Απομάκρυνση 6.000 συμβασιούχων

Απομάκρυνση 6.000 συμβασιούχων

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο και μάλιστα άμεσα δείχνει σε περίπου 6.000 συμβασιούχους, οι οποίοι παραμένουν στη θέση τους με προσωρινές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα, με χθεσινή του απόφαση ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η άμεση διαγραφή από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων του Δημοσίου όλων εκείνων των υπαλλήλων που παρέμεναν στην εργασία τους με βάση προσωρινές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα και η συνολική εκδίκαση των υποθέσεών τους ήταν σε εκκρεμότητα. Κι αυτό, παρά τη νομοθετική διάταξη που όριζε επίσπευση των διαδικασιών και ολοκλήρωσή τους έως το τέλος Οκτωβρίου 2013. Μάλιστα, η απόφαση του κ. Μητσοτάκη ορίζει ρητά «να μη γίνονται αποδεκτές οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους». Αυτό σημαίνει ότι οι συμβασιούχοι πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα, και μόνον εφόσον τα αρμόδια δικαστήρια αποφασίσουν υπέρ τους θα επιστρέψουν στην εργασία τους.

Θέλοντας να προλάβει ολιγωρίες, επισημαίνεται στην απόφαση πως σε περίπτωση που οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν συμμορφωθούν και συνεχίζουν να απασχολούν τους συμβασιούχους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις. Για τον σκοπό αυτό ορίζεται πως θα υπάρξουν έλεγχοι από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Η απόφαση Μητσοτάκη έρχεται να υλοποιήσει νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης τον περασμένο Ιούλιο, η οποία προέβλεπε πως εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις έπρεπε να έχουν εκδικαστεί το αργότερο μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2013. Σε διαφορετική περίπτωση, έπαυαν να ισχύουν τα ασφαλιστικά μέτρα.

Η παρέμβαση αυτή ήρθε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο παραμονής συμβασιούχων στην εργασία τους, μόνο με προσωρινές αποφάσεις, καθώς η συνολική εκδίκαση αναβάλλονταν διαρκώς. Στόχος της κυβέρνησης είναι όσοι συμβασιούχοι απομακρυνθούν να προσμετρηθούν στον αριθμό απολύσεων που προβλέπουν οι συμφωνίες με την τρόικα.

Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση Μητσοτάκη, πρέπει μέχρι τις 17 Ιανουαρίου να διαγραφούν από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων και οι συμβασιούχοι οι αγωγές των οποίων έχουν απορριφθεί, ανεξάρτητα από το εάν έχουν προσφύγει σε ανώτερο δικαστικό επίπεδο.

Στο ίδιο μέτωπο, είχε προηγηθεί εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, η οποία αφορούσε περιπτώσεις συμβασιούχων που δικαιώθηκαν δικαστικά σε πρώτο βαθμό και για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι δήμοι δεν προχώρησαν σε έφεση. «Σε ορισμένες περιπτώσεις τα αρμόδια όργανα των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων αποδέχονται τα αιτήματα των αγωγών, συνομολογούν ότι με τις συμβάσεις αυτές καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους και δεν ασκούν τα προβλεπόμενα τακτικά και έκτακτα ένδικα μέσα κατά των αποφάσεων αυτών, ως οφείλουν για την προάσπιση των συμφερόντων τους», αναφέρει η εγκύκλιος. Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από τους γ.γ. των αποκεντρωμένων διοικήσεων να κινούν τις διαδικασίες περί πειθαρχικής ευθύνης αιρετών όπου εντοπίζονται σχετικά προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή