ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΡΙΩΝ ΑΕΙ

Εν αναμονή της απόφασης ΣτΕ

Ολοκληρώθηκε χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας η συζήτηση επί της κύριας προσφυγής κατά της διαθεσιμότητας, που έχουν καταθέσει οι πρυτανικές αρχές των τριών από οκτώ ΑΕΙ τα οποία πλήττονται από το μέτρο. Συνολικά, και από τα οκτώ ΑΕΙ έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 1.160 διοικητικοί υπάλληλοι, ενώ αίτηση ακύρωσης της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης κατέθεσαν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ και το ΑΠΘ. Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου θα κρίνει την τύχη του μέτρου. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο πρύτανης του ΑΠΘ Ιωάννης Μυλόπουλος δήλωσε για το θέμα ότι «κατά τη συζήτηση καταδείχθηκε από την πλευρά της νομικής υποστήριξης των πανεπιστημίων ο οικονομικά ασύμφορος, ακαδημαϊκά επιζήμιος, διοικητικά ατεκμηρίωτος, κοινωνικά επιβλαβής και συνταγματικά αβάσιμος χαρακτήρας του μέτρου της διαθεσιμότητας, το οποίο ελήφθη παρά τις περί του αντιθέτου μελέτες, εισηγήσεις και γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων επιτροπών των ιδρυμάτων».

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ

Κονδύλι 1,8 ευρώ από την Κομισιόν

Μέχρι το Λαύριο φιλοδοξεί η ΕΡΓΟΣΕ να φτάσει το συντομότερο δυνατό ο προαστιακός σιδηρόδρομος, καθώς δόθηκε ήδη το «πράσινο φως» από την Κομισιόν, η οποία ενέκρινε τη χορήγηση ενίσχυσης ύψους έως 1,8 εκατ. ευρώ για τη διενέργεια της β΄ φάσης της σχετικής μελέτης του έργου. Η επέκταση προς το Λαύριο εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό της ΕΡΓΟΣΕ να φτάσει ο σιδηρόδρομος με σύγχρονες υποδομές στα βασικά λιμάνια της χώρας και κυρίως στον Βόλο, την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη. Ο προαστιακός, πάντως, δεν αναμένεται να φτάσει στο Λαύριο πριν από το 2020 καθώς το έργο πρόκειται να ενταχθεί στο επόμενο κοινοτικό πλαίσιο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

101 προϊόντα ΠΟΠ στο εξωτερικό

Ξεπέρασαν τα 100 τα ελληνικά προϊόντα που πλέον ταξιδεύουν στο εξωτερικό με ονομασία προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης. Μεταξύ των 101 Προϊόντων με Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) είναι η γραβιέρα Νάξου, το κρητικό παξιμάδι, τα μήλα Ζαγοράς, το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, τα φασόλια Πρεσπών, το ελαιόλαδο Μεσσαράς και το τοματάκι Σαντορίνης. Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 5η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την πρώτη θέση έχει η Ιταλία (με 261 ΠΟΠ και ΠΕΓ) και ακολουθούν η Γαλλία (208), η Ισπανία (173) και η Πορτογαλία (123). Η παρουσίαση των νέων ελληνικών ΠΟΠ έγινε στη διάρκεια σχετικής χθεσινής εκδήλωσης, παρουσία των κοινοτικών επιτρόπων Γεωργίας, Ντάσιαν Τσιόλος, και Αλιείας, Μαρίας Δαμανάκη. Στις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες εκκρεμούν τα αιτήματα για τέσσερα ακόμη προϊόντα: σταφίδα σουλτανίνα Κρήτης, ελαιόλαδο Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής, ελαιόλαδο Σητείας Κρήτης, φασόλια γίγαντες – ελέφαντες Καστοριάς.

ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ

Εξι στα δέκα παιδιά δηλώνουν ότι πεινούν

Στοιχεία-σοκ για τις επιπτώσεις της κρίσης, ακόμα και στη στοιχειώδη διατροφή των παιδιών της σχολικής ηλικίας στη χώρα μας, παρουσιάστηκαν χθες στη Βουλή: η κ. Μαρία Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ), επικαλούμενη έρευνα του Ινστιτούτου Πρόληψης, ανέφερε ότι περισσότερα από έξι στα δέκα παιδιά διακατέχονται από επισιτιστική ανασφάλεια! Συγκεκριμένα, μεταξύ 15.897 μαθητών σε 152 σχολεία, όπου πραγματοποιήθηκε η σχετική έρευνα, σε ποσοστό 64,2% παραδέχονται την ύπαρξη μέτριας ή σοβαρής πείνας. Κληθείς να απαντήσει ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου μεταξύ άλλων παραδέχθηκε ότι ειδικό πρόγραμμα σίτισης μαθητών (σε 290 σχολεία) που είχε σχεδιαστεί για το τρέχον σχολικό έτος πρόκειται ν’ αρχίσει την επόμενη εβδομάδα.

ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΪ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Δενδροφύτευση στην Πεντέλη

Στη θέση «Καραούλι» Πεντέλης, που επλήγη από καταστροφικές πυρκαγιές το 1998 και το 2009, καλεί αύριο Κυριακή ο ΣΚΑΪ, προκειμένου να φυτέψουμε 15.000 δενδρύλλια. Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού, τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής, την Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Επιστημονική επιμέλεια του εγχειρήματος θα έχουν οι δασολόγοι του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Δασαρχείου Πεντέλης. Ως σημείο συνάντησης έχει οριστεί η θέση «Καραούλι», στη διαδρομή από την πλατεία Παλαιάς Πεντέλης προς τη Νέα Μάκρη, στις 10 π.μ. Από το Δημαρχείο Αμαρουσίου, Βασ. Σοφίας 9, θα αναχωρούν στις 9.30 π.μ. δημοτικά λεωφορεία.

ΕΝΩΣΗ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

Διεθνές βραβείο στον Θ. Τάσιο

Με το Διεθνές Βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Δομικών Κατασκευών (ΙΑΒSΕ) βραβεύτηκε ο καθηγητής Θεοδόσιος Τάσιος, μια ιδιαίτερη τιμή για τον αναγνωρισμένο Ελληνα πανεπιστημιακό. Με την ευκαιρία της ξεχωριστής αυτής διάκρισης, το ελληνικό τμήμα της ΙΑΒSΕ διοργανώνει εσπερίδα την Τρίτη 14 Ιανουαρίου, στις 18.30 στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υποδομών (Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε, Παπάγου), με θέμα «Νέες τάσεις και εξελίξεις στον τομέα του Δομοστατικού Μηχανικού». Ο Γάλλος καθηγητής Μichel Virlogeux θα απονείμει το βραβείο στον κ. Τάσιο, τιμώντας τον ως «εξέχουσα προσωπικότητα με πολύπλευρη και σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη της Δομοστατικής Μηχανικής, καθώς και με πλούσια δράση κοινωνικού χαρακτήρα».

17, 18 ΚΑΙ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Startup Weekend στου Ψυρρή

Ο οργανισμός Startup Weekend προσκαλεί φερέλπιδες νέους επιχειρηματίες σε τριήμερο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας στις 17, 18 και 19 Ιανουαρίου στο The Impact Hub Athens (Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή). Η εκδήλωση αποτελεί μια πρωτοβουλία των εργαστηρίων «Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων» και «Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομίας» του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Ζητούμενο είναι καινοτόμες ιδέες στον χώρο της εκπαίδευσης. Πληροφορίες για εγγραφή και συμμετοχή στο www.athensedu.startupweekend.org.

ΝΕΟΦΥΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ελληνοτουρκική συνεργασία

Στο πρόγραμμα επιτάχυνσης νέων τεχνολογικών επιχειρήσεων «Disrupt Founders Bootcamp» (http://industrydisruptors.org/index.php/access-turkey) μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως 15 Ιανουαρίου νεοφυείς επιχειρήσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο. Πρόκειται για την πρώτη ελληνοτουρκική συνεργασία για νεοφυή επιχειρηματικότητα σε συνεργασία με το Fit Startup Factory στην Κωνσταντινούπολη και την υποστήριξη του Business School της γείτονος, Özyegin University. Αρχικά θα επιλεγούν 10 ελληνικές ομάδες, που θα παρακολουθήσουν εντατικό σεμινάριο στην Αθήνα. Εξ αυτών θα προσκληθούν τρεις φιναλίστ στην Τουρκία, όπου θα λάβουν μέρος σε πρόγραμμα επιτάχυνσης και καθοδήγησης, ενώ θα αποκτήσουν πρόσβαση σε εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών και σε μια αγορά 74 εκατομμυρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή