Εφεση κατά Παν. Ευσταθίου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση σε υψηλό εισαγγελικό επίπεδο εκδηλώθηκε για τη μη προφυλάκιση του Παναγιώτη Ευσταθίου που θεωρείται από τις δικαστικές αρχές πρόσωπο-κλειδί στη διακίνηση παράνομων πληρωμών σε εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας Μανώλης Ρασιδάκης άσκησε έφεση κατά της απόφασης (βούλευμα) των αρμοδίων δικαστικών αρχών που δεν προφυλάκισαν τον Παν. Ευσταθίου αλλά του επέβαλαν αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Ο κ. Ρασιδάκης ζητεί να επανεξετασθεί η υπόθεση από το Συμβούλιο Εφετών, καθώς κρίνει εσφαλμένη την απόφαση για μη προφυλάκιση του 83χρονου μεσάζοντα.

Μετά την απολογία του Παν. Ευσταθίου στον ειδικό ανακριτή Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή, εκδηλώθηκε διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα, με τον ανακριτή να τάσσεται υπέρ της προσωρινής κράτησης και τον εισαγγελέα να διατυπώνει αντίθετη άποψη. Τελικά το Δικαστικό Συμβούλιο έλυσε με απόφασή του τη διαφωνία αυτή υπέρ του εισαγγελέα και επέβαλε στον Παν. Ευσταθίου περιοριστικούς όρους, καταβολή χρηματικής εγγύησης 500 χιλιάδων ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αλλά και υποχρέωση να εμφανίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα στο αστυνομικό τμήμα.

Η απόφαση αυτή όμως θεωρείται από τον κ. Ρασιδάκη εσφαλμένη, καθώς, όπως τονίζεται μεταξύ άλλων στην έφεση, ο Παν. Ευσταθίου ομολόγησε απολογούμενος δωροδοκίες σε στρατιωτικούς της εποχής εκείνης, που μετείχαν σε διάφορες επιτροπές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, και έδωσε επωνυμίες εξωχώριων εταιρειών του, μέσω των οποίων έγιναν παράνομες πληρωμές. Επιπλέον επισημαίνεται ότι ο Παν. Ευσταθίου εμφανίζει κίνηση 26 εκατ. ευρώ περίπου από λογαριασμούς του, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι ανακριτές και θεωρείται πρόσωπο που διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στο κουβάρι της διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος.

Με τα επιχειρήματα αυτά ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών τάσσεται υπέρ της άποψης ότι η μη προφυλάκιση Ευσταθίου ήταν εσφαλμένη και αναδεικνύει τον ρόλο του στα εξοπλιστικά πρόγραμμα όπου ενεπλάκη με τη γερμανικών συμφερόντων εταιρεία που εκπροσωπούσε (Atlas Εlecronic).

Το Συμβούλιο Εφετών αναμένεται να επανεξετάσει το θέμα τις προσεχείς ημέρες, ενώ οι ανακριτές που χειρίζονται το σκάνδαλο με τις παράνομες πληρωμές στα εξοπλιστικά ήδη καλούν σε απολογία και τη σύζυγο του Ευσταθίου, Ειρήνη, που φέρεται συνδικαιούχος σε λογαριασμούς μέσω των οποίων διακινήθηκαν μίζες στις υποθέσεις των υποβρυχίων, αλλά και του οπλικού συστήματος Αsrad.

Δεν μίλησε για πολιτικούς

Ο Παν. Ευσταθίου πάντως στην απολογία του κράτησε το στόμα του κλειστό, δεν απάντησε στις επίμονες ερωτήσεις του ανακριτή για μίζες σε πολιτικούς και υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους και έδωσε μόνον στοιχεία για μικροπληρωμές σε στρατιωτικούς που δεν διαδραμάτιζαν σημαίνοντα ρόλο στα εξοπλιστικά, επιβεβαιώνοντας (!) μόνον την ήδη ομολογημένη από τον ίδιο δωροδοκία του Αντώνη Κάντα με 1,5 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή