Με αυστηρότερα κριτήρια οι άδειες κρατουμένων

Με αυστηρότερα κριτήρια οι άδειες κρατουμένων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επανεξέταση, κατόπιν εορτής, του νομοθετικού πλαισίου που ισχύει για τις άδειες σε κρατουμένους, το οποίο κατά καιρούς έχει προκαλέσει αντικρουόμενες κριτικές, εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά και την εξαφάνιση του καταδικασμένου μέλους της 17Ν Χριστόδουλου Ξηρού.

Η εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού, η οποία έρχεται να προστεθεί σε εκείνη των φυγόποινων μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του Παναγιώτας Ρούπα –αυτοί αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω παρέλευσης του 18μήνου, εξαφανίστηκαν και καταδικάστηκαν ερήμην– προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και μέσα στη Δικαιοσύνη, ενώ ο υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου εξήγγειλε τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης προσανατολίζεται πλέον στο να τεθούν αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών σε καταδίκους με βάση την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, όπως επίσης και σε υποθέσεις με καταδίκους για κρατική διαφθορά και βαριάς μορφής οργανωμένη εγκληματικότητα.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις περιπτώσεις αυτές –τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα και κρατική διαφθορά– τη χορήγηση των αδειών θα δίδει στο εξής με απόφασή του Δικαστικό Συμβούλιο και όχι το τριμελές Συμβούλιο που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία και συγκροτείται από τον διευθυντή των φυλακών, τον εισαγγελέα που εποπτεύει τις φυλακές και κοινωνικό λειτουργό.

Αλλωστε και στην υπόθεση Χριστόδουλου Ξηρού το τριμελές Συμβούλιο, που αποτελείται από τη διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού, την αναπληρώτρια εισαγγελέα και την κοινωνική λειτουργό, ομόφωνα χορήγησε την άδεια. Για τη χορήγηση της άδειας στον Χρ. Ξηρό παρενέβη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και διετάχθη ο πειθαρχικός έλεγχος των τριών.

Ο έλεγχος θα αφορά τις προϋποθέσεις που έλαβαν υπόψη τους για τη χορήγηση της άδειας και το σκεπτικό τους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αναλόγου περιεχομένου αποφάσεις είχαν εκδοθεί και στο παρελθόν – ο Ξηρός είχε βγει άλλες έξι φορές, όπως και σχεδόν όλοι οι καταδικασθέντες για τη 17Ν πλην Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και Δημήτρη Κουφοντίνα.

Τον αποτροπιασμό του για την «ανατριχιαστική», όπως την περιέγραψε, δήλωση του συνηγόρου του Ξηρού για τη «συνεπή με την επαναστατική δράση» απόφασή του να αποδράσει εξέφρασε ο κ. Σίμος Κεδίκογλου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι οι καταδικασμένοι τρομοκράτες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως απλοί κρατούμενοι. Είπε χαρακτηριστικά (ΣΚΑΪ) ότι «αν θεωρούν καθήκον τους να αποδράσουν και να επιτεθούν στην κοινωνία, η κοινωνία θα πρέπει να πάρει μέτρα. Η Δημοκρατία δίνει τα ίδια δικαιώματα για όλους, αλλά πρέπει να προστατευθεί». Ο κ. Κεδίκογλου επέκρινε και την αποφυλάκιση –λόγω παρέλευσης του 18μήνου– του κατηγορουμένου για τρομοκρατικές ενέργειες Νίκου Μαζιώτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή