Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης

Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, πέθανε η ανάπτυξη». Στην…αξιοσημείωτη αυτή δήλωση προέβη την Πέμπτη, μιλώντας στο ραδιόφωνο, ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης. Προφανώς ο τραπεζίτης και πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού έχει μια ιδιότυπη αντίληψη του πώς προάγεται η ανάπτυξη, αν κρίνει κανείς με βάση το πολυσέλιδο πόρισμα που περιγράφει τις δανειακές πρακτικές του Τ.Τ. στα τρυφηλά, ύστερα, χρόνια της νεοελληνικής φούσκας.

Προκειμένου να υπάρχει μια σαφής αποτίμηση των «επιτευγμάτων» της τότε διοίκησης του Τ.Τ., αρκεί να αναφερθεί ότι οι αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου του Ταμιευτηρίου στα επιχειρηματικά δάνεια -τομέα στον οποίο εισήλθε η τράπεζα την εποχή του κ. Φιλιππίδη- σύμφωνα με την αποτίμηση της BlackRock (2011) αναδεικνύουν τις αρετές της… διστακτικότητας: έφταναν το 33% του χαρτοφυλακίου της.

Ποιοι όμως είναι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, στο πλευρό του κ. Φιλιππίδη;

Κεντρικό πρόσωπο στις έρευνες των διωκτικών αρχών είναι ο Κυριάκος Γριβέας, παλαιός ΟΝΝΕΔίτης, φίλος του τότε προέδρου του Τ.Τ. και επιχειρηματίας που, μαζί με τη σύζυγό του, Αναστασία Βάτσικα, δραστηριοποιούνταν κυρίως στη διοργάνωση ιατρικών και φαρμακευτικών συνεδρίων. Οι επιχειρηματικές φιλοδοξίες του, ωστόσο, εκτείνονταν πολύ ευρύτερα: ήταν ιδιοκτήτης ξενοδοχείων και εταιρείας δημοσίων σχέσεων, αλλά και πιστός της «πράσινης ανάπτυξης». Η εταιρεία συνεδρίων του μάλιστα, η C&C International, είχε να επιδείξει σημαντική «δραστηριότητα», σε ένα αξιόλογο βάθος χρόνου.

Ο κ. Γριβέας, όμως, είχε αποδείξει τα πράσινα διαπιστευτήριά του μεταξύ άλλων και ως εξής: Μαζί με τον κ. Φιλιππίδη, είχαν ιδρύσει την Post Bank Green Institute, με σκοπό την προώθηση της οικολογικά φιλικής επιχειρηματικότητας. Στο αμφιλεγόμενο εγχείρημα συμμετείχαν αμφότεροι οι εταίροι (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και C&C International) με 50%, άλλα έληξε άδοξα στο τέλη του 2011, όταν η τράπεζα εξαγόρασε τη συμμετοχή της εταιρείας του επιχειρηματία…

Πιο γνωστός στο ευρύ κοινό, κυρίως λόγω της δραστηριοποίησής του στον χώρο των ΜΜΕ, είναι ο Δημήτρης Κοντομηνάς, που νοσηλευόταν φρουρούμενος σε ιδιωτική κλινική την περασμένη εβδομάδα, με λοίμωξη του αναπνευστικού. O 74χρονος σήμερα επιχειρηματίας, από το 1969 όταν σε ηλικία 30 ετών ίδρυσε την Interamerican μαζί με τον θρυλικό Αλέξανδρο Ταμπουρά, έχει διάγει πολυσχιδή και ενίοτε πολυτάραχο επαγγελματικό βίο. Εχει ασχοληθεί, εκτός από τις ασφάλειες και τα media, με τις τράπεζες (Interbank, NovaBank, που μετονομάστηκε σε Millenium), το ποδόσφαιρο (ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Αρης), τα βιολογικά προϊόντα και την ψυχαγωγία.

Ο όμιλος DEMCO, του οποίου ο κ. Κοντομηνάς είναι πρόεδρος και βασικός μέτοχος, απασχολεί πάνω από 1.700 εργαζόμενους, δραστηριοποιείται κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και στη Ρουμανία, την ΠΓΔΜ, την Αίγυπτο, την Κύπρο, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών του Ομίλου κυμαίνεται περί τα 300 εκατ. ευρώ. Ο επικεφαλής του όμως βρίσκεται για μία ακόμα φορά στριμωγμένος…

Τέλος, κανένα σύγχρονο τραπεζικό σκάνδαλο δεν θα ήταν πλήρες χωρίς τη (φερόμενη ως) εμπλοκή του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Η μετεωρική του άνοδος κατά το δεύτερο μισό της περασμένης δεκαετίας – τα βραβεία επιχειρηματία της χρονιάς, η πώληση της Νεοχημικής στην Carlyle, η ίδρυση της Alapis, η εισβολή προς κάθε κατεύθυνση στον χώρο των ΜΜΕ, ο Ολυμπιακός, η έδρα Μελετών ΝΑ Ευρώπης Λ. Λαυρεντιάδη στο Center for Strategic and International Studies – είναι γνωστή.

Οπως γνώριμη είναι και η παταγώδης πτώση που ακολούθησε: η επαναγορά της Νεοχημικής, οι σκοτεινές διαδρομές των δανείων της Proton Bank (κυρίως προς δικές του επιχειρήσεις), η προφυλάκιση, οι νέες κατηγορίες για ηθική αυτουργία σε άλλες υποθέσεις. Η υπόθεση του Τ.Τ. ενδεχομένως να αποτελεί το τελικό χτύπημα για έναν άνθρωπο που δήλωνε έτοιμος κάποτε «να κατακτήσει τον κόσμο»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή