Ετοιμάζεται πλαφόν για τα συγγράμματα

Ετοιμάζεται πλαφόν για τα συγγράμματα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλαφόν στο ύψος της αξίας συγγραμμάτων που λαμβάνουν οι φοιτητές/σπουδαστές θα τεθεί από την επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο. Στη λύση αυτή καταλήγει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να μειώσει το ετήσιο κόστος των δωρεάν συγγραμμάτων που παρέχονται στους φοιτητές, το οποίο σήμερα ανέρχεται περί τα 60 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι το κόστος αυτό να μειωθεί σταδιακά, αρχής γενομένης από την ακαδημαϊκή περίοδο 2014-15, όταν το κόστος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 45-50 εκατ. ευρώ.

Οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη. Αυτό αναμένεται να γίνει κατά πάσα πιθανότητα το προσεχές καλοκαίρι. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες της «Κ», το σχέδιο προβλέπει «οριοθέτηση» του ύψους της αξίας των συγγραμμάτων που λαμβάνει κάθε έτος ο φοιτητής. Σήμερα αναλογούν κατά μέσο όρο συγγράμματα αξίας περίπου 270 ευρώ ανά φοιτητή για τα δύο εξάμηνα σπουδών, αλλά οι διαφοροποιήσεις είναι μεγάλες μεταξύ φοιτητών που φοιτούν ακόμη και στην ίδια κατηγορία πανεπιστημιακών σχολών.

Για παράδειγμα, το υψηλότερο κόστος εντοπίζεται στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, όπου το κόστος των συγγραμμάτων ξεπερνά τα 700 ευρώ ανά έτος και ανά φοιτητή. Το κόστος αυτό διαφέρει από άλλες σχολές Ιατρικής στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα στην πανεπιστημιακή Σχολή Ιατρικής της Κρήτης, όπου το μέσο κόστος ανέρχεται σε 550 ευρώ. Εν γένει, οι ιατρικές σχολές έχουν το υψηλότερο κόστος συγγραμμάτων απ’ όλες τις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Βασικός στόχος του σχεδίου που εκπονείται στο υπουργείο Παιδείας είναι η «ομογενοποίηση» της αξίας των συγγραμμάτων που θα προσφέρεται σε κάθε κατηγορία πανεπιστημιακών σχολών. Ετσι όλοι οι φοιτητές των ιατρικών σχολών ανά την Ελλάδα θα έχουν το ίδιο πλαφόν στην αξία συγγραμμάτων που δικαιούνται ανά έτος. Το όριο όμως αυτό θα διαφοροποιείται για τους φοιτητές άλλης κατηγορίας σχολής π.χ. Φιλοσοφικής, Πολιτικών Μηχανικών κ.ο.κ. ακόμη και αν αυτοί φοιτούν στο ίδιο ίδρυμα. Τα όρια που θα ισχύσουν θα οριστικοποιηθούν πριν από την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής περιόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο προβλέπει την αξιοποίηση συγγραμμάτων τα οποία ήδη έχουν διανεμηθεί δωρεάν σε φοιτητές και τα οποία οι ίδιοι φοιτητές θα μπορούν να τ’ ανταλλάξουν με άλλους ενδιαφερόμενους φοιτητές. Στην περίπτωση αυτή, ο φοιτητής που παραδίδει το σύγγραμμα στον συνάδελφό του θα λαμβάνει, εν είδει κινήτρου, κάποια πίστωση που θα διευρύνει το όριο της αξίας των συγγραμμάτων που δικαιούται. Με τον τρόπο αυτό, τα συγγράμματα θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία για τους φοιτητές, ακόμη και όταν αυτά δεν θα τους είναι πια χρήσιμα.

Κουπόνι 300 ευρώ

Επίσης, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο εμπλουτισμού των συγγραμμάτων σε ηλεκτρονική μορφή, τα οποία, αν και οι εκδότες διατηρούν όλα τα πνευματικά δικαιώματα, έχουν σαφώς χαμηλότερο κόστος παραγωγής, αποθήκευσης, διανομής κ.λπ. Μάλιστα, το υπουργείο προσανατολίζεται να δώσει επιπλέον κίνητρα στους φοιτητές που θα επιλέξουν να λαμβάνουν συγγράμματα στην ηλεκτρονική έκδοση έναντι της έντυπης έκδοσής τους. Δεν αποκλείεται οι φοιτητές που επιλέξουν τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των συγγραμμάτων να λάβουν ένα κουπόνι το οποίο θα αντιστοιχεί σε αξία 200-300 ευρώ και με το οποίο θα μπορούν να αποκτούν ηλεκτρονικό εξοπλισμό π.χ. tablets, e-bοoks κ.ά. Η δράση αυτή μάλιστα προγραμματίζεται να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους, π.χ. του ΕΣΠΑ.

Η υλοποίηση του σχεδίου θα γίνει από το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα βασιστεί στο σύστημα «Εύδοξος». Το ΕΔΕΤ στο παρελθόν έχει στηρίξει το υπουργείο Παιδείας σε δράσεις μείωσης του κόστους, όπως στη διανομή συγγραμμάτων («Εύδοξος») στη διανομή των φοιτητικών «πάσο» κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή