ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η έκδοση πιστωτικής κάρτας Τ.Τ. και η σύμβαση-απάτη

Για σύμβαση – απάτη, που κόστισε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 125 εκατ. ευρώ, κάνει λόγο το πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου αναφορικά με την έκδοση πιστωτικής κάρτας από το Τ.Τ., και παραθέτει λεπτομερή στοιχεία για το πώς οργανώθηκε το σχέδιο και πώς τα εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν τελικά καταγράφηκαν στις μεγάλες ζημίες του Ταμιευτηρίου.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα –ένα μεγάλο κομμάτι του αναφέρεται στην εν λόγω σύμβαση–, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επέλεξε να συνεργαστεί με τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά για την έκδοση πιστωτικής κάρτας για λογαριασμό του Ταμιευτηρίου με διαδικασίες από την αρχή ώς το τέλος έκνομες.

Οι λεπτομέρειες του πορίσματος είναι εξαιρετικά αναλυτικές για το πώς επελέγησαν οι εν λόγω εταιρείες, πώς έγινε η σύμβαση, πώς πληρώθηκαν εκατομμύρια ευρώ χωρίς να υπάρξει πραγματική παροχή, σύμφωνα με τη σύμβαση, καταλήγοντας στην εκτίμηση ότι επρόκειτο περί απάτης.

Αλλωστε, για τον λόγο αυτό έχει ασκηθεί ποινική διώξη κατά του Δημήτρη Κοντομηνά, αλλά και των εμπλεκόμενων στελεχών του Τ.Τ. για απάτη σε βαθμό κακουργήματος καθώς και για συνέργεια σε αυτή.

Προσωπικοί λογαριασμοί

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και τα ευρήματα της πολύμηνης έρευνας της εισαγγελέως για χρήματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ που εντοπίστηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς στελεχών του Τ.Τ. και αγορές ακινήτων στο εξωτερικό από τις παράνομες δανειοδοτήσεις. Μεταξύ των ύποπτων λογαριασμών, σύμφωνα με το πόρισμα, καταγράφονται και προσωπικοί λογαριασμοί υψηλόβαθμου στελέχους του Τ.Τ., που ήδη θεωρείται βασικός εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο.

Η εισαγγελική έρευνα, η οποία κατέληξε σε άσκηση βαρύτατων ποινικών διώξεων και σε μπαράζ ενταλμάτων σύλληψης, βασίστηκε κατά βάση σε πέντε συνολικά πορίσματα που συνέταξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία διενήργησε αρχικά ελέγχους για τις δανειοδοτήσεις του Τ.Τ. Τα πορίσματα της ΤτΕ περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία και το περιεχόμενό τους θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό από τους εισαγγελείς διαφθοράς που χειρίστηκαν την υπόθεση στη συνέχεια.

Αλλωστε, όπως διευκρίνιζαν δικαστικές πηγές, το έναυσμα για τη μεγάλη έρευνα για τα δάνεια του Τ.Τ. στηρίχθηκε στα σοβαρά ευρήματα του ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ και η Αρχή για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» διενήργησε έλεγχο για την υπόθεση. Ενα πόρισμά της περιλαμβάνεται στη δικογραφία.

Οι εξελίξεις πάντως για την υπόθεση με τις σκανδαλώδεις δανειακές συμβάσεις αναμένεται να είναι σημαντικές τις επόμενες ημέρες, οπότε και θα κληθούν όχι μόνον εκείνοι που συνελήφθησαν, αλλά και οι υπόλοιποι –συνολικά 29– που αποτελούν τον βασικό πυρήνα των κατηγορουμένων. Οι απολογίες, που θα οργανωθούν από τον ειδικό ανακριτή Διαφθοράς κ. Γ. Ανδρεάδη, θα κλιμακωθούν την προσεχή Τρίτη, με την απολογία Δ. Κοντομηνά, ενώ ο Αγγελος Φιλιππίδης δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα θέσει τον εαυτό του στη διάθεση της Δικαιοσύνης.