Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις κτιρίων

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις κτιρίων

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αραγε πόσοι εκμεταλλεύτηκαν τις προηγούμενες δύο δεκαετίες τη θέση τους ή το «όνομά» τους για να αποσπάσουν επιδοτήσεις, όπως φαίνεται ότι συνέβη στην περίπτωση του εξοχικού Λιάπη στην Ευρυτανία; Στο ερώτημα αυτό θα προσπαθήσουν να δώσουν απάντηση εισαγγελείς αλλά και ελεγκτικοί μηχανισμοί από τη χώρα μας και την Ε.Ε. Η έρευνα των Αρχών διευρύνεται με την εξέταση και νέων καταγγελιών, αλλά και την αναζήτηση των φακέλων των επιδοτήσεων των τριών πρώτων κοινοτικών πλαισίων στήριξης. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η έρευνα θα αποκαλύψει και νέα ονόματα παραβατών προερχόμενα από τον ευρύτερο δημόσιο βίο.

Παρέμβαση Αρείου Πάγου

Η αρχή έγινε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, μετά την αποκάλυψη της… νέας υπόθεσης Λιάπη: η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη ζήτησε από τους εισαγγελείς Εφετών όλης της χώρας να παραγγείλουν έρευνες απ’ όλες τις εισαγγελίες Πρωτοδικών, προκειμένου να εντοπιστούν και νέες περιπτώσεις απάτης και να ασκηθούν ποινικές διώξεις. Το κύριο αδίκημα που διερευνάται είναι η τέλεση απάτης κατά του ελληνικού Δημοσίου ή απάτη κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης με όλες τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο έγγραφό της προς τους εισαγγελείς Εφετών, η κ. Κουτζαμάνη επισημαίνει ότι τα ποσά κρατικών και κοινοτικών επιδοτήσεων που εισπράχθηκαν παράνομα πρέπει να θεωρηθούν αχρεωστήτως καταβληθέντα και να επιστραφούν. Στόχος είναι να κινηθούν οι διαδικασίες «ανάκτησης» των χρημάτων ακόμα και από τις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες το ποινικό σκέλος έχει, λόγω της παρέλευσης πολλών ετών, παραγραφεί.

Παράλληλα, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιτζής, έδωσε εντολή ελέγχου των επιδοτήσεων που δόθηκαν και για ανακατασκευή κτιρίων. Η έρευνα ξεκινά από την Κεντρική Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου, με την αντιπαραβολή του καταλόγου των επιδοτηθέντων με στοιχεία από τις ΔΟΥ, για να διαπιστωθεί αν δήλωσαν έσοδα από τουριστικές δραστηριότητες.

Η υπόθεση, πάντως, έχει κινήσει το ενδιαφέρον και των κοινοτικών αρχών, καθώς αφορά την αξιοποίηση ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η υπόθεση ενδέχεται να παραπεμφθεί στην αρμόδια διεύθυνση για την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς κατά του κοινοτικού προϋπολογισμού, γνωστή ως OLAF, γεγονός που υποδεικνύει την αποφασιστικότητα της Ε.Ε. να χυθεί φως και σε αυτήν την υπόθεση. Η εμπλοκή της OLAF θα επιτρέψει το άνοιγμα των φακέλων των επιδοτήσεων παρά την παρέλευση αρκετών ετών, κάτι που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί από τις διευθύνσεις Περιφερειακής Πολιτικής ή Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αφορμή για όλα αυτά αποτέλεσε η αποκάλυψη ότι η οικογένεια του πρώην υπουργού Μιχάλη Λιάπη επιδοτήθηκε με 10 εκατ. δρχ. από κοινοτικό πρόγραμμα για την ανακατασκευή και μετατροπή κτιρίου στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας σε ξενώνα, ενός κτιρίου όμως που χρησιμοποιήθηκε τελικά ως κατοικία. Το κτίριο ανήκει σήμερα κατά 50% στον κ. Λιάπη, ο οποίος την περίοδο που ανακατασκευάστηκε το σπίτι ήταν υφυπουργός Εμπορίου.

Από το 1989

Η μετατροπή διατηρητέων ή σπιτιών σε χαρακτηρισμένους ως παραδοσιακούς οικισμούς επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση ήδη από το Α΄ ΚΠΣ (1989-1993). Επίσης από το 1994 η Ε.Ε. επιδότησε συστηματικά μέσω της κοινοτικής πρωτοβουλίας Leader τη δημιουργία πλήθους νέων ή τη μετατροπή παλαιών παραδοσιακών κτιρίων σε αγροτουριστικούς ξενώνες και ξενοδοχεία. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι «υπό κανονικές συνθήκες» οι επιδοτηθέντες υπόκεινται σε σειρά ελέγχων προκειμένου να διαπιστωθεί ότι τα κτίρια δεν έχουν την παραμικρή πολεοδομική παρανομία και ότι τελικά έλαβαν άδεια λειτουργίας από τον ΕΟΤ. Ενώ οι έλεγχοι επαναλαμβάνονται και μερικά χρόνια μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή