Αιχμές κατά Δικαιοσύνης από Παπούλια – Δένδια

Αιχμές κατά Δικαιοσύνης από Παπούλια – Δένδια

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιχμές για τη συνολικότερη στάση της Δικαιοσύνης, με αφορμή την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, καταδικασμένου για τη δράση της «17 Νοέμβρη», άφησαν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους οι κ. Κάρ. Παπούλιας και Ν. Δένδιας. Εμμέσως πλην σαφώς οι δύο άνδρες εξέφρασαν την άποψη ότι οι επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας κατά της τρομοκρατίας ακυρώνονται από το υφιστάμενο καθεστώς χορήγησης αδειών σε κρατουμένους. Τονίστηκε, επίσης, η ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου για την παρακολούθηση των κρατουμένων για τους οποίους η χορήγηση αδείας θεωρείται παρακινδυνευμένη.

Συγκεκριμένα, υποδεχόμενος τον κ. Δένδια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον συνεχάρη για τα αποτελέσματα της εργασίας του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «χρειάζεται βέβαια και η στήριξη της Δικαιοσύνης για να πάει ακόμη καλύτερα» το έργο του κ. Δένδια. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, από την πλευρά του, τόνισε ότι η χρονιά ξεκίνησε άσχημα, αναφερόμενος, βεβαίως, στην απόδραση Ξηρού και πρόσθεσε πως η ΕΛ.ΑΣ. «έχει οδηγήσει στη Δικαιοσύνη δεκάδες τρομοκράτες τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, πρέπει να πω, αρκετοί από αυτούς, αυτή την στιγμή είναι ελεύθεροι». Ο κ. Δένδιας παρατήρησε ότι η χώρα έχει «μεγάλο πρόβλημα εγχώριας τρομοκρατίας» και υπογράμμισε πως το φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον εφόσον ομονοήσει η ελληνική κοινωνία και «κάνουν σωστά τη δουλειά τους» όλοι οι θεσμοί της πολιτείας. Είπε συγκεκριμένα ότι απαιτείται η εκπλήρωση δύο προϋποθέσεων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και δη: «Απόλυτη κοινωνική ομόνοια προς αυτήν την κατεύθυνση, χωρίς παραφωνίες, χωρίς υποσημειώσεις και, από την άλλη, απόλυτη εκτέλεση του καθήκοντος από όλους».

Σε ένα γενικότερο σχόλιό του, ο κ. Δένδιας παρατήρησε ότι «οι σφαίρες των τρομοκρατών “απευθύνονται” περισσότερο κατά των ανέργων», ενώ ζήτησε οι προσπάθειες να στραφούν κατά της ανεργίας και όλων όσα έχουν οδηγήσει στη σημερινή κρίση. «Εάν υπάρχει τρομοκρατία, είμαστε αδύναμοι», κατέληξε ο κ. Δένδιας. Ο υπουργός Δημοσίας Τάξης επισήμανε ότι «οικονομική ανάπτυξη και οικονομική ανάκαμψη σε χώρα με τρομοκρατία δεν νοείται, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει». Και εκτίμησε ότι η απειλή της τρομοκρατίας είναι εις βάρος ολόκληρης της κοινωνίας. Με τις καταληκτικές παρατηρήσεις του κ. Δένδια, συμφώνησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι το αίσθημα της ασφάλειας του πληθυσμού είναι βασικό στοιχείο.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Δένδιας απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις και λεπτομέρειες για την εξέλιξη της υπόθεσης Ξηρού, ωστόσο εκτίμησε ότι δεν υπάρχει το νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο για την παρακολούθηση των κρατουμένων οι οποίοι λαμβάνουν άδειες. Δήλωσε συγκεκριμένα ότι «τους όρους αποφυλάκισης ή αδείας τους προβλέπει ο νόμος. Ο εισαγγελικός λειτουργός και το συγκεκριμένο Συμβούλιο ορίζουν ρητά, αλλιώς δεν δίδεται άδεια, ότι ο συγκεκριμένος δεν είναι ύποπτος φυγής και επίσης ότι δεν είναι επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια».

Εξαιρετικά ανησυχητικό συμβάν χαρακτήρισε την απόδραση Ξηρού η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Η βουλευτής της Ν.Δ. εκτίμησε ότι η εξαφάνιση των Μαζιώτη και Ρούπα, σε συνδυασμό με βάσιμες ενδείξεις για συνεργασία της εγχώριας τρομοκρατίας με το οργανωμένο έγκλημα, «οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ενδέχεται να ετοιμάζεται μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή