Η «ισχυρή ομάδα» κατά της διαφθοράς

Η «ισχυρή ομάδα» κατά της διαφθοράς

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ελάχιστα μέσα, δικαστές και εισαγγελείς έχουν αναλάβει τα τελευταία δύο χρόνια το βαρύ έργο της αποκάλυψης της εκτεταμένης κρατικής διαφθοράς. Στο υπό κατάρρευση δικαστικό μας σύστημα, οι συγκεκριμένοι δικαστικοί και εισαγγελείς, ουσιαστικά επιχειρούν με υπεράνθρωπες προσπάθειες να φέρουν σε πέρας την αποκάλυψη σκανδάλων, αφουγκραζόμενοι το αίτημα των καιρών και την απαίτηση και της κοινωνίας για αλλαγή σελίδας στον τόπο.

Επικεφαλής και αρωγός στην προσπάθεια της ελληνικής δικαιοσύνης η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη, που ανέλαβε τα ηνία της ηγεσίας των εισαγγελικών αρχών το περασμένο καλοκαίρι. Το βάρος της ευθύνης αλλά και της οργάνωσης των ερευνών σηκώνει η κ. Ελένη Ράικου, έμπειρη και γνωστή εισαγγελικός -διετέλεσε προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας τη διετία 2010-2012 – που είναι και επικεφαλής της νεοσύστατης υπηρεσίας της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Πιστώνεται την επιτυχία της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου και των εξοπλιστικών, καθώς συντόνισε τις έρευνες που έστειλαν τον άλλοτε πανίσχυρο υπουργό και τους συνεργάτες του στη φυλακή.

Ξεχωριστό ρόλο παίζουν οι ειδικοί ανακριτές που χειρίζονται βαριές δικογραφίες για εξοπλιστικά, κρατικές συμβάσεις και μεγάλα δημόσια έργα. Οι ανακριτές, Γαβριήλ Μαλλής (στην υπόθεση εξοπλιστικών και Τσοχατζόπουλου) με επίκουρο τον Ιω. Σταυρόπουλο, έχουν επιδείξει σημαντικό έργο, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σπ. Γεωργουλέας, με επίκουρο τον Γ. Μάρκου, που χειρίζονται υποθέσεις για μεγάλες συμβάσεις του Δημοσίου που ελέγχονται ως σκανδαλώδεις και παράνομες.

Τον κύκλο των ανακριτών διαφθοράς που επιχειρούν παρά τις μεγάλες δυσκολίες -δεν διαθέτουν καν ευπρεπή γραφεία- συμπληρώνουν ικανοί δικαστές όπως οι Χρ. Παπακώστας, Κων. Σαργιώτης, Γ. Ανδρεάδης, Ρέα Κατσιβέλη.

Στη νεοσύστατη Εισαγγελία της Διαφθοράς, η ομάδα της κ. Ελένης Ράικου συγκροτείται από ικανούς νέους εισαγγελείς, με πρώτη την κ. Πόπη Παπανδρέου, εισαγγελική λειτουργό που έχει επιδείξει έργο σε έρευνες για εξοπλιστικά και άλλα μεγάλα σκάνδαλα, όπως η υπόθεση Καρούζου και όχι μόνο. Σημαντική η συνεισφορά του εισαγγελέα Αντ. Ελευθεριάνου που συμπληρώνει μαζί με τον νέο εισαγγελικό Γ. Στεβή την ομάδα των εισαγγελέων Διαφθοράς.

Τον κύκλο των δικαστών κατά της κρατικής διαφθοράς, συμπληρώνουν οι έμπειροι οικονομικοί εισαγγελείς Παν. Αθανασίου και Γαληνός Μπρης, που συνεπικουρούνται από τον Ιω. Δραγάτση. Ο κ. Δραγάτσης ήταν εκείνος που πρώτος προσπάθησε στην πράξη να εφαρμοστεί η νομοθεσία «για επιστροφή των κλεμμένων στο Δημόσιο», κατορθώνοντας να εισπραχθούν 51 εκατ. ευρώ από τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Τα νομοθετικά εργαλεία που διαθέτει η δικαιοσύνη για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, είναι πενιχρά -ο νόμος 4022 του 2011- ενώ από πλευράς εμπειρογνωμόνων και υλικοτεχνικής υποδομής η κατάσταση, παρά τις όποιες προσπάθειες τελευταία, παραμένει δραματική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή