Γερμανικά ΑΕΙ δίπλα στα ελληνικά ιδρύματα

Γερμανικά ΑΕΙ δίπλα στα ελληνικά ιδρύματα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τύχη της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας στα πανεπιστήμια κρίνεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς για σήμερα είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στο ανώτατο δικαστήριο η συζήτηση επί της κύριας προσφυγής κατά της διαθεσιμότητας, που έχουν καταθέσει οι πρυτανικές αρχές των οκτώ ΑΕΙ τα οποία πλήττονται από το μέτρο. Συνολικά, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 1.160 διοικητικοί υπάλληλοι.

Οι Ελληνες πρυτάνεις τόσο για τη διαθεσιμότητα όσο και για τα ευρύτερα προβλήματα των ιδρυμάτων τους έχουν αρωγό τις ηγεσίες των γερμανικών ΑΕΙ. Υστερα από διήμερες συνομιλίες, που ολοκληρώθηκαν χθες ανάμεσα σε εκπροσώπους των Συνόδων Πρυτάνεων των ελληνικών και των γερμανικών ΑΕΙ, ο αντιπρόεδρος της συνόδου των γερμανικών καθηγητής D. Lenzen δήλωσε ότι «η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι δραματική. Περικοπές στον προϋπολογισμό και στο προσωπικό έως και 50% με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των εισακτέων φοιτητών καθιστούν αδύνατη την εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ στην πράξη. Η επένδυση στην παιδεία αποτελεί την καλύτερη κοινωνική πολιτική. Είναι σημαντικό επίσης να διαμεσολαβηθεί στο γερμανικό κοινό μια ορθή εικόνα σχετικά με τις δυνατότητες του ελληνικού πανεπιστημίου και με αυτό τον τρόπο να διευρυνθεί το ενδιαφέρον για συνεργασίες και ανταλλαγή. Το ελληνικό κοινό, αντίστοιχα, πρέπει να ενημερωθεί ότι Γερμανοί επιστήμονες και γερμανικά πανεπιστήμια βρίσκονται στο πλευρό τους στην κρίσιμη αυτή στιγμή. Η Ελλάδα είναι το λίκνο της ευρωπαϊκής ιδέας. Αποτελεί βασική υποχρέωση της Ευρώπης να προστατεύσει το ελληνικό πανεπιστημιακό σύστημα από την κατάρρευση ώστε να εξασφαλίσει ένα μέλλον στη νέα γενιά της Ελλάδας». Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να αυξηθούν τα κοινά ερευνητικά προγράμματα μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ΑΕΙ, να επεξεργαστούν κοινά προγράμματα σπουδών για Ελληνες και Γερμανούς φοιτητές και να αναζωογονηθεί η ανταλλαγή φοιτητών και ερευνητών.

Κρίση στο Αριστοτέλειο

Η ηγεσία του Συμβούλιου του ΑΠΘ, σε έγγραφό της προς τον υπουργό Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο, διαπιστώνει «αδυναμίες στην παρακολούθηση της οικονομικής διαχείρισης του ιδρύματος: Τα οικονομικά στοιχεία διατίθενται από τη διοίκηση ύστερα από υποβολή σχετικών αιτημάτων στο Συμβούλιο με σοβαρές καθυστερήσεις, ελλείψεις και αντιφάσεις. Η αποτύπωση της οικονομικής ροής δεν είναι ευκρινής και η παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2013 αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή