένα… κατενάτσιο εκ μέρους των ΑΕΙ. Και αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αναμένονται εξελίξεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας επί των προσφυγών που κατέθεσαν οι ηγεσίες των ΑΕΙ κατά της υπουργικής απόφασης της διαθεσιμότητας των διοικητικών. Κατά της διαδικασίας θα προσφύγουν και οι διοικητικοί όταν θα «ονομαστικοποιηθούν» οι 1.349. Ηδη, από τους 1.968 διοικητικούς εκ των οποίων θα επιλεγούν οι 1.349, απεγράφησαν για να μοριοδοτηθούν από το ΑΣΕΠ οι 1.700. Οι υπόλοιποι 268, επειδή δεν απεγράφησαν θα τεθούν σε αργία με το ερώτημα της απόλυσης.

20.000 υπογραφές

Η κατάσταση αυτή παρατείνει την αγωνία των φοιτητών. Ηδη, τις 20.000 έχουν φθάσει όσοι έχουν υπογράψει υπέρ του ανοίγματος των σχολών (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.anoixtessxoles.gr ύστερα από πρωτοβουλία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ), ώστε να αποτραπεί η απώλεια του εξαμήνου. Πάντως, καθώς ο νόμος 4009 ορίζει ότι «κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς πλήρεις εβδομάδες», στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο ΕΜΠ εξετάζουν σχέδια διάσωσης του τρέχοντος εξαμήνου. Πανεπιστημιακοί ανέφεραν στην «Κ» ότι παρά τη μακρά απεργία των διοικητικών, υπάρχει περιθώριο για παράταση του εξαμήνου κατά δύο εβδομάδες, στο πλαίσιο της περιόδου αργίας μεταξύ του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου. Επίσης, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Βορτελίνος, οι εγγραφές των πρωτοετών θα γίνουν κανονικά. Βέβαια, η εξεταστική του Σεπτεμβρίου χάθηκε, ενώ είναι θολό τι θα ισχύσει για τα μαθήματα που εξετάστηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, δηλαδή πριν από την έναρξη της απεργίας. Για μία ακόμη χρονιά, πάντως, τα πανεπιστήμια μετετράπησαν σε πεδίο πολιτικής μάχης, που τελικά μόνο στην υποβάθμισή τους οδηγεί.

Εχουν εκτεθεί στο εξωτερικό

Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα μένουν απλήρωτα εξαιτίας της απεργίας των διοικητικών πανεπιστημίων των ελληνικών ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, εκτεθειμένα βρίσκονται έναντι των Ευρωπαίων εταίρων τους τα ελληνικά ΑΕΙ που μετέχουν ως επικεφαλής (leaders) σε κοινοπραξίες ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων. Και αυτό διότι ενώ από τον Αύγουστο έχουν γίνει πληρωμές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τα ελληνικά ΑΕΙ-leaders, αυτά εξαιτίας της απεργίας των διοικητικών δεν έχουν καταβάλει τα αναλογούντα ποσά στους Ευρωπαίους εταίρους. «Ηδη γνωρίζω ότι ορισμένοι έχουν την πρόθεση να κινηθούν δικαστικά για να πάρουν τα λεφτά τους», ανέφερε στην «Κ» πρύτανης ελληνικού ΑΕΙ. «Γινόμαστε αναξιόπιστοι στον ερευνητικό κόσμο», συμπληρώνει ο ίδιος.

Ανάλογα προβλήματα προκύπτουν σε σειρά πληρωμών από την Ε.Ε. που γίνονται μέσω των ΑΕΙ. Ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus υπήρξαν οχλήσεις προς το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (διαχειριστή του Erasmus) από τις ευρωπαϊκές χώρες που στέλνουν φοιτητές στην Ελλάδα και, αντιστρόφως, από Ελληνες φοιτητές που είναι σε ευρωπαϊκά ΑΕΙ, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν έχουν πάρει χρήματα για τα έξοδά τους. Τα κονδύλια, όμως, έχουν κατατεθεί στα ΑΕΙ από τις 10 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή