Σχέδιο επίθεσης στην οικία Τράα

Σχέδιο επίθεσης στην οικία Τράα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληροφορίες για σχέδιο επίθεσης εναντίον της οικίας όπου διέμενε ο πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα, Μπομπ Τράα, περιήλθαν προ μηνών εις γνώσιν των υπηρεσιών Ασφαλείας. Για το θέμα ενημερώθηκε η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ενώ ΓΑΔΑ και Κρατική Ασφάλεια προχώρησαν σε ενίσχυση της φρούρησης του Ολλανδού τεχνοκράτη.

Ο 55χρονος Τράα ήρθε τον Οκτώβριο του 2010 στην Ελλάδα, απ’ όπου αποχώρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, δίνοντας τη θέση του στον Αμερικανό Γουές Μακ Γκρόου. Αρχικά, είχε εγκατασταθεί σε διαμέρισμα της οδού Διον. Αρεοπαγίτου, ωστόσο, μόλις διέρρευσαν πληροφορίες σχετικά με τον τόπο διαμονής του, κρίθηκε επιβεβλημένη η μετεγκατάστασή του για λόγους ασφαλείας. Εκτοτε και μέχρι τη λήξη της θητείας του διέμενε σε μονοκατοικία, στη Φιλοθέη.

Καλά πληροφορημένη πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι μόλις τον περασμένο Αύγουστο περιήλθαν εις γνώσιν των υπηρεσιών Ασφαλείας πληροφορίες για σχέδιο καταδρομικής επίθεσης στο σπίτι του στη Φιλοθέη. Το σχέδιο θα έφερναν εις πέρας 15 – 20 αντιεξουσιαστές, που θα προσέγγιζαν το σημείο (πιθανόν με δίκυκλα) από διαφορετικές κατευθύνσεις προκειμένου να μη δώσουν στόχο σε περιπολούντες αστυνομικούς.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επιχείρηση θα είχε χαρακτήρα καταδρομικής επίθεσης παρόμοιας με αυτήν που είχε γίνει εναντίον της οικίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, στην οδό Ασκληπιού, τον Φεβρουάριο του 2012 ή ακόμη εκείνης εναντίον της μεζονέτας του τέως υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, τον Δεκέμβριο του 2012, στην Κηφισιά. Στην πρώτη περίπτωση, 30 άτομα είχαν προκαλέσει φθορές στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διαμένει ο κ. Παπούλιας, εκτοξεύοντας πέτρες και ξύλα. Στη δεύτερη περίπτωση, οι δράστες είχαν πυρπολήσει τα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην είσοδο της οικίας του κ. Παπαντωνίου χρησιμοποιώντας εμπρηστικούς μηχανισμούς.

Ενισχύθηκε η φρουρά

Στην περίπτωση του κ. Μπομπ Τράα, πηγή της «Κ» αποκαλύπτει ότι άτομα που κινούνται στον χώρο των αντιεξουσιαστών είχαν προχωρήσει σε κατόπτευση της οικίας, η οποία κατά τις νυχτερινές ώρες φυλασσόταν από έναν αστυνομικό – φρουρό.

Το σχέδιο επίθεσης δεν υλοποιήθηκε, ωστόσο, η πληροφορία ήταν αρκετή για την κινητοποίηση της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαίωσε ότι κατόπιν εσωτερικής διαταγής ενισχύθηκε η φρουρά του 55χρονου Ολλανδού. «Κρίθηκε επιβεβλημένη η ενίσχυση της αστυνομικής συνοδείας του. Τον Αύγουστο, εξάλλου, πλην του κ. Τράα βρίσκονταν στην Ελλάδα και μέλη της οικογενείας του», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος αξιωματικός προσέθεσε ότι τα μέλη της φρουράς του κ. Τράα τον είχαν συνοδεύσει σε νησί του Ιονίου, όπου είχε μεταβεί για ιδιωτικό σκοπό.

Απολύτως επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν συμπληρωματικά ότι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν δώσει οδηγίες στον Ολλανδό αντιπρόσωπο του ΔΝΤ να κρατάει κλειστά τα παράθυρα της οικίας του και να μην πραγματοποιεί μετακινήσεις δίχως αστυνομική συνοδεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή